Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iunie 22, 2021
Sunteți Aici Home » SPORT » EXPEDIŢIE: Vârful Rysy din Polonia (2.499 m), o nouă provocare „Top 28″ pentru montaniarzii dâmboviţeni

EXPEDIŢIE: Vârful Rysy din Polonia (2.499 m), o nouă provocare „Top 28″ pentru montaniarzii dâmboviţeni 

varful rysy

La invitația prietenilor de la Asociația OXIGEN din București, o parte din “dinozaurii” Asociației de Turism “Chindia” au hotărât să participe la o expediție în masivul Tatra Mare pentru a cuceri vârful Gerlachovsky (2655 m), cel mai înalt vârf din Slovacia, dar și cel mai înalt vârf din lanțul montan carpatic, grupa Carpaților de Vest. Expediția era programată în perioada 10 – 13 iulie 2014.

Datorită precipitațiilor deosebit de abundente din ultima perioadă, în zona montană înaltă acestea au căzut sub formă de zăpadă, pe anumite văi alpine atingând și grosimi de 2-3 metri. În aceste condiții, ca urmare a recomandărilor salvamontiștilor slovaci, s-a renunțat la ascensiunea pe cel mai înalt vârf al Slovaciei, iar obiectivul a devenit cel mai înalt vârf al Poloniei, vârful Rysy (2.499 m), vârf accesibil și pe varianta slovacă.

Plecarea va fi în data de 10 iulie 2014, ora 19:00, cu un autocar care va circula noaptea, pe traseul București – Brașov – Târgu Mureș – Cluj Napoca – Oradea – (trecere în Ungaria) – Debrecen – Miskolc – (trecere în Slovacia) – Kosice – Strbske Pleso. Pe acest traseu vor fi vizitate și următoarele obiective:
– Spis Castle, unul dintre cele mai mari castele din Europa
– Peștera de gheață Dobsinska, una dintre cele mai importante din lume, cu o grosime a stratului de gheață de până la 26 m
– Peștera de aragonit Ochtinska, singura peşteră cu aragonit care se poate vizita în Europa.

După sosirea în localitatea Strbske Pleso – 1.350 m (Pleso înseamnă lac), aflată pe “magistrala” Tatrei (o salbă de localități ce se constituie ca puncte de plecare spre traseele montane), montaniarzii vor intra efectiv în zona montană, iar după un urcuș (de încălzire) de aproximativ o oră, vor ajunge la Popradske Pleso (1.500 m) pentru a se caza la Horsky Hotel, o minunată locație aflată pe malurile unui lac glaciar. În aceeași după-amiază, se va vizita și cimitirul simbolic, un loc unde sunt înmormântați/comemorați toți alpiniștii care au murit în Tatra Mare, indiferent de țara din care au provenit.

Sâmbăta, 12 iulie 2014, se va da asaltul final, traseul trecând pe lângă lacurile Zabie (1920 m), cabana Rysy (Chata pod Rysmi – 2250 m) – șaua Vaha (2340 m), cu urcare spre vârful Rysy (2499,6 m). De menționat că pe acea creastă mai există și vârful Male Rysy (micul Rysy de “numai” 2.430 m).

Echipa montaniarzilor dâmbovițeni va fi constituită din Ileana Bocanciu, Cătălina Posta, Roxana Stăncescu, Ionel Glodeanu, Nicu Posta și Marius Prundaru.

Ne propunem ca sâmbătă seara să trimitem o imagine de pe acest vârf aflat în Top 28, imagine care, alături de simbolurile României, ale Uniunii Europene, ale orașelor Târgoviște sau Fieni, să vă aducă zâmbetele unor pasionați de munte și de frumusețile ancestrale ale acestuia.

Nicolae Posta,
Inițiator Top 28 – topul ascensiunii celei mai înalte cote din fiecare țară a Uniunii Europene

Adaugă un Comentariu

*