Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, august 1, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » DEMERS: Interpelarea deputatei Carmen Holban a schimbat legea medicamentelor compensate 90%!

DEMERS: Interpelarea deputatei Carmen Holban a schimbat legea medicamentelor compensate 90%! 

carmen holban

Deputata PSD de Dâmbovița Carmen Holban, membră în Comisia pentru Sănătate și Familie, a reușit, printr-o interpelare adresată luna trecută ministrului Sănătății, să schimbe o lege în favoarea pensionarilor care erau obligați să restituie Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sume importante de bani pentru medicamentele pe care le-au obținut prin compensare 90%. Totul pentru că, pe lângă pensiile sub 700 de lei, obțineau, spre exemplu, și dobânzi, indiferent de sumă, pentru banii puși la bancă să-i aibă familia de înmormântare!

CITEȘTE ȘI: Deputata Carmen Holban cere abrogarea legii care îi face pe pensionari datori pentru medicamente

În prima ședință a Guvernului Tudose, Executivul a adoptat o hotărâre potrivit căreia, începând cu 1 iulie 2017, pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială de până la 900 de lei/lună beneficiază de compensarea medicamentelor în proporție de 90%, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri. De asemenea, a fost simplificată procedura de declarare a veniturilor, nemaifiind necesară declarația pe proprie răspundere a pensionarilor.

Până acum, pentru a beneficia de această compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 lei erau obligați să prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezultă cuantumul pensiei, precum și o declarație pe propria răspunedere cu privire la faptul că nu realizează alte venituri. În practică, au fost identificate situații în care declarațiile pe propria răspundere au fost date de către beneficiari fără a avea cunoștință despre existența unor sume considerate venituri (dobanda bancară, venituri din dividende ca urmare a faptului că sunt posesorii unor certificate de acțiuni, situație în care se impune recuperarea de la această categorie de asigurați a procentului de 40% reprezentând diferența dintre 50-90%).

În cadrul programului social privind compensarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionari, în 2016 au fost eliberate 2,379 milioane de rețete, aferente unui număr de 430.812 pensionari.

Adaugă un Comentariu

*