Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, august 1, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Liderii Cartel Alfa vorbesc despre o criză a lemnului de foc şi au cerut implicarea prefectului!

DÂMBOVIŢA: Liderii Cartel Alfa vorbesc despre o criză a lemnului de foc şi au cerut implicarea prefectului! 

comisia de dialog social

Sindicaliştii din judeţul Dâmboviţa par să fie mai preocupaţi decât şefii admnistraţiilor publice locale de soarta cetăţenilor din mediul rural care îşi încălzesc locuinţele cu lemne. La solicitarea liderilor CNS Cartel Alfa, prefectul Antonel Jîjîie a convocat Comisia de Dialog Social pentru discuţii având ca temă tocmai această problemă.

Sarcina de a explica cum stă treaba cu aprovizionarea cu lemn de foc a populaţiei i-a revenit directorului Direcţiei Silvice Dâmboviţa. Costel Preda a precizat că, de la începutul anului şi până în momentul de faţă, prin Ocoalele Silvice Bucşani, Găeşti, Moreni, Pucioasa, Răcari, Sturzeni, Târgovişte şi Valea Mare, au fost livraţi către populaţie 30.000 mc material lemnos şi că, până la finele lui 2017, vor mai fi oferiţi încă 15.000 mc.

„Toate ocoalele din cadrul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, au transmis în scris către toate primăriile din judeţ informaţii legate de volumele autorizate în raza UAT-urilor respective, modalităţi de valorificare, locul şi preţul de valorificare a lemnului de foc”, a precizat Costel Preda.

Totodată, Direcţia Silvică Dâmboviţa a încheiat 41 de parteneriate cu unităţile administrativ-teritoriale în vederea asigurării populaţiei cu lemn pentru încălzirea locuinţelor. În conformitate cu legea, o parte a materialului confiscat pe drumurile publice, respectiv 24 mc, a fost donat unor primării şi unităţi şcolare de pe teritoriul judeţului Dâmboviţa.

Costel Preda nu a contestat remarca liderului Cartelului Alfa, Nicolae Dragodănescu, cum că lemnul de foc pentru populaţie nu este în cantităţi suficiente, dar a spus că situaţia nu este una critică, fapt confirmat şi de Alexandru Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Acesta a ţinut să precizeze că, în multe localităţi din mediul rural, lemnul nu mai este folosit drept combustibil pentru încălzirea locuinţelor, oamenii dispunând de sobe şi centrale pe gaze naturale.

Ion Oproiu, lider sidical, i-a înfierat cu mânie proletară pe primarii comunelor dâmboviţene care nu sunt preocupaţi de soarta cetăţenilor, în mod deosebit a nevoiaşilor şi bătrânilor, care nu pot să alerge prin păduri după lemn şi nici nu pot să facă faţă costurilor mari impuse de samsarii de lemn de foc care umblă pe uliţele satelor. Oproiu le-a dat edililor o sugestie: să înfiinţeze la nivelul localităţilor pe care le păstoresc depozite de lemne, care să fie aprovizionate la timp şi la preţuri rezonabile.

Toată lumea a recunoscut că există încă o problemă creată de comercianţii ilegali, care străbat comunele şi vând câte o remorcuţă de lemn foarte scump şi care, de multe ori, îi păcălesc pe oameni la cubarea materialului lemnos.

Criza de lemn de foc se datorează şi legislaţiei în vigoare, care sancţionează dur tăierile ilegale şi transportul de material lemnos fără acte de provenienţă. Din cauza asprimii legii, din cauza raziilor şi controalelor, preţul la lemn a crescut considerabil. Contrabanda se desfăşoară mai greoi, dar… înfloritor.

Pe piaţa liberă, există lemn de foc, însă inacesibil populaţiei sărace. Pe teritoriul judeţului Dâmboviţa, conform datelor prezentate de directorul Direcţiei Silvice, funcţionează, cel puţin teoretic, 53 de depozite de lemn. Evident preţul este impus de piaţă şi îmbracă toate costurile, de la tăiere, transport etc.

Şedinţa nu s-a încheiat mulţumitor pentru sindicalişti, care consideră că problema rămâne în picioare şi că este nevoie de o implicare a autorităţilor locale pentru depăşirea acestei crize. Deocamdată, afară este cald ca vara, dar meteorologii anunţă că vom avea o iarnă destul de grea…

Adaugă un Comentariu

*