Știri, Muntenia-Sud, România|luni, mai 17, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » Referendum pe 18 septembrie, în Dâmboviţa

Referendum pe 18 septembrie, în Dâmboviţa 

Proiectul de hotărâre iniţiat de consilierii judeţeni PSD şi PNL a fost adoptat, aşa că pe 18 septembrie dâmboviţenii vor fi consultaţi cu privire la reorganizarea teritorială în regiuni.

Şedinţa Consiliului Judeţean nu a fost nici pe departe lipsită de surprize. Votul a venit după trei ore de discuţii în contradictoriu, lecţii de drept, jigniri, ameninţări cu plângeri penale şi eliminări din sala de şedinţe.

Cei 18 aleşi care au iniţiat proiectul de hotărâre au motivat că o reformă în administraţia publică trebuie făcută cu respectarea legislaţiei în vigoare. „Legea 215/2001 este clară şi imperativă când la articolul 22 se prevede că orice modificare a limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor  «… se poate efectua numai prin lege şi numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective prin referendum, care se organizează potrivit legii». Aceeaşi exprimare imperativă o foloseşte şi Legea 3/2000, privind organizarea şi desfăşurarea referendumului”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre.

Marin Antonescu, desemnat temporar la conducerea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cât timp preşedintele Florin Popescu se află în concediu, le-a atras atenţia consilierilor pro-referendum că săvârşesc o infracţiune, dacă angajează cheltuieli din bugetul judeţului, fără să existe sursă de finanţare.

„Ca preşedinte al Consiliului Judeţean, voi fi obligat, dacă se aprobă acest proiect, să sesizez organele în drept fiindcă aţi încălcat cu intenţie o lege. Nici eu şi nici preşedintele ales, Florin Popescu, nu vom ordonanţa asemenea cheltuieli, fiindcă am fi pasibili de răspundere penală”, susţine Marin Antonescu.

Prefectul judeţului, Iancu Caracota, s-a exprimat ferm împotriva referendumului. „Dumneavoastră vreţi să încălcaţi legea, să provocaţi un referendum fără nicio bază legală şi să cheltuiţi banul public degeaba”, spune reprezentantul Guvernului în teritoriu.

„Mi se pare normal să stăm de vorbă cu oamenii înainte de a apărea un proiect de lege privind reorganizarea teritorială a României. Nu cred că ar trebui să ne fie frică de acest referendum. Nu ar avea ce rău să ne facă”, a punctat consiliera Georgeta Dincă.

Adaugă un Comentariu

*