Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, august 1, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Prahova » PRAHOVA: 11 români şi 11 chinezi s-au întovărăşit pentru a frauda statul. Prejudiciul depăşeşte 12 milioane de euro

PRAHOVA: 11 români şi 11 chinezi s-au întovărăşit pentru a frauda statul. Prejudiciul depăşeşte 12 milioane de euro 

Foto: România TV

În urma a 21 de percheziţii, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Ploieşti au destructurat o grupare infracţională, bănuită că ar fi creat un prejudiciu de peste 12.000.000 de euro, prin activităţi economice ilicite. Începând cu luna martie 2014, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti, împreună cu Direcţia Generală Antifraudă, au documentat activitatea ilicită a unui grup infracţional organizat, format din peste 22 de cetăţeni chinezi şi români, profilat pe săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

„În urma percheziţiilor, au fost ridicate documente ce au stat la baza relaţiilor comerciale fictive între firmele implicate în activitatea ilicită, tehnica de calcul folosită şi diverse bunuri. 40 de persoane au fost conduse la D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Ploieşti, pentru audieri. Prejudiciul estimat cauzat de membrii grupului infracţional este de 12.000.000 de euro, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma analizării de specialitate a documentelor ridicate”, se arată într-un comunicat al IPJ Prahova.

Până în prezent, au fost dispuse măsuri asiguratorii pentru toată suma, constând în bunuri indisponibilizate (electronice şi electrocasnice) şi sume de bani poprite la bănci sau la terţi.

„Din cercetări, a rezultat faptul că, prin intermediul mai multor societăţi comerciale fantomă, special create de membrii grupului, pe raza teritoriul judeţelor Prahova, Buzău, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi municipiului Bucureşti, ar fi fost importate, îndeosebi din China, cantităţi mari de mărfuri. Acestea ar fi fost vândute succesiv la mai multe societăţi comerciale, controlate de bănuiţi, şi facturate ulterior către firme care încercau să dea o aparenţă de legalitate tranzacţiilor economice. În final, aceste produse ajungeau la magazine cu desfacere en–detail. Societăţile interpuse pe lanţul de aprovizionare nu funcţionau la sediile sociale declarate, nu aveau puncte de lucru adecvate derulării activităţii economice respective, nu aveau salariaţi încadraţi legal, nici mijloace tehnice necesare activităţii de comerţ en-gross, neavând nici documente care să ateste transportul mărfurilor pe fiecare segment din lanţul comercial”, informează IPJ Prahova. 

Astfel, societăţile implicate au urmărit sustragerea de la plata impozitului pe profit şi a TVA-ului legal datorat bugetului general consolidat al statului. În cauză, sunt cercetaţi 11 cetăţeni români şi 11 cetăţeni chinezi, care ar fi folosit în activitatea infracţională peste 22 de societăţi comerciale. Cei în cauză sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la evaziune fiscală.

Adaugă un Comentariu

*