INFO UTIL
INFO UTIL: Din ce este compus un sistem pluvial complet și care este rolul fiecărei piese?
Sistemul de scurgere a apei de pe acoperiș are un rol deosebit de important în ceea ce privește durabilitatea construcției, întrucât, în cazul în care acesta nu își îndeplinește scopul așa cum trebuie, ar putea apărea infiltrații de apă la fundație, lucru care poate periclita întreaga clădire.
Sistemul de scurgere a apei de pe acoperiș are un rol deosebit de important în ceea ce privește durabilitatea construcției, întrucât, în cazul în care acesta nu își îndeplinește scopul așa cum trebuie, ar putea apărea infiltrații de apă la fundație, lucru care poate periclita întreaga clădire.
De aceea, când vine vorba de alegerea unui sistem pluvial, este bine să se acorde o atenție deosebită tuturor pieselor necesare, nu doar jgheaburilor și burlanelor, așa cum majoritatea oamenilor tind să o facă de obicei.
Iată care sunt piesele care compun un sistem pluvial complet:
➢ Jgheab metalic
Este unul dintre elementele de bază a oricărui sistem pluvial și este conceput pentru a colecta apa de pe acoperiș.
➢ Brățară jgheab
Are rolul de a etanșa conexiunile dintre două bucăți de jgheab sau dintre jgheab și colțar.
➢ Element rigidizare jgheab
Este, de asemenea, un produs dedicat conexiunilor, oferindu-le o rezistenţă sporită
➢ Capac universal
Se montează în ambele capete ale jgheabului.
➢ Cârlig jgheab (clasic sau lung) sau cârlig pazie
Se montează pe căprior și are rol de susţinere a jgheabului. Cârligul pentru pazie poate reduce cu până la 60% timpul de montaj al sistemului pluvial, prin evitarea măsurătorilor şi a îndoirii cârligelor de jgheab.
➢ Piesă prindere cârlig
Necesară pentru fixarea cârligului pazie universal pe căprior, cu rol de reglare a unghiului de înclinare al jgheabului pentru scurgerea apei către burlan.
➢ Colţar interior/exterior
Se montează pe colţurile interioare/ exterioare ale clădirii și face legatura între două jgheaburi cu ajutorul brăţărilor jgheab.
➢ Piesă prea-plin
Are rolul de a împiedica apa să sară peste jgheab, acolo unde există un surplus de debit pluvial.
➢ Racord jgheab
Este elementul principal de îmbinare a sistemului orizontal de preluare a apei (format din jgheaburi) cu cel vertical de scurgere a apei către sol (format din burlane).
➢ Pâlnie colectoare
Permite colectarea apei şi direcţionarea acesteia în burlan.
➢ Cot burlan
Este un element de îmbinare între racord jgheab şi burlan și este util pentru schimbarea direcţiei de scurgere a apei prin burlan.
➢ Prelungitor burlan
Folosit la prelungirea unui burlan în funcţie de distanţa dintre streaşina acoperişului şi baza clădirii, fiind îmbinat cu piesa cot burlan.
➢ Burlan metalic
Preia apa colectată în jgheab şi o conduce fie în sistemul de canalizare, fie spre evacuare.
➢ Ramificaţie burlan
Uneşte două coloane de scurgere a apei.
➢ Brăţară burlan
Are rolul de a fixa burlanul de faţada clădirii și de a masca îmbinările dintre două burlane.
➢ Cot evacuare
Este elementul final de evacuare a apei colectate, în cazul în care nu se optează pentru legarea la sistemul de canalizare folosind piesa racord canalizare.
➢ Element captare
Asigură direcţionarea apei către un alt circuit sau rezervor.
➢ Mufă
Este o piesă utilă pentru diminuarea pierderilor de material, având rolul de a uni două burlane ce au fost tăiate, cu ajutorul capătului ambutisat
➢ Racord canalizare
Piesă de racord a burlanului direct în canalizare sau în decantorul pluvial, cu rolul de a asigura o etanşare optimă la sistemul de canalizare
➢ Decantor pluvial
Direcţionează apa direct în sistemul de canalizare sau către alt rezervor și menţine circuitul aerului cald dinspre canalizare către burlan, astfel încât, în sezonul rece, nu permite apei să îngheţe pe burlan. De asemenea, mai are un rol extrem de important, care constă în faptul că elimină posibilitatea infiltraţiilor de apă la fundaţie ca rezultat al dirijării apei direct în sistemul de canalizare.
➢ Cot elastic
Este o piesă de conexiune dintre decantorul pluvial şi ţeava de canalizare.
➢ Dispozitiv îndoit cârlige
Acesta este instrumentul manual folosit la îndoirea cârligelelor jgheab şi a pieselor de prindere căprior la unghiul prestabilit, conform pantei de înclinaţie a acoperişului.

