Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 19, 2021
Sunteți Aici Home » RELIGIE-CULTURĂ » FOTO: Prima expoziţie de pictură în Galeria de Artă „Petre Marin Constantin” de la Gura Ocniţei

FOTO: Prima expoziţie de pictură în Galeria de Artă „Petre Marin Constantin” de la Gura Ocniţei 

expozitie arta gura ocnitei 2

Primarul comunei Gura Ocniţei, din judeţul Dâmboviţa, a reuşit să demonstreze că rolul unui conducător de administraţie publică locală nu este doar acela de a construi reţele de apă şi canalizare, de a reabilita drumuri, podeţe, şanţuri sau de a acorda ajutoare sociale. Sorin Ioniţă arată că primarul se poate implica activ în dezvoltarea culturală şi spirituală a localităţii pe care o păstoreşte, poate atrage oamenii în activităţi prin care să le deschidă sufletul şi mintea către frumos, către relaxarea spirituală, către creaţie artistică…

Edilul de la Gura Ocniţei a început, de fapt, să transpună în fapte citatul aforistic „cu oameni educaţi, iubitori de artă şi cultură, poţi schimba faţa lumii”. Primele semne ale metamorfozării ideii de administraţie le-am văzut la Gura Ocniţei încă din 2012, din primele zile ale mandatului primarului Sorin Ioniţă. Încet-încet, birourile au fost decorate cu picturi, sculpturi, diferite obiecte de artă populară sau lucrări ale unor artişti plastici consacraţi.

Sorin Ioniţă - primar comuna Gura Ocniţei

Sorin Ioniţă – primar comuna Gura Ocniţei

Împrejurimile Primăriei au suferit şi ele o transformare. De la starea de anost şi inert, totul a devenit viu-colorat, plin de viaţă şi echilibru. Apoi, a venit rândul bibliotecilor şi căminelor culturale, care, după ani de amorţeală, au fost retrezite la viaţă, devenind izvoare de cultură şi educaţie locală. Şi, uite aşa, pas cu pas, din idee în idee, prin muncă în echipă, colaborare, ba chiar folosind doza de intransigenţă, s-a ajuns ca la Gura Ocniţei să fie deschis un Centru Cultural unde fiinţează singura galerie de artă din judeţul Dâmboviţa. Culmea, nici în municipiul Târgovişte nu mai există aşa ceva! Galeria de artă de la Gura Ocniţei poartă numele marelui artist plastic dâmboviţean Petre Marin Constantin, trecut de câteva luni în nefiinţă.

expozitie arta gura ocnitei 5Primul vernisaj s-a consumat la Gura Ocniţei pe 15 august, chiar de marea sărbătoare creştină „Adormirea Maicii Domnului”. Cele două expoziţii, intitulate „Simfonia Păcii -iconografie şi Simfonia Tăcerii – pictură modernă”, poartă semnătura artistei plastice Klara Pădurean din Târgu Mureş. Creaţiile sale au mai putut fi admirate de iubitorii de artă la Târgu Mureş, Bucureşti şi Sinaia.

La evenimentul de la Gura Ocniţei au fost prezenţi, alături de primarul Sorin Ioniţă şi artista Klara Pădurean, numeroşi oameni de cultură veniţi din toate colţurile ţării, ba chiar şi din Italia. Stilul inconfundabil al pictoriţei Pădurean, coloritul deosebit şi profunzimea mesajului transmis i-au încântat pe privitori.

expozitie arta gura ocnitei 3

„A fost un moment de respiro pentru suflet şi minte. Un eveniment care a demonstrat că arta, cultura, educaţia pot pătrunde oriunde dacă vrei, dacă se doreşte, dacă te implici. Mă bucur că, alături de reprezentanţi ai culturii locale şi naţionale, am putut aduce la vernisaj şi tineri, oameni simpli, localnici care au descoperit astfel frumuseţea şi valorile artei”, ne-a declarat primarul comunei Gura Ocniţei, Sorin Ioniţă.

Edilul nu se opreşte aici. Deja, pregăteşte alte expoziţii, iar creatorii de artă din judeţ şi din întreaga ţară sunt invitaţi să vină şi să expună la Gura Ocniţei. Totodată, Sorin Ioniţă doreşte să pună bazele unei tabere perman ente de creaţie.

expozitie arta gura ocnitei 4

„Avem deja stabilită locaţia. Urmează să pornim procedurile legale pentru amenajarea spaţiului şi dotarea cu cele de trebuinţă funcţionării unui astfel de edificiu. În tabăra de creaţie vor veni copii, tineri, toţi cei care vor să deprindă tainele diferitelor arte, să înveţe de la profesionişti, să lucreze, să-şi valorifice ideile creative”, ne-a precizat Sorin Ioniţă.

De asemenea, Primăria Gura Ocniţei, care este înfrăţită cu localitatea Nettersheim din Germania, va relaţiona cu reprezentanţii germani şi pe tărâmul culturii, nu doar în plan social şi administrativ.

„Vom merge în Germania pentru a expune acolo, în galeriile Primăriei Nettersheim, lucrările artiştilor noştri locali, iar creatorii de acolo vor putea expune la noi. Va fi o punte solidă a spiritualităţii şi frumosului. În general, legăturile de acest gen devin trainice”, ne-a mărturisit primarul Sorin Ioniţă.

expozitie arta gura ocnitei 1

Adaugă un Comentariu

*