Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 23, 2021
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » INFO UTIL: Află care sunt schemele de plăţi în agricultură pentru anul 2015

INFO UTIL: Află care sunt schemele de plăţi în agricultură pentru anul 2015 

oana nastase APIA

Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind schemele de plăţi în agricultură pentru anul 2015. Punerea în aplicare va începe după ce va apărea Ordinul Ministrului Agriculturii, cu privire la actele ce vor fi necesare la depunerea cererilor de sprijin la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricutură (APIA).

De anul acesta, pe lângă schema clasică de sprijin pe suprafaţă – SAPS, vor mai exista alte cinci forme de sprijin pentru fermieri: plata redistributivă; plată pentru practici agricole beneficie pentru climă şi mediu; plata pentru tinerii fermieri; sprijin cuplat şi schema simplificată pentru micii fermieri. La aceste scheme pe suprafaţă, se vor adăuga ajutoarele naţionale tranzitorii, atât pentru sectorul zootehnic, cât şi pentru suprafaţă. Înlocuiesc practic vechile plăţi naţionale complementare.

Potrivit Oanei Năstase, purtător de cuvânt APIA Dâmboviţa, plata redistributivă se va acorda complementar SAPS-lui pentru primele 30 de hectare de teren pe care le deţine fermierul, gradual: un cuantum pentru primele 5 hectare şi pentru următoarele alt cuantum.

„Indiferent dacă ferma ta are 1.000 de hectare, vei primi această plată redistributivă doar pentru 30 de hectare. În cazul în care se depistează că un fermier şi-a divizat exploataţia în mod artificial, să încaseze această plată, nu va mai primi sprijinul nici exploataţia din care s-a rupt, nici exploataţia nou creată”, explică Oana Năstase.

Schema pentru tinerii fermieri presupune acordarea unei plăţi anuale tinerilor care au dreptul la SAPS. Fermierul trebuie să aibă cel mult vârsta de 40 de ani în anul depunerii cererii, să se stabilească pentru prima dată ca şi conducător într-o exploataţie agricolă sau, în cazul în care s-a stabilit anterior anului acesta şi are vârsta, va primi acest sprijin doar până va împlini cinci ani de când s-a stabilit în exploataţie, nu primeşte acest sprijin timp de cinci ani de acum înainte.

„În cazul persoanelor juridice care vor să acceseze schema pentru tinerii fermieri, trebuie să aibă conducător de exploataţie un tânăr fermier, care îndeplineşte condiţiile pentru persoanele fizice şi pentru care trebuie să facă dovada clară, cu acte, că el gestionează acea exploataţie. Documentele se vor stabili prin ordin de ministru”, precizează Oana Năstase.

Cuantumul pentru tinerii fermieri reprezintă 25% din sprijinul stabilit prin SAPS, în limita maximă a 60 de hectare.

Sprijinul cuplat se acordă, tot complementar SAPS, fermierilor care se angajează să realizeze o anumită producţie şi care vor face dovada că au livrat această producţie procesatorilor autorizaţi.

Schema simplificată pentru micii fermieri îi priveşte pe acei fermieri care au beneficiat în anul anterior de sprijin până la plafonul de 1.250 de euro. Aceştia vor fi înscrişi automat în noua formă de sprijin, dar vor avea posibilitatea să opteze, dacă nu le convine, pentru schema clasică – SAPS.

Având în vedere întârzierea în demararea campaniei de primire a cererilor la APIA, România a solicitat Comisiei Europene acordul ca solicitările să poată fi depuse, fără penalităţi, şi în perioada 15 mai – 11 iunie, când în mod normal s-ar calcula penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Deocamdată nu s-a primit un răspuns în acest sens.

Cât priveşte discuţiile din trecut legat de deplasarea funcţionarilor APIA la sediul primăriilor pentru a primi cerile fermierilor, Oana Năstase precizează că, având în vedere multiplele noutăţi survenite, foarte probabil nu se va recurge la o astfel de soluţie, întrucât, în loc să simplifice lucrurile, mai mult le-ar încurca.

„Aplicaţia noastră de intranet, disponibilă doar în incinta Agenţiei, ne permite să vedem dacă suprafeţele declarate de fermieri s-ar suprapune şi astfel să-i ajutăm să-şi corecteze cererea. După încheierea campaniei de primire a cererilor, dacă apar suprapuneri, rămân amândoi fermierii fără sprijin. O parcelă pentru care se contată că a fost identificată eronat va fi exlusă de la plată pentru anul în curs. Dacă în anii dinainte procedura ne permitea să le mai corectăm, anul acesta nu vom mai putea face acest lucru”, explică purtătorul de cuvânt al APIA Dâmboviţa.

Raportat la statistica anului trecut, în judeţul Dâmboviţa sunt 27.000 de fermieri care pot solicita sprijin pentru o suprafaţă de aproximativ 160.000 de hectare.

Adaugă un Comentariu

*