ACTUALITATE
REGES Online. Informare de la A la Z despre trecerea la noul registru de evidență a salariaților

Camera de Comerț Dâmboviţa a organizat, astăzi – 12 iunie 2025, un nou seminar de informare în sprijinul antreprenorilor din județ. Tema aleasă de această dată: sistemul REGES Online de evidență a salariaților, care are ca termen limită de implementare data de 30 septembrie 2025, respectiv 31 octombrie 2025 – în cazul instituțiilor de stat. Evenimentul nu ar fi fost posibil fără să se implice Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița și Corpul Experților Contabili și al Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – Filiala Dâmbovița.
În timpul întâlnirii, participanții au primit informații clare cu privire la implementarea REGES Online, informații susținute cu prezentări practice, pas cu pas, pe platforma de testare pusă la dispoziție de Inspecția Muncii. De asemenea, au avut ocazia să pună întrebări cu privire la dificultățile întâmpinate în practică. De precizat că în sală s-au aflat peste 100 de reprezentanți ai unităților de învățământ din județ, având în vedere că inițiativa organizării acestui seminar a venit din partea Inspectoratului Școlar, ca răspuns la solicitările primite din teritoriu.
În deschiderea evenimentului, au luat cuvântul: Ștefania Stroică și Valentin Calcan – directorul, respectiv președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița; Marius Lixandru – inspector șef ITM Dâmbovița; Valentin Stancu – inspector șef ISJ Dâmbovița și Raluca Mircea – președinte CECCAR Dâmbovița. Fiecare în parte i-a îndemnat pe participanți să pună cât mai multe întrebări, astfel încât, la final, să le fie foarte clar cum trebuie procedat pentru înrolarea pe noua platformă de evidență a salariaților REGES Online. De asemenea, președintele CCIA Dâmboviţa – Valentin Calcan a vorbit și despre concurența neloială existentă la nivel antreprenorial, deși nu ar trebui să ne confruntăm cu un astfel de fenomen.
A spus Calcan că unii angajatori își tratează corect salariații, în sensul că le întocmesc contracte de muncă și plătesc către stat toate contribuțiile aferente, însă sunt destui cei care îi plătesc „la negru” sau „la gri” ori nu achită taxele. Prin urmare, noul sistem de evidență a salariaților – REGES Online, care permite fiecărui salariat să verifice informațiile înregistrate la ITM, este unul foarte util. Îi îndeamnă Calcan pe români să facă și pasul următor și să urmărească la Casa de Pensii și în ce măsură le sunt achitate contribuțiile aferente salariilor, astfel încât să nu se mai trezească cu ani de vechime lipsă.
La rândul său, inspectoratul șef al ITM Dâmbovița – Marius Lixandru le-a cerut participanților, dar și celor care au urmărit online întâlnirea, să nu se sperie de noul sistem de evidență a salariaților REGES Online. Da, crează disconfort la început, ca orice schimbare, dar specialiștii ITM îi vor ajuta cu îndrumări tehnice. Marius Lixandru recomandă tuturor antreprenorilor, dar și reprezentanților instituțiilor publice să nu lase pe ultima sută de metri înrolarea în REGES Online, pentru că le va fi mult mai greu.
A urmat sesiunea de prezentare, cu exemple practice, a noului sistem de evidență a salariaților REGES Online, susținută de Daniel Cătălin Păduroiu – consilier IT în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița. Explicațiile au fost pe înțelesul tuturor, fiind totodată completate cu răspunsuri la întrebările punctuale puse de către participanți.
În cele ce urmează, punctăm cele mai importante aspecte ale sistemului REGES Online, pentru a veni în sprijinul cititorilor noștri. Așadar, este esențial să rețineți următoarele informații:
– Se crează mai întâi cont de cetățean (salariat) pe platforma REGES Online urmând pașii indicați, inclusiv de către reprezentanții legali ai entităților juridice (indiferent de forma de organizare a acestora, indiferent că sunt din sectorul privat sau public);
– Pentru autentificare în platformă, există trei posibilități: cu identitatea digitală ROeID (se obține pe platforma RoeID, gratuit), cu certificat de semnătură electronică (se obține de la un furnizor autorizat, contra cost) sau direct la ghișeu, la sediul ITM, cu user și parolă. În acest ultim caz, nu se poate face înrolarea firmei, ci doar se poate accesa și printa gratuit, la InfoChioșc, datele de salariat.
