Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 19, 2021
Sunteți Aici Home » OPINII » Marţianul moş Pârţ şi dezinformarea pe internet…

Marţianul moş Pârţ şi dezinformarea pe internet… 

ion obagilaO făcătură de filmuleţ SF postat pe facebook, pe care îl poate realiza şi un elev de şcoală primară într-un program cules din domeniul free, a bulversat mediul virtual românesc. Un extraterestru de tip clasic, cu un mers obosit, reumatic, revine la nava lui dinspre un crâng de pădure acoperit de un strat subţire de zăpadă (nici nu am avut aşa ceva zilele acestea la Târgovişte!), de parcă a fost să facă pipi sau să verifice dacă i-a mai tăiat cineva vreun copac.

Farfuria zburătoare parcă a fost culeasă de la Combinatul de Oţeluri Speciale, de pe rampa materialelor pregătite pentru topit. Urcă pe scara legendară de metal care se pliază apoi precum scara pe care urcăm în podul casei bunicii (până şi în filmele sf, mai naive, îmbarcarea sau debarcarea în astfel de nave se face în moduri mai dichisite!), apoi obiectul neindentificat de fraieri porneşte lin spre pădure unde se pierde. Probabil, atât permitea montajul!

Şi de la această banalitate, de la această minciună gogonată numită acum americăneşte „fake news” s-a pornit tăvălugul manipulării. Prosteală pe faţă! Milioane de vizualizări, mii de comentarii şi distribuiri… O nebunie, ce mai! Dacă s-ar fi scris ieri despre descoperirea leacului pentru cancer nu ar fi interesat aşa de mult mulţimea internaută şi din ce în ce mai pregătită să pună botul, ca omuleţul floşcăit care merge gânditor, bătrâneşte, spre conserva lui zburătoare!

Şi, fiindcă pornise în spaţiul virtual minunea şi mulţimea savura minciunica în valuri, o parte a presei, obişnuită să manipuleze, să exagereze, să îşi încarce musai buletinul de ştiri cu gunoaie vandabile, a profitat de acestă breşă şi a dat şi ea înainte cu ozn-ul de la Târgovişte, amplificând şi multiplicând unda dezinformării.

Ne mai mirăm de ce ies unii în stradă la mitinguri cu gura căscată, neavând habar de ce s-au adunat în pieţe, dar urlă, fiindcă aşa au citit ei că trebuie făcut pe pagina de facebook a unuia depre care nu se ştie dacă are sau nu discernământ.

Făcătura cu OZN-ul de la Târgovişte arată cât de neputincioşi suntem în faţa valurilor de manipulări banale, nu mai vorbim de chestiile coapte de servicii, de specialişti în domeniul dezinformării. Pe lângă farfuria banală a lui moş Pârţ marţian, ei ne servesc caviar cu beţişoare chinezeşti!

Cred eu, aşa umil şi sincer, că ar fi cazul ca şi internetul să intre într-un proces de reglementare, înainte ca spaţiul virtual să fie compromis în totalitate. Cei care lansează astfel de minciuni, de trucaje, de informaţii false ar trebui să suporte rigorile legii, să fie îndepărtaţi de pe reţelele de socializare.

Am depăşit periculos de mult bariera dintre adevăr şi minciună. Existenţa noastră, dacă nu se vor lua măsuri, intră într-o eră clară a manipulării informatice. Totul este dus în derizoriu. Viaţa noastră se transformă în minciună, într-o glumă proastă…

Ion Obăgilă

Adaugă un Comentariu

*