Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 19, 2021
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » PRO AGRO cere să fie demişi toţi angajaţii AFIR care au introdus ghidul de condiţii artificiale

PRO AGRO cere să fie demişi toţi angajaţii AFIR care au introdus ghidul de condiţii artificiale 

Florian-Emil Dumitru, preşedinte PRO AGRO (Sursa foto: ziarulunirea.ro)

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe – PRO AGRO a adresat ministrului Agriculturii – Achim Irimescu o scrisoare deschisă în care solicită demiterea angajaţilor AFIR care au elaborat ghidul de condiții artificiale spunând că acesta a fost realizat la solicitarea Comisiei Europene.

„Considerăm că aceste minciuni dovedite, în sensul de a arunca responsabilitatea acțiunilor conaționalilor noștri pe Comisia Europeană, tind să devină o practică a funcționarilor români atunci când nu există argumente, iar aceste lucruri duc la descurajarea potențialilor beneficiari și scăderea absorbției fondurilor europene, toate în dezavantajul fermierului român.

Domnule ministru, vă rugăm să opriți aceste practici care dau dovadă de lașitate și obediență a angajaților instituțiilor menționate și sunt de natură să crească diferențele de performanță dintre fermierii români și cei europeni!

Situația beneficiarilor FEADR care au fost acuzați de crearea de condiții artificiale, prin interpretări abuzive și aberante ale experților AFIR, este una dramatică. Acestora li s-au generat debite și dacă doi vecini au avut același consultant, dacă doi frați au accesat aceeași măsură, dacă au luat credit de la aceeași bancă, dacă proiectele tatălui și al fiului au același administrator, au aceeași sursă a utilităților sau același sediu social etc. Acești fermieri se află în acest moment în diferite stadii procesuale cu AFIR-ul. Doar la Înalta Curte de Casație și Justiție se află pe rol, în faza de recurs, peste 650 de litigii cu AFIR-ul”, se arată într-un comunicat al PRO AGRO.

Federaţia a solicitat, de asemenea, să i se comunice situația centralizată a contractelor reziliate de către AFIR din cauza creării de condiții artificiale, situaţie care să cuprindă motivul, condițiile artificiale identificate, inclusiv valoarea fiecărui contract în parte.

„În plus, vă solicitam să dispuneți alocarea pe site-ul AFIR a unei secțiuni în care să fie actualizată lista litigiilor care au ca obiect rezilierea contractelor de finanțare pe baza creării de condiții artificiale și lista cu proiectele propuse a fi reziliate pe baza acestor condiții artificiale”, precizează Florian-Emil Dumitru, preşedinte PRO AGRO.

Adaugă un Comentariu

*