Știri, Muntenia-Sud, România|marți, septembrie 21, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » ROMÂNIA, SUB APE! Prahova, judeţul cel mai afectat de inundaţii!

ROMÂNIA, SUB APE! Prahova, judeţul cel mai afectat de inundaţii! 

inundatii teleorman 1

Hidrologii au emis COD PORTOCALIU de inundaţii, valabil până mâine la ora 16:00, pe mai multe râuri din ţară, între care Călmăţui (judeţul Teleorman), Vedea (Teleorman şi Argeş),Neajlov (Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu) şi Sabar (Argeş, Dâmboviţa, Ilfov şi Giurgiu), Telejăn (Prahova şi Ialomiţa).

Judeţul Prahova pare să fie, la acest moment, cel mai afectat de inundaţii. Potrivit ISU, pe râul Teleajen, în comuna Râfov, satele Antofiloaia și Sicrita s-a depășit cota de pericol cu 30 cm., traficul rutier fiind temporar indisponibil, ca urmare a deversării apei peste platforma carosabilă cu aproximativ 30 cm. De asemenea se intervine în satul Antofiloaia împreună cu administrația publică locală și SGA, pentru limitarea deversării apei către locuințe. S-au constatat deversări de apă din râul Teleajen în zona de pădure și terenuri agricole. În localitatea Dumbrava, satul Zănoaga au fost inundate 2 proprietăți fără a fi afectate locuințele. Totodată este monitorizat și râul Prahova, îndeosebi în zona Tinosu, unde s-a depășit cota de atenție, dar nu sunt dar nu sunt identificate riscuri pentru zona bazinului hidrografic Prahova.

Totodată, în perioada 27-28.11.2015 pe teritoriul județului Prahova s-a intervenit în 12 locații (Sinaia, Vălenii de Munte, Azuga, Bușteni, Bălțești, Lipănești, Băicoi, Plopu, Bărcănești, Podenii Noi și Mizil) pentru evacuarea apei din beciuri, curți, precum și o secție a Spitalului de pediatrie Sinaia). La nivelul județului, 4 localități sunt nealimentate parțial cu energie electrică (Pucheni, Pușcași, Pietroșani și Fânari) cu 21 puncte de transformare, 8 deranjamente colective, 62 deranjamente individuale, fiind afectați 2658 consumatori. În teren se află pentru remedierea deranjamentelor 10 echipe specializate.

În judeţul Teleorman, în cursul nopţii, urmare a precipitaţiilor abundente şi inundării mai multor gospodării din comuna Plosca, apa punând în pericol chiar şi 30 de locuinţe, s-a luat decizia executări unei breşe în terasamentul căii feate pe ruta Roşiorii de Vede – Alexandria, pentru a permite surgerea acesteia deoarece terasamentul căii ferate acţiona ca un dig. Măsura a fost luată cu aprobarea Regionalei CF Craiova care, în cursul zilei de astăzi, 28 noiembrie,în jurul orei 10:00, a şi remediat problema, traficul feroviar reluându-se în condiţii normale.

Potrivit ISU Teleorman, în comuna Dobroteşti s-au continuat acţiunile de evacuare a apei din curţi, grădini, gospodării, cu 3 subofiţeri, un camion şi o motopompă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roşiorii de Vede, ca urmare a solicitării primite de la primarul localităţii. În comuna Lunca, sat Prundu, pentru evacuarea apei din două gospodării, s-a deplasat un echipaj format din 3 subofiţeri, un camion şi o motopomă, din cadrul Detaşamentului de Pompieri Turnu Magurele.

La ora 13.00, afectate de inundaţii în judeţul Teleorman erau 19 localităţii (Siliştea Gumeşti, Măldăeni, Dobroteşti, Merişani, Tătărăştii de Sus (sat Udupu), Tătărăştii de Jos, Plosca, Beuca, Plopi, Smârdioasa, Zâmbreasca, Dideşti cu cele trei sate aparţinătoare, Frumoasa, Scurtu Mare, Balaci cu cele trei sate (Balaci, Burdeni, Tecuci), Ştorobăneasa, Brânceni, Conţeşti, Cervenia, Drăcşenei, Trivale Moşteni). în cazul ultimelor şase localităţi, este vorba numai de câteva zeci de hectare de pădure afectate de inundaţii şi nu de curţile/gospodăriile/locuinţele cetăţenilor. În cazul celorlalte 13 localităţi, situaţia totală se prezintă astfel: 72 anexe gospodăreşti inundate; un podeţ din pământ rupt, 13 podeţe avariate; 11.86 km drum comunal afectat, cca. 566 ha păşune, aproximativ 2404 ha teren agricol, aproape 930 ha pădure, 181 curţi/grădini inundate; 4 locuinţe şi un magazin afectate, o staţie de apă şi aproximativ 108 fântâni inundate.
Magazinul şi cele 4 locuinţe afectate sunt în localitatea Plosca, inundaţiile fiind produse ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute în ulimele zile şi a scurgerilor de pe versanţi. La această oră nu sunt persoane evacuate sau izolate.

Adaugă un Comentariu

*