– Pentru obținerea identității digitale ROeID, înregistrarea se face obligatoriu cu ajutorul unui smartphone, cu adresă de email și parolă, apoi, după activarea contului, care poate dura chiar și câteva zile, la autentificarea în REGES Online, se dă confirmare de pe telefon. Avantajul este că obținerea identității digitale RoID este gratuită și se poate folosi la autentificarea în REGES Online de pe orice device (calculator, telefon, tabletă etc), în timp ce pentru certificatul de semnătura electronică se plătește, plus că accesarea REGES Online este limitată la calculatorul / laptop-ul unde ai instalat kit-ul (stick-ul). Se poate alege și varianta certificatului de semnătură electronică in cloud, caz în care poți accesa REGES Online și de pe alt device, însă tot vei avea nevoie de drivere. De reținut că, înainte de a putea utiliza semnătura electronică, va trebui să obții confirmarea ANAF pentru certificat, urmând o procedură disponibilă pe site-ul ANAF. Așadar, ca salariat, cel mai simplu este să accesezi REGES Online cu ROeID (identitatea ta digitală).
– Având în vedere că procedura de înrolare în REGES Online necesită anumiți pași și, evident, timp, pentru firmele înființate după 1 aprilie 2025, data când a devenit funcțională platforma REGES Online, reprezentanților legali li s-a dat posibilitatea creării unui cont temporar la ghișeul ITM, pe bază de user și parolă, valabil doar 30 de zile, timp în care vor trebui să realizeze cont cu ROeID sau cu certificat de semnătură electronică.
– Atenție! O adresă de email poate fi asociată unui singur cont REGES Online. Odată validat contul, numele, prenumele și adresa de e-mail folosită nu mai pot fi modificate. Se poate genera doar o nouă parolă, în cazul în care ați uitat-o. De asemenea, se poate șterge contul integral și se crează altul, însă cu o altă adresă de e-mail. De reținut că este nevoie să aveți acces la respectiva adresă de e-mail, fiindcă acolo veți primi link-ul pentru confirmarea contului REGES Online și abia apoi îl veți putea accesa.
– Odată creat contul de cetățean (salariat), reprezentanții legali ai entităților juridice pot înrola firma în REGES Online. Persoanele care sunt înregistrate la Oficiul Național Registrul Comerțului ca reprezentanți legali ai unei entități juridice vor primi automat acceptul pentru autentificare în REGES Online. În caz contrar, li se va solicita să încarce pe platforma REGES Online documente doveditoare. Acestea se încarcă obligatoriu semnate electronic.
– Când se schimbă reprezentantul legal al unei entități juridice (se întâmplă mai ales în cazul instituțiilor publice, precum unități de învățământ, primării etc.), se va șterge contul REGES Online creat anterior și se va crea altul, cu noul reprezentant legal.
– Dacă o societate comercială are mai mulți reprezentanți legali, se face cont REGES Online de entitate juridică pentru unul singur.
– Dacă o firmă are contract de prestări servicii cu un profesionist în domeniu, în speță contabil, și dorește să-i delege acestuia accesarea și completarea REGES Online, va fi nevoie de împuternicire notarială în care să se specifice clar că poate crea cont în REGES Online pentru entitatea juridică respectivă. Atenție! Este obligatoriu ca, înainte de acest pas, respectivul contabil să aibă creat propriul cont de cetățean (salariat)! În caz contrar, reprezentantul legal al unei entități juridice nu poate face delegarea către contabilul respectiv. Acesta din urmă, după ce se autentifică în contul propriu REGES Online, va trebui să încarce în platformă actul în baza căruia funcționează ca profesionist, semnat electronic. La fel se procedează și când se face delegare către un angajat al entității juridice. În momentul în care s-au delegat aceste atribuții către un salariat și acestuia îi încetează Contractul Individual de Muncă, i se retrage automat dreptul de a accesa contul REGES Online al firmei.
– Atenție! În cazul împuternicirii unui prestator de servicii, este bine ca și reprezentantul legal al unei entități să-și creeze propriul cont de cetățean (salariat) pe platforma REGES Online, altfel nu va putea retrage împuternicirea în situația în care dorește acest lucru din diferite motive. De reținut și faptul că reprezentantul legal al unei entități juridice poate opera și singur în REGES Online. Este cazul firmelor mici, spre exemplu.
– Înainte de a înrola firma în REGES Online, recomandarea specialiștilor ITM este să arhivați și să salvați într-un calculator datele din actualul REVISAL, pentru situațiile în care va fi nevoie de verificări ulterioare (Au apărut destule inadvertențe la importul datelor, care trebuie să fie corectate). Odată înrolată firma, Registrul REVISAL nu va mai putea fi accesat. Precizăm că termenul limită până la care va putea fi vizualizat este 30 septembrie 2025, data până la care este obligatorie înrolarea entităților juridice în noul REGES Online.
