Știri, Muntenia-Sud, România|marți, septembrie 21, 2021
Sunteți Aici Home » ROMANI IN LUME » DEMERS: Batjocorirea românilor în Spania trebuie să înceteze!

DEMERS: Batjocorirea românilor în Spania trebuie să înceteze! 

Daniel Ţecu - preşedinte FADERE (Foto: www.rgnpress.ro)

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa a transmis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare cu problemele pe care conaţionalii noştri le întâmpină în Spania, astfel încât şeful statului să poarte discuţii pe marginea acestora în timpul vizitei pe care o va întreprinde săptămâna viitoare în Regatul Spaniei.

Potrivit preşedintelui FADERE – Daniel Ţecu, românii stabiliţi în Spania se confruntă cu două probleme majore: piedicile impuse pentru primirea dreptului de şedere (rezidenţă) şi obligaţia de a renunţa la cetăţenia română, dacă vor să o primească pe cea spaniolă.

„Există un abuz din partea Statului Spaniol împotriva românilor din Spania. Conform Tratatului Uniunii Europene, fiecare cetățean care dorește să locuiască într-un alt stat european, are dreptul să primească documentele de ședere (rezidență) într-un timp foarte scurt și fără condiții suplimentare. Așa se întâmplă și în Spania, cu excepția românilor. Dacă un român dorește în acest moment să locuiască în Spania, pentru a primi documentul de ședere trebuie să transfere 3900 euro dintr-un cont din România în Spania ca să demonstreze că are cu ce se întreține. De asemenea, este obligat să aibe și o asigurare de sănătate privată de minim un an. Cererea noastră este ca să fim tratați la fel ca toți ceilalți cetățeni europeni.

În acest moment, în Spania locuiesc legal în jur de 900 000 de români. O parte dintre ei ar dori să primească cetățenia spaniolă, însă nu sunt de acord să își piardă cetățenia română. Spania nu are un acord bilateral de dublă cetățenie cu România, chiar dacă a semnat asemenea tratate cu state care nu sunt membre ale Uniunii Europene. De asemenea, și România a încheiat astfel de acorduri bilaterale de dublă cetățenie cu alte state. Rugămintea noastră este ca România să semneze un tratat bilateral de dublă cetățenie cu Spania, încât românii care vor să devină și cetățeni spanioli să nu fie obligați să își piardă cetățenia română”, se arată în scrisoarea transmisă preşedintelui României – Klaus Iohannis.

Adaugă un Comentariu

*