Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 19, 2021
Sunteți Aici Home » OPINII » La mila justiţiei…

La mila justiţiei… 

ion obagilaAm auzit ceva de îţi stă minte în loc. Faci bulbuci la creier! Ceva care demonstrează că, la noi, justiţia se realizeză într-un mod nu tocmai limpede, nu tocmai corect. Să înjghebi tu, DNA, în cazul Tel Drum, un dosar în sute de volume şi mii de pagini pare ireal, de neimaginat. Cum? Unde? Când?

Cred că de la celebrele procese de la Nürnberg, când erau anchetaţi criminali de război nazişti, nu am mai auzit de asemenea munţi de dosare. Mă întreb ce poate face un judecător sau doi, când o să li se aducă la masă dosarele cu roaba… Cum pot judeca obiectiv în faţa grămezii de informaţii? Cine îi ajută? Nu intră în depresie bieţii magistraţi? Nu le vine să-şi schimbe meseria?

Partea mişto acum vine. Dacă vrei, tu inculpat, să studiezi cu avocatul un asemenea asteroid de probe, să-ţi pregăteşti o apărare, trebuie să le iei acasă, să îţi iei concediu vreo două săptămâni ca să parcurgi fiecare filă din cele aproape 300 de volume, să nu îţi scape ceva care ar putea să-ţi fie fatal…Să nu treci peste „cuiul lui Pepelea”.

Dar, fiindcă la noi justiţia e liberă şi avem cu toţii acces la această componentă ce ţine de democraţie, trebuie să plăteşti. Adică, oameni buni, să te apuci să multiplici dosarul de mii de pagini. Altfel, există şansa să ajungi la zdup. Dacă te mai nimereşti şi în câmpul tactic, eşti ca şi făcut!

Păi, dacă Liviu Dragnea, ditamai preşedintele de Cameră, îşi face probleme cu banii, că nu are de unde plăti un ditamai tirajul de volume, tu, Golea, amărâtul din marginea satului, ce te faci? Cum rămâne cu accesul liber la Justiţie? Aha, dacă ai bani o prinzi de poalele rochiei pe doamna legată la ochi şi te ţii de ea bine. Dacă nu, reciţi refrenul specific românului umilit: Dumnezeu cu mila! Oricum, omul simplu e făcut repede! Din trei file! Asta da, anomalie!

Ion Obăgilă

Răspuns la La mila justiţiei…

  1. dezgustatul

    Un detaliu : stiati ca pentru fiecare pagina xerocopiata la parchet ori la politie justitiabilul trebuie sa plateasca o taxa de 0,5 Lei ? Adica de 2,5 pana la 7 ori mai scump decat la prestatorii de servicii de birotica ? Ori, cei care xerocopiaza pagina cu 0,07 Lei (!)isi castiga viata, realizeaza un venit, platesc taxe, impozite, salarii si cotizatii. Deci, pretul de revenire al unei pagini este mult mai redus. Care sa fie justificarea ca Statul Roman sa realizeze un profit nerusinat pe spinarea justitiabililor ? Va spun parerea mea : lipsa totala dfe rusine, neobrazarea…

     

Adaugă un Comentariu

*