Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iunie 22, 2021
Sunteți Aici Home » SOCIAL » DIICOT: Percheziţii la cămătarii din Giurgiu, Teleorman şi Bucureşti. Dobânda ajungea la 40% pe lună!

DIICOT: Percheziţii la cămătarii din Giurgiu, Teleorman şi Bucureşti. Dobânda ajungea la 40% pe lună! 

Foto: DIICOT

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat astăzi 20 de percheziţii domiciliare pe teritoriul judeţelor Teleorman, Giurgiu şi al municipiului Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate formate din 15 persoane, specializate în comiterea infracţiunilor de camătă, șantaj şi spălare a banilor.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că liderii grupului au coordonat activitatea infracţională a unei grupări constituite încă din anul 2011 pe raza județului Teleorman, ai cărei membri erau implicați în activități de cămătărie (fiind percepute dobânzi între 5 % – 40 % lunar, din valoarea creditului acordat) și recuperări de debite, inclusiv prin mijloace violente (amenințare, șantaj, ș.a.).

Principala preocupare a acestora era acordarea de împrumuturi cu dobânzi (camătă) către diverse persoane, în general administratori ai unor societăți comerciale, după ce în prealabil ”studiau” posibilitățile de restituire a împrumuturilor, dar și bunurile, mobile sau imobile, de valoare, ce ar putea fi valorificate pentru achitarea debitelor și a dobânzilor.

Debitorii, în situația în care întârziau plata dobânzilor, erau căutați în mod insistent de către cămătari, iar cu ocazia întâlnirilor și discuțiilor avute cu aceștia, se recurgea inclusiv la amenințări, intimidări, iar în unele situații la acte de violență fizică.

De asemenea, în situaţia în care erau în imposibilitatea de a achita datoriile, debitorii erau constrânşi să îşi vândă bunurile imobile, eventual cu posibilitatea răscumpărării la valori superioare celor de vânzare.

Sumele obţinute de către membrii grupării erau folosite pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile (autoturisme de lux, case, terenuri), atât pe numele lor, cât și pe numele unor membri de familie, rudelor sau ale unor interpuși, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora.

La sediul D.I.I.C.O.T – Structura Centrală au fost aduse în vederea audierii 30 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză.

Adaugă un Comentariu

*