Știri, Muntenia-Sud, România|luni, mai 17, 2021
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » FOTO: În Republica Moldova, la Mileştii Mici, există cel mai mare depozit de vinuri din lume!

FOTO: În Republica Moldova, la Mileştii Mici, există cel mai mare depozit de vinuri din lume! 

crama-milestii-noi-5

La câţiva kilometri de Chişinău – capitala Republicii Moldova, se află Combinatul de vinuri de calitate de la Mileştii Mici. Unitatea deţine cea mai mare vinărie subterană din lume. Galeriile se întind pe circa 200 de kilometri, la o adâncime cuprinsă între 40 şi 80 de metri. Momentan, sunt folosiţi pentru depozitarea vinurilor doar 55 de kilometri de tuneluri. Deplasarea prin labirintul vinurilor se face cu ajutorul autovehiculelor. Turiştii care vizitează celebra hrubă sunt transportaţi cu microbuzul şi sunt însoţiţi în permanenţă de un ghid care le oferă explicaţiile necesare.

crama-milestii-noi-6Vinăria dispune şi de cea mai mare colecţie de vinuri din lume. În momentul când acest superlativ a fost înregistrat în Guinness World Records, celebra Carte a Recordurilor, vinăria deţinea în „Colecţia de Aur” 1.500.000 de sticle cu vin, cel mai vechi provenind din producţia anului 1968. În momentul de faţă, în spaţiul rezervat colecţiei, se află peste două milioane de sticle cu vin.

crama-milestii-noi-3Colecţia este completată an de an. Cele mai renumite vinuri puse la păstrarea de durată sunt vinurile albe din categoria „Sauvignon 1988″ şi „Aligote 1986″, vinurile roşii „Cabernet 1986″ şi „Codru 1986″, vinurile de desert „Grătieşti 1986″, „Auriu 1986″, „Trandafirul Moldovei 1986″ şi „Purpuriu de Purcari 1987″.

Orăşelul vinicol subteran de la Mileştii Mici a fost creat în 1969 în fostele galerii de unde s-a exploatat calcarul alb, piatra folosită zeci de ani în construcţii, atât în Republica Moldova cât şi în alte zone ale Europei. Chişinăul mai este denumit şi oraşul alb, datorită pietrei extrase de la Mileştii Mici şi utilizată la ridicarea majorităţii clădirilor din oraş.

crama-milestii-noi-4Fiecare galerie, cu lungimi cuprinse între câteva sute de metri şi câţiva kilometri, poartă denumirea unui soi de vin. De-o parte şi de alta a drumului subpământean, se află aşezate în şiruri nesfârşite butoaie din stejar adus din Ucraina, cu capacităţi de depozitare cuprinse între 5 şi 10 tone. Costul unui asemenea recipient este de 5.000 de dolari. Temperatura din orăşelul vinurilor, indiferent de anotimpul de afară, se situează între 12 şi 15 grade Celsius, tocmai bună pentru păstrarea preţioasei licori. Ca necunoscători, ne-am mirat că sticlele sunt pline de praf. Specialiştii vinăriei ne-au spus că praful depus pe pereţii exteriori ai sticlei protejază băutura sacră de lumină, zgomot şi de curenţii de aer.

crama-milestii-noi-1Compartimentele unde sunt depozitate în poziţia orizontal, pentru ca dopul să fie mereu ud şi vinul să nu se deprecieze, între 100 şi 1.500 de sticle cu vin, se numesc caze. Fiecare etichetă a colecţiei de peste două milioane de sticle a fost scrisă manual. Sute de metri de galerii de la Mileştii Mici sunt rezervate unor oameni de afaceri din Rusia, China, Ucraina, Norvegia şi România, care deţin în cazele închiriate vin de colecţie. Pentru un an, se plăteşte o taxă de 150 de euro. Numai că, atunci când închiriezi caza trebuie să achiziţionezi minimum 500 de sticle de vin, adică să plăteşti peste 5.000 de euro!

crama-milestii-noi-7Degustările de vin se fac în câteva săli frumos decorate şi dotate cu cele de trebuinţă. Turiştii pot lua masa în crama de sub pământ, iar, la cerere, atmosfera poate fi întreţinută de un taraf de lăutari. În oraşul vinicol subteran există şi o cascadă formată din două pâraie care se pierd apoi în adâncul pământului. Tot în galeriile de la Mileştii Mici, la peste 60 de metri adâncime, este instalată una dintre cele mai performante staţii seismice din lume.

crama-milestii-noi-2

Adaugă un Comentariu

*