Știri, Muntenia-Sud, România|luni, mai 17, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Ialomiţa » IALOMIŢA: Seminarii de educaţie ecologică la Ciochina. Gunoiul de grajd, o mare problemă!

IALOMIŢA: Seminarii de educaţie ecologică la Ciochina. Gunoiul de grajd, o mare problemă! 

agricultura vaca

Vineri – 15 mai 2015, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor organizează în comuna Ciochina, din judeţul Ialomiţa, două seminarii de informare şi educare ecologică a cetăţenilor în direcţia conştientizării impactului major pe care îl are poluarea cu nutrienţi asupra sănătăţii şi calităţii vieţii. Prin aceste acţiuni, precizeză reprezentanţii Ministerului Mediului, se doreşte îmbunătăţirea practicilor şi comportamentelor individuale, de familie şi instituţionale în zonele rurale din România în ceea ce priveşte gestionarea gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere, precum şi combaterea poluării cu nutrienţi a apelor şi solului şi crearea premizelor pentru o agricultură durabilă.

De asemenea, în cadrul seminariilor se va dezvolta și o sesiune practică care va consta în vizitarea unei gospodării și efectuarea următoarelor activități: inspecția sanitară şi testarea apei din fântână, interpretarea rezultatelor privind calitatea apei în raport cu scorul de risc; discutarea situației constatate, cu accent pe soluțiile practice pentru remedierea problemelor existente.

În cadrul seminariilor de educație ecologică din școli, copiii vor primi informații despre importanța apei, mediul înconjurător și sănătatea omului, vor viziona filmulețul “Picurici” și vor afla mai multe detalii despre jocul omonim disponibil pe pagina http://www.inpcp-campanie.ro. Seminariile pentru copii se vor finaliza cu un concurs de desene, cele mai reușite urmând să fie expuse cu ocazia Conferinței internaționale organizate la București în vara acestui an.

Informații suplimentare despre proiect

Obiectivul general de dezvoltare al proiectului este de a sprijini Guvernul României în îndeplinirea cerințelor Directivei Nitrați a UE prin reducerea poluării cu nutrienți a corpurilor de apă, promovarea modificărilor comportamentale la nivel de comună și întărirea capacității instituționale și de reglementare. În vederea atingerii acestui obiectiv, Proiectul sprijină Guvernul României prin:

a) Implementarea unei serii de investiții în circa 100 de localități ZVN, incluzând: sisteme comunale de depozitare și manipulare pentru a promova o mai bună gestionare a deșeurilor animale și menajere, plantarea de fâșii de vegetaţie forestieră cu rol de protecţie și reabilitarea pășunilor, canalizare și epurare a apelor uzate la scară mică și promovarea Codului de Bune Practici Agricole.

b) Întărirea capacității instituționale a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR) precum și a altor agenții naționale, regionale și județene implicate, de a implementa Directiva Nitrați.

c) Derularea unei campanii de Conștientizare Publică pentru a sprijini activitățile proiectului și a stimula replicarea intervențiilor proiectului în alte zone similare din România, precum și în alte țări riverane de la Marea Neagră și în țări candidate UE.

Adaugă un Comentariu

*