– Trecerea la noul REGES Online nu implică încărcarea bazei de date din REVISAL. Aceasta a fost transferată automat și va putea fi accesată imediat ce a fost creat contul entității juridice (angajator). Va fi nevoie doar de verificări, să nu fi apărut vreo eroare, precum dublarea contractelor individuale de muncă spre exemplu sau erori în ceea ce privește timpul de lucru ori salariul.
– Modificările viitoare la Contractele Individuale de Muncă, înregistrarea celor noi etc. se vor face direct pe platforma REGES Online, nefiind nevoie de crearea unui fișier în calculatorul propriu, care să fie importat apoi în REGES Online – cum se întâmplă în prezent în sistemul REVISAL. Nu va fi nevoie decât de conexiune la internet și de un browser de navigare pe internet.
– Atenție! Autentificarea itn REGES Online se poate face fie cu identitatea ta digitală ROeID, fie cu certificatul de semnătură electronică, nu cu amândouă.
– De reținut! Conturile REGES Online sunt sigure, ele neputând fi accesate decât cu autentificare în doi pași, adică este nevoie de confirmare dată de pe telefonul propriu în cazul ROeID sau de prezența stick-ului cu certificatul de semnătură electronică.
– În prezent, 400 de angajatori din județul Dâmbovița au trecut la REGES Online, ceea ce înseamnă aproximativ 3%. Procentul este mic, având în vedere că termenul limită este 30 septembrie 2025, dar, potrivit reprezentanților ITM, este mai mare decât în alte județe.
ACTUALITATE
INFO UTIL: Persoanele asigurate medical fără plata contribuției la Casa de Sănătate

Potrivit legislației în vigoare, în România, mai multe categorii de persoane sunt asigurate în sistemul public național de sănătate fără plata contribuției, astfel:
- copiii până la vârsta de 18 ani și tinerii cu vârsta între 18-26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, studenții și studenții doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale;
- soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate;
- femeile însărcinate și lăuzele;
- persoanele cu handicap;
- bolnavii cu afecțiuni incluse în programele naționale de sănătate;
- beneficiarii legilor speciale;
- pensionarii;
- persoanele care se află în concedii acordate în baza Legii 346/2002 (urmare unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale);
- persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, după caz, până la trei ani;
- persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj.
Drepturile asiguraților
În cadrul sistemului de asigurări sociale, asigurații au următoarele drepturi:
• să aleagă furnizorii de servicii medicale, precum și casa de asigurări de sănătate la care se înscriu;
• să fie înscriși pe lista unui medic de familie ales în mod liber;
• să își schimbe medicul de familie ales, dar nu mai des de o dată la 6 luni;
• să beneficieze de servicii de asistență medicală preventivă și de promovare a sănătății, servicii medicale în ambulatorii și în spitale aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate, servicii medicale de urgență, unele servicii de asistență stomatologică, tratament fizioterapeutic și de recuperare, dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive;
• să li se garanteze confidențialitatea privind datele, în special în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul;
• să aibă dreptul la informații în cazul tratamentelor medicale;
• să beneficieze de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, în condițiile legii.
Obligațiile asiguraților
Pentru a putea beneficia de drepturile anterior menționate, asigurații au următoarele obligații:
• să se înscrie pe lista unui medic de familie;
• să anunțe medicul de familie ori de câte ori apar modificări în starea lor de sănătate;
• să se prezinte la controalele profilactice și periodice;
• să anunțe în termen de 15 zile medicul de familie și casa de asigurări de sănătate asupra modificărilor datelor de identitate sau a modificărilor referitoare la încadrarea lor într-o anumită categorie de asigurați;
• să respecte tratamentul și indicațiile medicului și să aibă o conduită civilizată față de personalul medico-sanitar;
• să achite contribuția datorată fondului și suma reprezentând coplata/contribuția personală, în condițiile legii.
Verificarea calității de asigurat se poate face online, prin interogarea aplicației disponibile pe pagina web a CNAS și pe paginile web ale caselor de asigurări de sănătate – http://cnas.ro/verificareasigurati/
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Coliziune mortală la Băleni. Un bărbat de 31 de ani a decedat
-
ADMINISTRAŢIEacum o săptămână
Fieni, un oraș aflat într-o continuă prefacere. FOTO
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Accident rutier cu trei victime în municipiul Târgoviște
-
ACTUALITATEacum 7 zile
Doliu la Serviciul de Ambulanță Dâmbovița. A plecat la ceruri dr. Dan Comănescu
-
Dâmboviţaacum 7 zile
S-a dat peste cap cu mașina în comuna Răzvad
-
Argeșacum 5 zile
A căzut cu mașina într-o râpă! Tatăl șoferului a decedat
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Unitățile industriei de apărare din Dâmbovița, într-o nouă fază de resetare. Ministrul Economiei promite reconsolidarea acestor uzine strategice
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Grevă japoneză și în învățământul dâmbovițean