Connect with us

ACTUALITATE

MESAJ: Purtându-l pe Eminescu în suflet, purtăm cu noi o comoară neatinsă de praful timpului! Claudia Gilia, deputat

15 ianuarie este un moment special al adunării românilor în jurul valorilor naționale, semnul bucuriei fiind chiar această strângere laolaltă. Într-o zi cu o profundă semnificație pentru întreaga cultură și spiritualitate românească, ziua trecerii în legendă a poetului național – Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale, este un bun prilej de a ne arăta recunoștința pentru uriașa moștenire identitară pe care ne-a lăsat-o, căci limba pe care o vorbim astăzi este limba reinventată de Eminescu. Tocmai de aceea, momentul este nu doar celebrarea unui mare creator, ci chemarea la reflecție asupra identității române.

Publicat

pe

15 ianuarie este un moment special al adunării românilor în jurul valorilor naționale, semnul bucuriei fiind chiar această strângere laolaltă.

Într-o zi cu o profundă semnificație pentru întreaga cultură și spiritualitate românească, ziua trecerii în legendă a poetului național – Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale, este un bun prilej de a ne arăta recunoștința pentru uriașa moștenire identitară pe care ne-a lăsat-o, căci limba pe care o vorbim astăzi este limba reinventată de Eminescu. Tocmai de aceea, momentul este nu doar celebrarea unui mare creator, ci chemarea la reflecție asupra identității române.

Pornind de la Nicolae Iorga – „Eminescu e întruparea literară a conștiinței românești, una și nedespărțită”, – consider că opera sa este mereu actuală și ne ajută pe noi, astăzi, să rămânem ancorați într-un fel de realitate care ni se aplică și azi, ca și ieri, ca și alaltăieri. Ea se identifică atât cu trecutul, cât și cu prezentul și cu viitorul nostru. Poetul românilor a „săpat” adânc în istoria și cultura națională, scoțând în evidență, cu o puternică vibrație patriotică și o excepțională capacitate de sinteză, momentele cruciale ale unui neam atât de provocat de către destin, originea noastră și dăinuirea în spațiul geografic, lingvistic de referință.

Eminescu a fost omul care, cu străduință și talent inegalabil, a descris în versuri sau în proză marile bătălii din istoria tumultoasă a neamului românesc, iar astăzi, este sufletul poporului român, ducând spiritualitatea acestui popor dincolo de granițele României, printr-o operă care a atras o mulțime de iubitori de frumos. Eminescu este cu adevărat „omul deplin al culturii române… o conștiință de cultură deschisă către tot” (Constantin Noica).

Ca om care prețuiește valorile naționale, dedicat educației în calitate de profesor universitar, dar și ca mamă, îndemnul meu este acela de a nu-l uita pe marele poet. Cum putem face asta? Simplu: să-i citim și să-i recitim opera, să învățăm să ne purificăm sufletele prin versul lui, din respect și dragoste față de un trecut căruia îi suntem datori.

Purtându-l pe Eminescu în suflet, purtăm cu noi o comoară neatinsă de praful timpului.

Claudia GILIA,
Deputat al Partidului Social Democrat

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

România, sub cod portocaliu de vijelii și grindină!

Publicat

pe

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare cod portocaliu vijelii puternice, grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale, valabilă în aproape toată țara, în perioada 5 august, ora 12:00 – 6 august, ora 06:00.

În acest interval, vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină, îndeosebi de medii și mari dimensiuni. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe alocuri 40…60 l/mp.

De asemenea, meteorologii au emis și un cod galben de caniculă valabil astăzi, conform hărții de mai jos. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 38 de grade.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Primăria Târgoviște vrea să deschidă Cinematograful Independența de „Zilele Cetății”

Publicat

pe

Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a anunțat că, la început de septembrie, de Zilele Cetății 2021, ar putea fi inaugurat Cinematograful Independența.

„După o perioadă în care, pe fondul unor proceduri derulate între Compania Națională de Investiții și constructor, proiectul a fost întârziat, în sfârșit investiția a intrat în linie dreaptă. Astfel, se fac ultimele retușuri, concomitent cu realizarea curățeniei generale, intenția noastră fiind ca cinematograful să fie recepționat cu prilejul Zilelor Cetății din acest an.

Ca și concluzie de ansamblu, dincolo de întârzierea menționată, puține lucruri pot fi reproșate în legătură cu această investiție prin care o construcție emblematica a orașului nostru, care devenise o ruină, este transformată într-un obiectiv modern, cu multiple funcționalități”, a scris primarul Daniel Cristian Stan pe pagina sa de Facebook.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT