Connect with us

AGRICULTURĂ

ATENŢIE! A reapărut pesta porcină africană în România! Măsuri de luat în fermă şi la vânătoare!

Autorităţile sanitar-veterinare din România sunt în alertă, după ce Organizaţia Internaţională pentru Epizootii a confirmat reapariţia pestei porcine africane în ţara noastră. Boala afectează nu doar speciile domestice de porcine, ci şi pe cele sălbatice şi are, în mod obişnuit, o perioadă de incubaţie de 3-15 zile. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată.

Publicat

pe

Autorităţile sanitar-veterinare din România sunt în alertă, după ce Organizaţia Internaţională pentru Epizootii a confirmat reapariţia pestei porcine africane în ţara noastră. Boala afectează nu doar speciile domestice de porcine, ci şi pe cele sălbatice şi are, în mod obişnuit, o perioadă de incubaţie de 3-15 zile. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată.

În acest context, prefectul judeţului Argeş a convocat în şedinţă de lucru Centrul Local de Combatere a Bolilor. În cadrul întâlnirii, a fost numit un grup local de experţi în vânat şi vânătoare care are obligaţia să informeze din timp factorii implicaţi cu privire la legislaţia şi strategia europeană în privinţa acestei boli şi să stabilească o strategie în cazul confirmării virusului într-o populaţie de mistreţi.

De asemenea, în scopul prevenirii pestei porcine africane, DSVSA Argeş a instruit medicii veterinari oficiali şi medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi cu privire la semnele clinice ce pot fi atribuite bolilor specifice suinelor atât la porcii domestici cât şi la mistreţi.

Ca măsuri de prevenire, li se recomandă crescătorilor de animale să nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă, să respecte regulile de igienă în adăposturi, să crească porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea lor, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici, să nu administreze porcilor apă provenită de la spălarea cărnii şi nici resturi de carne.

În cazul în care Centrul Local de Combatere a Bolilor decide extinderea măsurilor de control la alte exploataţii, proprietarilor li se acordă despăgubiri, conform normelor legislative în vigoare.

Se recomandă ca, în timpul partidelor de vânătoare, să se respecte regulile impuse de această situaţie, după cum urmează:
1. Orice partidă de vânătoare se va desfăşura numai cu notificarea prealabilă a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene, care va asigura prezenţa unui medic veterinar pentru efectuarea examenului clinic post-mortem şi a prelevării, ambalării şi expedierii probelor pentru laborator;
2. Vânătorii sunt obligaţi să prezinte pentru examenul clinic şi pentru prelevarea de probe toţi mistreţii împuşcaţi şi să păstreze vânatul în centrul de colectare vânat, până la aflarea rezultatului examenului de laborator;
3. După vânătoare, câinii gonaci nu vor fi lăsaţi liberi, pentru a se evita venirea în contact cu animalele împuşcate şi răspândirea virusului la întoarcerea în comunitate.
4. După vânătoare, recoltarea probelor pentru examenul de laborator este recomandat să se facă într-un centru de colectare a vânatului, pentru a nu permite împrăştierea de resturi biologice;
5.Dacă nu este disponibil un centru de colectare pentru vânat, recoltarea probelor se va face după ce vânatul împuşcat este aşezat pe o folie, care ulterior va fi strânsă şi distrusă prin ardere sau îngropare.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Oportunitate de afacere! Fabricanții de bere au nevoie de orzoaică!

Publicat

pe

Peste 30 de fermieri dâmbovițeni au fost invitați, prin intermediul reprezentanților Direcției Agricole Dâmbovița, să participe, astăzi – 25 noiembrie 2022, la un simpozion dedicat oportunităților de câștig sigur oferite de cultura orzoaicei folosite în industria fabricării berii.

