Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 19, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Prahova » PRAHOVA: Descoperiţi evoluţia iluminatului artificial la Muzeul Judeţean de Istorie din Ploieşti!

PRAHOVA: Descoperiţi evoluţia iluminatului artificial la Muzeul Judeţean de Istorie din Ploieşti! 

Foto: www.monumenteprahova.ro

Miercuri – 25 martie 2015, de la ora 11:00, va fi vernisată la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Ploieşti expoziţia temporară „LVMEN EST OMEN. Arta, istoria și spiritualitatea iluminatului artificial”, care va putea fi vizitată până la 31 august 2015, între orele 09:00-17.00, exceptând zilele de luni.

Proiectul expozițional, inițiat de dr. Laurent Chrzanovski, este rezultatul colaborării dintre numeroase instituții muzeale din ţară şi din străinătate și marchează anul 2015 ca ”Anul Internațional al Luminii și al Tehnologiilor bazate pe lumină”.

„Expoziția exprimă bogăția și evoluția corpurilor de iluminat pe cele cinci continente, prin intermediul unei selecții de fotografii și documente de epocă și a mai mult de trei sute de piese, din antichitate și până la apariția electricității. Totodată, permite descoperirea rolului luminii în viața cotidiană, religioasă, profesională și chiar festivă deschizând, deopotrivă, ușa spre o reflecție mai profundă asupra valorii simbolice a acesteia și asupra impactului social al iluminatului artificial”, explică muzeograful Mihai Dumitrache.

Un aport semnificativ în cadrul evoluției iluminatului artificial l-a avut prima rafinărie din lume, deschisă la Ploiești, la inițiativa fraților Mehedințeanu, care a produs petrol distilat, în anul 1856. Acest produs miraculos, care ardea cu flacără luminoasă, de intensitate și formă constantă, a eliminat străvechiul ulei de rapiță folosit până atunci.

Adaugă un Comentariu

*