Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 19, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Ialomiţa » FENOMEN: Poliţia atenţionează, românul e tot credul! Escrocii fac victime neîncetat!

FENOMEN: Poliţia atenţionează, românul e tot credul! Escrocii fac victime neîncetat! 

bani

Escrocii continuă să aibă succes în rândul românilor, care se dovedesc a fi prea creduli! Fie că apelează la metoda „ccidentul”, fie că promit locuri de muncă în străinătate, infractorii reuşesc de fiecare dată să facă victime.

Spre exemplu, doi ialomiţeni de 27 şi 43 de ani au rămas fără bani după ce au accesat pe internet un anunţ de angajare în străinătate. Pentru a obţine mai multe informaţii cu privire la oferta de muncă, cei doi au sunat la numărul de telefon indicat şi au aflat că trebuie să depună câte 30 de euro într-un cont bancar. După ce s-au achitat de această… obligaţie, bărbaţii nu au reuşit să mai intre în contact cu persoana care publicase anunţul, întrucât avea telefonul închis.

Într-un alt caz, o femeie de 59 de ani din oraşul Amara a pierdut 200 de euro şi 1.000 de lei, după ce a fost contactată pe telefonul fix de un bărbat necunoscut care a pretins că este fiul său şi i-a spus că a fost implicat într-un accident rutier soldat cu victime şi trebuie să plătească aceşti bani pentru a scăpa. Femeia a înmânat banii unui presupus avocat, în parcarea unui magazin din oraş. Ulterior, şi-a sunat fiul pe mobil şi a constatat că a fost înşelată.

Poliţiştii au întocmit în ambele cauze dosare penale pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, cercetările fiind continuate în vederea identificării persoanelor bănuite şi a recuperării prejudiciilor cauzate.

Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, poliţiştii vă recomandă:

 • Verificaţi dacă ruda în cauza a fost implicată într-un eveniment rutier, dându-i un telefon! Solicitaţi cât mai multe detalii despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar află această şi sunaţi pentru confirmare! În acelaşi timp, apelaţii 112 pentru a cere asistenţă!
 • Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier.
 • În cazul unui accident, nu există noţiunea de plata a unor despăgubiri, decât în urmă unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupă mai departe de cazul respectiv sau înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
 • Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil că acestea să va urmărească, să încerce să se împrietenească cu dv. şi să afle detalii despre familie sau vecini.
 • Nu primiţi în locuinţa persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu.
 • Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.
 • Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs nici unei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să va contacteze în prealabil pentru a le confirmă veridicitatea solicitării!
 • Oricine poate fi victima unui accident dar într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar.
 • Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
 • Nu daţi curs anunţurilor din ziare, internet sau alte forme de publicitate, până nu verificaţi seriozitatea lor. Intermedierile de locuri de munca în străinătate sunt făcute numai de către firmele acreditate de Inspectoratele Teritoriale de Muncă.
 • Solicitaţi certificatul de acreditare al firmei, in caz de dubiu sesizaţi imediat Poliţia.
 • Nu acceptaţi oferte venite de la persoane fizice.
 • Atenţie la ofertele de muncă în străinătate. Principalele modalităţi de recrutare sunt cele în care se prezintă condiţii financiare deosebit de avantajoase.
 • Sesizaţi Poliţia când aveţi date despre persoane bănuite sau victime ale unor astfel de infracţiuni.

Adaugă un Comentariu

*