Evenimentul a fost organizat de Asociația „Berarii României” și Soufflet Malț România. Intenția celor două entități economice, cărora li s-au alăturat și reprezentanții Ministerului Agriculturii, este aceea de a oferi informații valide, sigure, cultivatorilor de cereale, sfaturi de specialitate, sugestii, planuri de afaceri, pentru a trece la cultura orzoaicei, materie primă indispensabilă producției unei beri de calitate.

Au ținut prelegeri de specialitate, convingătoare, cu un aflux de informații, Mihai Sauciuc – directorul Asociației „Berarii României” și Ionuț Oprea – directorul fabricii de malț pentru bere din Buzău.

Agricultorii dâmbovițeni au fost sfătuiți să își reorienteze activitatea, procesul de producție către orzoaică. Câștigurile sunt mari și sigure, în măsura în care se pot încheia contracte avantajoase cu fabricanții de bere.

Despre cultura orzoaicei, tehnologiile folosite pentru obținerea unor producții mari și de calitate a vorbit inginerul agronom Ion Cioroianu. Specialistul a insistat pe faptul că producerea orzoaicei pentru bere nu este o activitate pretențioasă și care să implice costuri de înființare, întreținere, recoltare și depozitare mai mari decât la alte plante de cultură.

De precizat că, în perioada interbelică, în România, se cultiva orzoaică pe suprafețe de peste 1,7 milioane de hectare. Apoi, de la an la an, suprafețele au început să se diminueze. Astfel, în 1990, culturile de orzoaică ocupau 749.000 de hectare, în 2014 suprafața s-a redus la 516.000, iar în 2020 s-a ajuns la numai 287.778 hectare. Tocmai din acest motiv, 50% din cantitatea de orzoaică necesară fabricării berii este importată.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Zeci de târgovișteni și-au făcut cumpărăturile la târgul tradițional de la Direcția Agricolă Dâmboviţa

Publicat

pe

Conducerea Direcției Agricole Dâmbovița se ține de cuvânt. Târgul de produse agricole și tradiționale organizat experimental pe platoul din fața instituției continuă. Deocamdată, o dată pe lună, duminica, în funcție de condițiile meteo. De anul viitor, directorul Vlad Pătrașcu vrea să elimine și acest impediment, prin dotarea târgului cu tarabe cu protecție împotriva intemperiilor.

De la o ediție la alta, am observat că târgul cu produse tradiționale devine tot mai interesant pentru târgovișteni. Oamenii au văzut că de aici lipsesc intermediarii, marfa este de calitate, prețurile bune, iar comportamentul fermierilor care își etalează roadele muncii nu se compară nici pe departe cu cel al piețarilor, care nu te lasă să pui mâna pe fructe sau legume, ba chiar te atenționează prin mesaje scrise cu litere de-o șchioapă „nu atinge”. De asemenea, există o bună comunicare între client și comerciant, zâmbete, discuții, lămuriri.

Astăzi – 13 noiembrie 2022, în incinta Direcției Agricole Dâmboviţa, se aflau circa 20 de tarabe pe care fermierii din județ își etalaseră produsele. Fructe și legume de sezon, de la Voinești, Lungulețu și Băleni. Brânzeturi și miere de la Moțăieni. Pâine și alte specialități de brutărie de la „Mateo”. Nu lipseau zacusca, murăturile simple sau asortate, dulcețurile, gemurilor etc.

„Vremea a ținut cu noi. Avem în târgul nostru, aflat la cea de-a doua ediție, peste douăzeci de producători agricoli. Încă de la primele ore ale dimineții, au venit și o mulțime de târgovișteni interesați să cumpere fructe, legume, produse lactate și alte bunătăți preparate în gospodăriilor fermierilor noștri după rețete tradiționale. Prețurile sunt bune. Marfă de calitate. Ne dorim ca, în viitorul apropiat, să organizăm acest eveniment o dată pe săptămână. Vrem să devină o tradiție. Un stimulent important atât pentru producători cât și pentru cumpărători”, ne-a precizat Vlad Pătrașcu – directorul Direcției Agricole Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats