Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, mai 7, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » UITE BUSTUL, NU E BUSTUL! S-a furat statuia lui Grigore Alexandrescu amplasată în inima Târgoviștei

UITE BUSTUL, NU E BUSTUL! S-a furat statuia lui Grigore Alexandrescu amplasată în inima Târgoviștei 

bust grigore alexandrescu

Hoții nu au niciun fel de limită, dar să ajungi să furi o statuie parcă e prea de tot. Astăzi, s-a descoperit că pe soclul amplasat în părculețul dintre Primăria Târgoviște și Casa Memorială Grigore Alexandrescu (actual sediu PC) nu mai este niciun bust. L-au furat hoții!

Polițiștii au o misiune dificilă, mai ales că nu se știe cu exactitate când a dispărut Grigore Alexandrescu de pe soclu. S-ar părea că în după-amiaza zilei de 31 decembrie 2012 bustul din bronz era încă la locul lui. Oamenii legii se tem că, dacă a fost furat în noaptea de revelion, hoții au avut suficient timp să-l spargă în bucăți și să îl topească.

Târgoviștea nu este chiar atât de bogată în monumente și grupuri statuare, iar când auzi despre o asemenea mârșăvie îți vine să te închini cu amândouă mâinile. Istoricii spun că bustul lui Grigore Alexandrescu rezistă la Târgoviște din anul 1898.

Ciudat este că chipul din bronz al poetului care s-a născut la Târgoviște ședea pe soclu ca un bibelou. nu era prins cu nimic de soclu, nu avea niciun element de siguranță, așa că hoților nu le-a fost deloc greu să-l dea de-a rostogolul într-un sac, să-l urce într-o mașină și să dispară.

Grigore Alexandrescu (n. 22 februarie 1810, Târgoviște – d. 25 noiembrie 1885, București) a fost un poet și fabulist român.

S-a născut la Târgoviște, în anul 1810, în mahalaua Lemnului, fiind al patrulea copil al vistiernicului M. Lixandrescu. Rămâne orfan și sărac, dar de mic dovedește o inteligență deosebită și o memorie extraordinară. Învață greaca și franceza. Ajuns la Bucuresti, este elev la pensionul Sfântul Sava, fiind coleg cu Ion Ghica. Face cunoștință cu Ion Heliade Rădulescu. Îi uimește pe toți prin talentul său poetic. Un timp va locui acasă la Heliade, care-i va publica prima poezie, Miezul nopții, în Curierul Românesc, urmată de elegia Adio. La Târgoviște.

O vreme a fost ofițer, dar a demisionat (1837). Din pricina unor scrieri (Anul 1840 și Lebăda și puii corbului) este întemnițat. A ocupat funcții mărunte. În 1848 e redactor al ziarului Poporul suveran. În ultimii 25 de ani de viață a fost marcat de alienare mintală. A murit sărac la București în anul 1885.

Răspuns la UITE BUSTUL, NU E BUSTUL! S-a furat statuia lui Grigore Alexandrescu amplasată în inima Târgoviștei

  1. Camelian Propinatiu

    De promis vreo recompensa, ceva, pentru ca e greu de crezut ca in postromânism mai stie cineva sa faca un bust clasic.

     

Adaugă un Comentariu

*