Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 23, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » DÂMBOVIŢA: Teoretic, vizită constructivă! Ministrul Doina Pană a găsit soluţii, dar n-a adus încă bani!

DÂMBOVIŢA: Teoretic, vizită constructivă! Ministrul Doina Pană a găsit soluţii, dar n-a adus încă bani! 

vizita doina pana 5

Astăzi, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură – Doina Pană a efectuat o vizită maraton în judeţul Dâmboviţa. Au fost trecute în revistă, s-au luat date şi s-au lansat promisiuni de implicare şi finanţare pentru o serie de lucrări absolut necesare pentru mai multe comunităţi din judeţul Dâmboviţa.

Argeşul „mănâncă” pământurile localnicilor din Odobeşti

La Odobeşti, delegaţia, din care a mai făcut parte şi secretarul de stat în Departamentul pentru Ape şi Păduri – Sandor Pasztor, deputaţii Ionuţ Săvoiu şi Carmen Moldovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Ioan Marinescu şi şefi de instituţii deconcentrate, a mers pe malul Argeşului, în zona satului Zidurile. Aici, apele râului au mâncat aproximativ 50 de hectare teren arabil, proprietatea oamenilor, suprafeţe care figurează în acte, dar care practic nu mai există. În acest perimetru autorităţile locale încearcă să realizeze un program de regularizare de mai bine de 20 de ani. Până acum nu s-a reuşit nimic, iar Argeşul rupe mereu din maluri.

Doina Pană a promis sprijin. Deocamdată vocal. Este nevoie de elaborarea unui proiect şi bani mulţi. Secretarului de stat Pasztor i-a plăcut peisajul sălbatec şi a spus că olandezii ar fi fost încântaţi să vadă o asemenea minunăţie creată de natură. Replica nu i-a convenit primarului Nicolae Alecu care ştie că aici este vorba de pământurile oamenilor, resursa lor de viaţă, care au fost distruse de ape.

vizita doina pana 1

Pâraiele Sabar şi Şuţa inundată sistematic la Titu, Produleşti şi Costeşti

De la Odobeşti s-a mers întins la Titu, zona Fusea. Întâlnirea dintre ministrul Doina Pană şi autorităţile oraşului s-a făcut pe DN 7 într-o zonă afectată destul de des de pâraiele Sabar şi Şuţa.

Atunci când plouă abundent, localităţile Produleşti, Costeşti şi Titu sunt inundate de cele două fire de apă. Despre problemele cauzate de inundaţii şi măsurile ce se impun a vorbit fostul primar al oraşului Titu, Ion Nicolae.

Există un proiect din 2007 pentru regularizarea pâraielor, de creare a amenajărilor hidrotehnice, dar nu au fost realizate din lipsă de finanţare. Din câte se pare, ar fi vorba de circa 30 milioane de euro. Şi pentru această investiţie se caută resurse, eventual atragerea de fonduri europene.

vizita doina pana 7

Se decolmatează Răstoaca, în zona parcului din Găeşti

A urmat Găeştiul. Delegaţia a mers în parcul din oraş, unde primarul Dan Iacobuţă a solicitat sprijin ministrului Doina Pană pentru regularizarea şi decolmatarea pârâului Răstoaca care străbate grădina publică.

Din cauza mocirlei şi gunoaielor depuse de-a lungul timpului, pârâiaşul, altă dată folosit pentru agrement, a devenit o baltă. Şi aici s-au lansat promisiuni.

De primă urgenţă, până pe 25 octombrie, reprezentanţii Apelor Române vor trimite aici utilaje care vor lucra pentru decolmatare. Primăria va trebui să asigure combustibilul.Este un pas important, apoi vedem ce o mai fi.

vizita doina pana 4

Modificările Codului Silvic, analizate la Târgovişte

După Găeşti s-a mers la Târgovişte, unde, în sala de şedinţe a Direcţiei Silvice Dâmboviţa, directorul Costel Preda i-a convocat pe toţi cei cu interes în fondul forestier: silvicultori, firme private, inspectorii ITRSV, pentru ca ministrul Doina Pană să le vorbească de modificările aduse Codului Silvic, care nu prea le vor conveni celor care taie pădurea, cu acte în regulă. Vorbim aici de firme de exploatare şi ocoale silvice private.

Şi municipiul Moreni are nevoie de finanţare

Apoi, s-a ajuns la Moreni. Demnitarii au trecut pe la apărările de mal de pe pârâul Cricov, zona centrală a municipiului, şi pe la podul peste firul de apă curgătoare, reabilitat de curând, dar care mai are nevoie de o serie de lucrări în perimetrul albiei.

vizita doina pana 6

Vizita a continuat la Vişineşti- unde s-au produs frecvent alunecări de teren, la Iedera, apoi Finta – cu renumitul pod reabilitat şi dărâmat de ape şi ultima oprire la Nucet, la Staţiunea Piscicolă, unitate care nu stă deloc pe roze fiind aproape de faliment. Dar despre subiect pe larg într-o amplă anchetă.

Ministrul Doina Pană a promis sprijin, a găsit soluţii pentru toate, dar trebuie văzut cum se vor putea aloca fonduri pentru aceste investiţii în viitorul an financiar.

Deputatul Ionuţ Săvoiu a spus că sunt proiecte la care trebuie intervenit rapid pentru a nu se crea probleme oamenilor, iar altele care impun investiţii puternice vor fi materializate în timp.

Vizita în judeţul Dâmboviţei a ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură – Doina Pană a fost teoretic constructivă, acum să vedem ce va spune practica. România aici are probleme!

vizita doina pana 2 vizita doina pana 3

Adaugă un Comentariu

*