Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 19, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Prahova » PRAHOVA: Evenimente culturale de înaltă ţinută, organizate la muzeu

PRAHOVA: Evenimente culturale de înaltă ţinută, organizate la muzeu 

afis hartile timpului muzeul Pana Filipescu

Săptămână plină la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova! Acţiunile sunt organizate la sediul central din Ploieşti, dar şi la secţiile din Urlaţi, Filipeştii de Târg şi Brebu. Vizitatorii vor avea parte de expoziţii interesante, workshop-uri şi serate muzical-poetice.

Marţi, 25 octombrie, de la ora 11:00, la Muzeul „Conacul Pană Filipescu” din comuna Filipeştii de Târg, se va organiza, în parteneriat cu Universitatea de Arte din Bucureşti, workshop-ul „Gravură pe stic lă”, cu participarea elevilor de la Şcolile Gimnaziale Speciale din Vălenii de Munte şi Filipeştii de Târg. De asemenea, va fi vernisată expoziţia „Hărţile timpului. Tehnici arhaice – abordări contemporane”.

Miercuri, 26 octombrie, de la ora 11:30, la Muzeul „Casa Domnească” din Brebu, va fi vernisată expoziţia „Măiestrie şi rafinament – nobila artă a prelucrării metalelor”. Vizitatorii vor fi uimiţi de bogăţia de culoare şi somptuozitate a costumelor boiereşti şi a podoabelor realizate din argint sau argint aurit, decorate cu pietre preţioase şi semi-preţioase. Obiectele datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, provenind de la familii boiereşti sau domneşti.

Vineri, 28 octombrie, de la ora 11:00, la sediul central din Ploieşti, va fi vernisată expoziţia „Alexandru Zagoritz – un arhitect prahovean pe frontul Războiului de Întregire Naţională”, cu ocazia comemorării celor 100 de ani de la dispariţia arhitectului Alexandru Zagoritz. Expoziţia cuprinde o parte a corespondenţei purtată de Alexandru Zagoritz cu fratele său Gheorghe şi mama sa Ecaterina din perioada în care acesta era mobilizat în Regimentul 52 Infanterie Rezervă, cu care a luat parte la Campania din Dobrogea între 20 septembrie – 3 octombrie 1916. De asemenea, în aceasta se va regăsi şi tragicul moment al rănirii sale în cursul luptei de la Amzacea, la 21 septembrie 1916.

Luni, 31 octombrie, la Muzeul „Conacul Bellu” din urlaţi, se va organiza, de la ora 15:00, serata muzeală „Toamna amintirilor”, în colaborare cu Asociaţia Folkloriamo M. din Rovigo, Italia. Manifestarea rememoreazã viaţa la conac a familiei Bellu, pagini din evoluţia culturalã a urbei Urlaţi și a locuitorilor acesteia. Tinerii invitaţi, elevi ai Cenaclului „Pe urmele lui Orfeu” de la Liceul „Constantin Brâncoveanu Vodã” din Urlaţi și ai Ansamblului „Slãnicul” de la Casa de Culturã Slãnic, alãturi de invitaţii surprizã ai Asociaţiei Folkloriamo M. din Rovigo, vor încânta publicul cu momente poetice, muzicale și artistice tradiţionale.

Adaugă un Comentariu

*