Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 23, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » FOTO: Şcoala „Ion Ghica” din Ghergani, o instituţie de învăţământ ca-n America

FOTO: Şcoala „Ion Ghica” din Ghergani, o instituţie de învăţământ ca-n America 

inaugurare scoala ghergani 4

Pe locul unde erau păstrate în bună stare rădăcinile fostei şcoli tip „Spiru Haret”, construită între 1904-1905, autorităţile oraşului Răcari, din judeţul Dâmboviţa, au decis să pună altoiul tânăr, viguros, modern, al noului Complex de Educţie „Ion Ghica”. Corpul vechii clădiri, unde au învăţat generaţii şi generaţii de elevi, azi, mulţi dintre ei, adevăraţi stâlpi ai societăţii, oamenii cu care comunitatea se mândreşte, a rămas prins în noua structură, fiind retrezit la viaţă, redescoperit de copii. O inimă ce parcă împinge cultură, cunoştiinţe şi spiritualitate în trupul instituţiei construită cu fonduri europene.

inaugurare scoala ghergani 6

La inaugurarea de astăzi, desfăşurată într-un cadru festiv, alături de primarul Marius Caraveţeanu, s-au aflat: ÎPS Nifon Mihăiţă – arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei; Adrian Ţuţuianu – preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa; Antonel Jîjîie – prefectul judeţului; Dumitru Miculescu – copreşedinte PNL Dâmboviţa; Sorin Ion inspector şcolar general; Liviu Muşat – director ADR Sud Muntenia; Teodor Bâte – arhitect; Cornelius Ştefan – consilier judeţean; cadre didactice, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, locuitori ai oraşului şi, evident, cei 170 de elevii care vor primi educaţie în moderna instituţie.

Au venit la Răcari, în calitate de prieteni ai primarului Caraveţeanu, fostul edil al Târgoviştei – Gabriel Boriga, candidatul PNL pentru Primăria Târgovişte – Ciprian Prisăcaru şi Gabriel Cioacă – fost manager city al Târgoviştei.

Toate discursurile au fost canalizate pe importanţa educaţiei, a şcolii, pe condiţiile deosebite pentru studiu asigurate copiilor din Răcari. Niciun apropo la campania electorală deja încinsă pe alocuri, fapt de apreciat la participanţii angrenaţi politic.

inaugurare scoala ghergani 3

S-a vorbit, de asemenea, despre noile proiecte ce urmează a fi implementate pe teritoriul oraşului Răcari, tot în domeniul educaţiei. Marius Caraveţeanu a avut un discurs ordonat, cizelat, cu accente biografice şi istorice. Edilul a învăţat primii 8 ani în şcoala veche de la Gherghani de care, după cum s-a exprimat, îl leagă multe amintiri, fiind locul unde s-a consumat o parte a copilăriei sale. Clase cu bănci vechi, pereţi coşcoviţi şi sobe care abia se încălzeau când se terminau orele de curs. Maidanul pe care băteau mingea şi care se chema teren de sport…

Marius Caraveţeanu, cu talent de narator, a schiţat din cuvinte o imagine veche, uitată, pe care a expus-o în faţa copiilor care beneficiază acum de condiţii de studiu la nivel european. Aşa după cum a precizat edilul, şcolile din Răcari se remarcă nu numai printr-o arhitectură unică, adusă parcă de dincolo de Ocean, ci şi prin rezultatele pe care elevii le obţin în procesul de învăţământ şi la diferite concursuri educaţionale desfăşurate în ţară şi în străinătate.

inaugurare scoala ghergani 7Adrian Ţuţuianu a trecut în revistă o serie de proiecte de infrastructură, apă, canalizare, drumuri etc., elemente care să contribuie la conturarea cu adevărat a statutul de oraş pe care îl are Răcariul.

Dumitru Miculescu l-a felicitat pe Marius Caraveţeanu pentru această realizare, iar elevilor le-a spus să fie mândri că sunt răcăreni şi că au marea şansă să înveţe într-o şcoală supermodernă.

Cuvântul ÎPS Nifon Mihăiţă a fost cald şi, ca întotdeauna, încărcat de poveţe, de morală şi filozofie de viaţă creştină. Într-o şcoală, aşa după cum a subliniat mitropolitul, trebuie să se ţină cont de cele două dimensiuni, a cunoaşterii şi cea formativă, care modelează caracterele.

Ion Sorin, inspectorul şcolar general, a fost scurt. A acordat nota 10 autorităţilor de la Răcari pentru implicare în derularea investiţiilor cu caracter educaţional.

Antonel Jîjîie, prefectul judeţului, s-a abţinut de la discurs. Mai mult, reprezentantul Guvernului în teritoriu nu a participat nici la obişnuita tăiere de panglică şi nici nu s-a amestecat cu lumea politică. În acelaşi mod a procedat şi ieri, la inaugurarea de la campusul universitar. Este o poziţie pe care o admirăm.

inaugurare scoala ghergani 8

La final, profesorul Ion Livede, un dascăl prin mâinile căruia au trecut generaţii şi genrraţii de răcăreni, a primit de la primarul Marius Caraveţeanu un clopoţel adus de la Londra, cu care a sunat, simbolic, intrarea la clase.

A urmat vizitarea şcolii şi dezvelirea bustului „Ion Ghica”, moment la care a fost alături de primar Ela Ghica – descendentă a marii familii de boieri cărturari. Apoi, edilul i-a condus pe invitaţi în Parcul Ghica din apropierea şcolii.

inaugurare scoala ghergani 5 inaugurare scoala ghergani 2 inaugurare scoala ghergani 9

Răspuns la FOTO: Şcoala „Ion Ghica” din Ghergani, o instituţie de învăţământ ca-n America

 1. moshu49

  frumoasă școală, zici că-i după un proiect adus de Mihăiță de la Ottawa (cine știe cunoaște!)
  sigur clopoțelul nu-i din perioada londoneză a aceluiași Mihăiță? 😉
  nu vă feriți și dați imagini și din grupurile sanitare ale instituțiilor unde sînt cazați și instruiți copii
  de la creșe la universități, să le aflăm pe toate și cu bune și cu rele

   

Adaugă un Comentariu

*