Știri, Muntenia-Sud, România|marți, iunie 22, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » SUCCES: Echipa Universităţii Valahia din Târgovişte s-a calificat în finala competiţiei mondiale de microrobotică

SUCCES: Echipa Universităţii Valahia din Târgovişte s-a calificat în finala competiţiei mondiale de microrobotică 

cercetatori microrobotica UVT

O echipă de tineri cercetători şi studenţi din cadrul Universității din Târgoviște s-a calificat, în premieră pentru România, în finala prestigiosului concurs internaţional de microrobotică ICRA 2015 Mobile Microrobotics Challenge, alături de alte opt universități de renume din SUA, Canada, Elveția, Franța, Italia și India. Concursul, dedicat roboticii de precizie la scară micrometrică, va avea loc în perioada 26-30 mai 2015, la Washington State Convention Center din Seattle – USA.

„Aplicația cu care echipa noastă concurează constă într-un sistem microrobotic ce a fost construit și pilotat automat în câmp magnetic. Microrobotul propriu-zis are dimensiunea mai mică de un sfert de milimetru și evoluează într-o arenă de numai 2×3 milimetri. Prima probă a concursului constă în efectuarea automată de traiectorii precis definite prin repere de 10 micrometri lățime. A doua probă, mai tehnică, constă în asamblarea de obiecte într-un canal microfluidic de 750 micrometri lățime, în scopul de a simula operarea în canale sangvine. Practic trebuie să transportăm contra cronometru cât mai multe componente micrometrice în acest canal”, explică Florin Dragomir, beneficiar al unui grant postdoctoral de cercetare cu finanțare de la UEFISCDI.

Obiectivele acestui concurs de microrobotică constau în dezvoltarea de soluţii inovative la scara mică, dedicate viitoarelor aplicaţii biomedicale (manipulare şi sortare de celule, chirurgie minim invazivă) şi microtehnologiilor (asamblarea de structuri la scară nanometrică şi micrometrică).

„Sper să fie cu succes această primă participare românească. Eu am mai fost implicat în acest concurs, la Anchorage și Shanghai, în anii 2010 și 2011, în calitate de coordonator tehnic al echipei franceze, și am obținut locul întâi. Mi-am dorit foarte mult și o participare românească în acest concurs, motiv pentru care am depus cu Florin o propunere de proiect postdoctoral ce a fost finanțată”, explică Ioan Alexandru Ivan, conferențiar și îndrumător al echipei.

Realizarea se datorează de asemenea participării active a doi studenți: Valentin Gurgu și Nicolae Rădulescu. Doctorandul Valentin Gurgu și studentul în anul al IV-lea Nicolae Rădulescu se ocupă activ de partea mecanică și electronică.

„Încă mai avem reglaje de efectuat până la momentul competiției. În acest moment optimizăm aplicația, încercăm să reducem în continuare dimensiunile microrobotului și îmbunătățim precizia de poziționare a acestuia. În plus, încercăm și realizarea unei versiuni portabile prin utilizarea a cât mai multe tehnologii de tip open-source”.

Răspuns la SUCCES: Echipa Universităţii Valahia din Târgovişte s-a calificat în finala competiţiei mondiale de microrobotică

  1. iacob serbanescu

    Din toata inima FELICITARI ,putere de munca,inspiratie,inovatie si multe victorii in continuare.

     

Adaugă un Comentariu

*