Știri, Muntenia-Sud, România|marți, septembrie 21, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » IOHANNIS: Învăţământul românesc nu trebuie să mai producă şomeri!

IOHANNIS: Învăţământul românesc nu trebuie să mai producă şomeri! 

Sursa foto: Administraţia Prezidenţială

Preşedintele României a relansat în dezbatere naţională, cu prilejul deschiderii anului şcolar 2015 – 2016 la Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgovişte, problema învăţământului românesc. Klaus Iohannis a trasat şi trei teme cărora decidenţii politici trebuie să le găsească răspunsuri, dacă ne dorim un sistem educativ performant, nu unul care produce şomeri.

„Prima dintre ele este «Ce vrem să înveţe elevii la şcoală?» În acest sens, nu cred că ceea ce contează este cantitatea informaţiilor, ci capacitatea lor de a asigura un fundament de cunoştinţe şi valori, de a pregăti drumul în viaţă al celor care ies de pe băncile şcolilor.

A doua întrebare la care trebuie să răspundă o viziune articulată asupra sistemului de învăţământ este «Ce obţiuni au elevii şi cum promovăm performanţa şi meritocraţia?». Aceasta nu se măsoară doar prin note, ci prin faptul că fiecare elev este încurajat să-şi descopere propriile aptitudini, interese şi domenii în care poate performa şi apoi să aibă şansa reală de a o face. Cu alte cuvinte, toţi elevii trebuie să aibă opţiuni de parcurs. Ideea că toţi trebuie să ştim de toate şi trebuie să fim buni la toate este depăşită şi neproductivă.

Al treilea element pe care-l văd esenţial în materie de educaţie este corelarea ei cu piaţa muncii, cu realităţile şi nevoile din societate. O educaţie performantă nu produce şomeri, ci absolvenţi care au perspective de carieră, care sunt competitivi şi aşteptaţi pe piaţa muncii.

Aştept de la decidenţii politici să se aplece cu mai multă atenţie asupra unor asemenea teme majore şi să răspundă la ele, iar eu, în contextul prerogativelor constituţionale, pot oferi cadrul pentru o dezbatere foarte serioasă asupra lor”, a precizat preşedintele Klaus Iohannis.

Sursa foto: Administraţia Prezidenţială

Sursa foto: Administraţia Prezidenţială

Adaugă un Comentariu

*