Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iunie 18, 2021
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » SCANDALOS: E o adevărată aventură să-ţi faci analize medicale gratuit în Târgovişte!

SCANDALOS: E o adevărată aventură să-ţi faci analize medicale gratuit în Târgovişte! 

Sursa foto: www.ziardecluj.ro

Numărul cetăţenilor care semnalează anomalii în sistemul medical românesc şi prea mult dezinteres şi birocraţie creşte într-un ritm alarmant. Au ajuns oamenii, cu cardul de sănătate în mână şi cu trimitere de la medicul de familie, să fie refuzaţi atunci când au nevoie urgentă, nu de plăcere, să efectueze nişte simple analize. Unităţiile aflate în relaţie cu Casa de Asigurări de Sănătate găsesc tot soiul de motive pentru a respinge realizarea acestor analize. Ba că nu mai au fonduri, deşi pe tabelul CJAS figurează ca având bani pentru gratuităţi, ba că respectivele invetigaţii nu se mai pot realiza în regim de gratuitate, deşi CJAS spune altceva, ba că nu execută ei astfel de teste etc. Problema persistă atât la clinicile şi policlinicile private, cât şi la cele de stat. Nu s-a găsit leac la o astfel de boală!

Un caz întâmplat recent. O tânără de 28 de ani, însărcinată, care urmează să nască în câteva zile, a trebuit să efectueze o ultimă analiză intitulată „test anticorpi RH negativ”. Un test medical foarte important, de care depinde sănătatea copilului şi a mamei, dar care este tratat de colaboratorii CJAS cu spatele, cu totală neobrăzare, gândindu-se probabil numai la câştiguri. Pentru analiza respectivă, tânăra a primit trimitere de la medicul de familie, la recomandarea medicului specialist, şi încurajarea că se face în regim de gratuitate. Statul plăteşte pentru protejarea mamei şi a copilului. Aiurea!

CITEŞTE ŞI: Românii nu-şi pot efectua analizele medicale din cauza sistemului, iar ministrul vrea să-i amendeze!

A mers viitoarea mămică la câteva centre medicale din municipiul Târgovişte cu trimiterea în mână. Nu dăm deocamdată numele acestor instituţii ignorante cu sănătatea tinerei generaţii şi cu legea şi care nu sunt la prima abatere. A fost tratată cu sictir. Ore în şir pierdute pe străzile oraşului pentru a încerca să beneficieze de gratuitatea conferită de statul ăsta care spune că ocroteşte mama şi copilul, care vrea să întinerească populaţia ţării.N iciun rezultat pozitiv. Inclusiv de la unităţile de stat a primit răspunsuri seci, aproape jignitoare „cum nu ştie medicul de familie că nu se mai fac gratis astfel de analize? De un an este aşa”, a fost răspunsul unei doamne în halat alb, pitită în spatele unui ghişeu.

Cei de la CJAS au rămas uimiţi când au aflat că se întâmplă astfel de lucruri taman la instituţiile cu care sunt în relaţie contractuală, care primesc banii noştri până la urmă, că au refuzat să realizeze analiza medicală gratuit. Nu le-a venit să creadă. În final, s-a ajuns la concluzia că nu au citit normele, regulile, că nu s-au informat. Singura specificaţie pertinentă. Medicul specialist trebuia să dea unei femei însărcinate trimitere pentru efectuarea analizei cu pricina, nu doctorul de familie. Singura chestie. Fondul problemei rămâne. Suntem trataţi cu sictir, batjocoriţi, lăsaţi să murim sau să ne macine bolile fiindcă sistemul, fie de stat, fie privat, are aceeaşi meteahnă a nepăsării.

Ca un epilog trist. Ne-am întâlnit cu o cunoştiinţă care se chinuie de câteva luni să-şi efectueze un set de analize. Gratis. Este asigurat. Munceşte de 25 de ani, cotizează la sănătate, deşi nu a fost niciodată bolnav. Norocul lui! Acum, când i s-a recomandat să se caute de sănătate, a dat-o în bară. A mers la câteva centre medicale şi i s-a spus că nu mai sunt fonduri, să revină pentru programare peste câteva săptâmâni sau chiar mai mult. Evident, cu altă trimitere, fiindcă cea pe care o are expiră! Concluzia, dacă vrei totuşi să nu mori, plăteşte române! De unde, asta e treaba ta.

Adaugă un Comentariu

*