Connect with us

AGRICULTURĂ

ATENŢIE! A reapărut pesta porcină africană în România! Măsuri de luat în fermă şi la vânătoare!

Autorităţile sanitar-veterinare din România sunt în alertă, după ce Organizaţia Internaţională pentru Epizootii a confirmat reapariţia pestei porcine africane în ţara noastră. Boala afectează nu doar speciile domestice de porcine, ci şi pe cele sălbatice şi are, în mod obişnuit, o perioadă de incubaţie de 3-15 zile. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată.

Publicat

pe

Autorităţile sanitar-veterinare din România sunt în alertă, după ce Organizaţia Internaţională pentru Epizootii a confirmat reapariţia pestei porcine africane în ţara noastră. Boala afectează nu doar speciile domestice de porcine, ci şi pe cele sălbatice şi are, în mod obişnuit, o perioadă de incubaţie de 3-15 zile. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată.

În acest context, prefectul judeţului Argeş a convocat în şedinţă de lucru Centrul Local de Combatere a Bolilor. În cadrul întâlnirii, a fost numit un grup local de experţi în vânat şi vânătoare care are obligaţia să informeze din timp factorii implicaţi cu privire la legislaţia şi strategia europeană în privinţa acestei boli şi să stabilească o strategie în cazul confirmării virusului într-o populaţie de mistreţi.

De asemenea, în scopul prevenirii pestei porcine africane, DSVSA Argeş a instruit medicii veterinari oficiali şi medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi cu privire la semnele clinice ce pot fi atribuite bolilor specifice suinelor atât la porcii domestici cât şi la mistreţi.

Ca măsuri de prevenire, li se recomandă crescătorilor de animale să nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă, să respecte regulile de igienă în adăposturi, să crească porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea lor, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici, să nu administreze porcilor apă provenită de la spălarea cărnii şi nici resturi de carne.

În cazul în care Centrul Local de Combatere a Bolilor decide extinderea măsurilor de control la alte exploataţii, proprietarilor li se acordă despăgubiri, conform normelor legislative în vigoare.

Se recomandă ca, în timpul partidelor de vânătoare, să se respecte regulile impuse de această situaţie, după cum urmează:
1. Orice partidă de vânătoare se va desfăşura numai cu notificarea prealabilă a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene, care va asigura prezenţa unui medic veterinar pentru efectuarea examenului clinic post-mortem şi a prelevării, ambalării şi expedierii probelor pentru laborator;
2. Vânătorii sunt obligaţi să prezinte pentru examenul clinic şi pentru prelevarea de probe toţi mistreţii împuşcaţi şi să păstreze vânatul în centrul de colectare vânat, până la aflarea rezultatului examenului de laborator;
3. După vânătoare, câinii gonaci nu vor fi lăsaţi liberi, pentru a se evita venirea în contact cu animalele împuşcate şi răspândirea virusului la întoarcerea în comunitate.
4. După vânătoare, recoltarea probelor pentru examenul de laborator este recomandat să se facă într-un centru de colectare a vânatului, pentru a nu permite împrăştierea de resturi biologice;
5.Dacă nu este disponibil un centru de colectare pentru vânat, recoltarea probelor se va face după ce vânatul împuşcat este aşezat pe o folie, care ulterior va fi strânsă şi distrusă prin ardere sau îngropare.

ACTUALITATE

Modificare esențială privind eligibilitatea pentru DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Publicat

pe

Deputatul PSD Marian Țachianu, cunoscut agricultor din județul Dâmbovița, consideră oportun faptul că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a adus modificări în ceea ce privește linia de finanțare DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, în sensul că vor fi eligibili și acei fermieri care au primit cod de exploatație la APIA cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii, dacă nu au încasat subvenții sau alte măsuri de sprijin din fonduri europene.

„Dacă nu se lua această decizie, producătorii care aveau deja un istoric în sistemul de la APIA se aflau în imposibilitatea de a fi eligibili pentru DR 30, chiar dacă se instalau ca șefi de exploatație pentru prima dată ca persoane juridice. Semnalul a fost tras de Asociația Forța Fermierilor și este bine că s-a găsit o soluție de rezolvare și, astfel, au șansa să acceseze linia de finanțare DR 30 mai mulți agricultori”, ne-a declarat deputatul PSD de Dâmbovița Marian Țachianu.

Prin DR 30, se acordă un sprijin public nerambursabil de 70.000 de euro, pentru o perioadă maximă de 3 ani. Banii se dau ca sumă forfetară, în două tranșe:
– 75% la semnarea contractului de finanțare;
– 25% în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Niciun fermier cu cerere depusă la APIA nu a scăpat de controlul prin imagini satelitare!

Publicat

pe

APIA a început plățile în avans către fermieri. În Dâmbovița, potrivit Oanei Nastase – purtătorul de cuvânt al Centrului Județean, se regăsesc în primul eșantion 8.626 de agricultori. De asemenea, sunt în lucru documentele pentru încă 2.000, din totalul de aproximativ 24.000 care au depus cereri unice anul acesta.

„La extragerea acestor eșantioane se are în vedere ca cererea să treacă prin toate controalele administrative și pe teren. Am avut anul acesta, spre deosebire de alți ani, controlul prin monitorizare, care a fost o noutate pentru țara noastră. Este un control care se face prin imagini satelitare, seamănă puțin cu controlul prin teledetecție despre care vorbeam în anii trecuți, numai că, dacă acea teledetecție se făcea pe zone, pe eșantioane, controlul de monitorizare se face pentru absolut toate cererile depuse într-un an. Nu există fermier care să nu fie controlat. Acest control s-a întins pe o perioadă mai mare, noi am avut toată vara întâlniri cu fermierii pentru clarificări, respectiv aceste întâlniri de-abia s-au încheiat pe 20 septembrie.

Am primit primele rezultate, le-am interpretat, parcelele care au fost cu neconformități au fost aduse la cunoștința fermierilor respectivi, am făcut o serie de clarificări la care am constatat că fie fermierii nu și-au făcut schița exact unde au terenul, fie între timp au făcut schimb cu un vecin și au uitat să înștiințeze APIA. Sunt mai multe neconcordanțe din acestea între declarația scriptică, din cererea de plată și realitatea din teren. Au fost și câteva dereglaje de soft, unde din cauza condițiilor meteo, din cauza stadiului de vegetație nu a fost interpretată chiar corect cultura. Le-am dat spre a doua interpretare cu menținerea declarației fermierului și am văzut că s-au corectat foarte multe dintre ele. Am încercat să corectăm tot ce s-a putut corecta, tot ce a fost eroare atât din vina fermierului cât și din vina softului”, a explicat Oana Năstase.

Plățile în avans se derulează până la 30 noiembrie, iar în decembrie încep plățile finale sau regulare, care se vor efectua până la data de 30 iunie 2024.

„Dacă cineva nu intră la plata în avans, să nu creadă că au fost excluși de la plată. Nu. Cine nu beneficiază de plată în avans, beneficiază în partea a doua de plată integrală. Plata regulară este ori diferența care rămâne de încasat după avans, ori plata integrală pentru cei care nu au încasat plăți în avans”, a punctat purtătorul de cuvânt al APIA Dâmbovița – Oana Năstase.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite