Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iunie 20, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » SONDAJ: PSD câştigă primării, dar poate pierde conducerea unor consilii judeţene!

SONDAJ: PSD câştigă primării, dar poate pierde conducerea unor consilii judeţene! 

votare-k

Bătălia electorală între cele două formaţiunii politice importante de pe scena politică românească, PSD şi PNL, va fi dură. Potrivit unui sondaj INSCOP, comandat de Adevărul, scorul la alegeri, atât pentru consiliile locale, cât şi pentru cele judeţene va fi foarte strâns.

Dacă duminică s-ar organiza alegeri, 38,4% dintre cei chestionaţi ar vota cu PSD, iar 36,7% ar pune ştampila pe listele de candidaţi ale PNL. În aceste condiţii, pot apărea surprize imense la desemnarea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene. Calculele social-democraţilor pot fi foarte uşor date peste cap de liberali, cărora li se mai pot alătură voturile celor de la PMP, care ar obţine 5,5% şi ALDE, cu 4,1%.

Rămâne de văzut care vor fi armele electorale secrete. Ce stil de campanie vor adopta reprezentanţii formaţiunilor angajate în bătălia electorală. Este ştiut deja că cetăţeanul nu mai percutează şi nu se mai lasă mişcat de atacurile mizerabile, de lozinci pompoase şi promisiuni deşarte. Candidaţii trebuie să convingă alegătorul prin forţa mesajului curat, prin iniţiativă, critică bine argumentată şi demnitate. Restul este apă de ploaie.

Pot apărea răsturnări de situaţie şi datorită unor dezvăluiri fulminante, scandaluri, corupţie, elemente care să întoarcă fulgerător intenţia de vot a electoratului. Ţinând cont şi de faptul că fiecare vot contează, aparatele de partid vor trebui să efectueze calcule la sânge şi să încerce să capaciteze în primul rând atenţia electoratului nehotărât.

Organizarea unui singur tur de scrutin, în condiţiile date, este favorabilă partidelor care sunt bine organizate şi care deţin un număr important de primari, dar poate provoca frisoane şi pretendenţilor la funcţiile de preşedinţi de consilii judeţene. PSD ar putea câştiga, potrivit sondajului INSCOP, mai multe primării, dar la fel de uşor ar putea pierde conducerea unor judeţe.

Adaugă un Comentariu

*