Conectați-vă cu noi

AGRICULTURĂ

ATENŢIE! A reapărut pesta porcină africană în România! Măsuri de luat în fermă şi la vânătoare!

Autorităţile sanitar-veterinare din România sunt în alertă, după ce Organizaţia Internaţională pentru Epizootii a confirmat reapariţia pestei porcine africane în ţara noastră. Boala afectează nu doar speciile domestice de porcine, ci şi pe cele sălbatice şi are, în mod obişnuit, o perioadă de incubaţie de 3-15 zile. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată.

Publicat

pe

Autorităţile sanitar-veterinare din România sunt în alertă, după ce Organizaţia Internaţională pentru Epizootii a confirmat reapariţia pestei porcine africane în ţara noastră. Boala afectează nu doar speciile domestice de porcine, ci şi pe cele sălbatice şi are, în mod obişnuit, o perioadă de incubaţie de 3-15 zile. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată.

În acest context, prefectul judeţului Argeş a convocat în şedinţă de lucru Centrul Local de Combatere a Bolilor. În cadrul întâlnirii, a fost numit un grup local de experţi în vânat şi vânătoare care are obligaţia să informeze din timp factorii implicaţi cu privire la legislaţia şi strategia europeană în privinţa acestei boli şi să stabilească o strategie în cazul confirmării virusului într-o populaţie de mistreţi.

De asemenea, în scopul prevenirii pestei porcine africane, DSVSA Argeş a instruit medicii veterinari oficiali şi medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi cu privire la semnele clinice ce pot fi atribuite bolilor specifice suinelor atât la porcii domestici cât şi la mistreţi.

Ca măsuri de prevenire, li se recomandă crescătorilor de animale să nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă, să respecte regulile de igienă în adăposturi, să crească porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea lor, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici, să nu administreze porcilor apă provenită de la spălarea cărnii şi nici resturi de carne.

În cazul în care Centrul Local de Combatere a Bolilor decide extinderea măsurilor de control la alte exploataţii, proprietarilor li se acordă despăgubiri, conform normelor legislative în vigoare.

Se recomandă ca, în timpul partidelor de vânătoare, să se respecte regulile impuse de această situaţie, după cum urmează:
1. Orice partidă de vânătoare se va desfăşura numai cu notificarea prealabilă a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene, care va asigura prezenţa unui medic veterinar pentru efectuarea examenului clinic post-mortem şi a prelevării, ambalării şi expedierii probelor pentru laborator;
2. Vânătorii sunt obligaţi să prezinte pentru examenul clinic şi pentru prelevarea de probe toţi mistreţii împuşcaţi şi să păstreze vânatul în centrul de colectare vânat, până la aflarea rezultatului examenului de laborator;
3. După vânătoare, câinii gonaci nu vor fi lăsaţi liberi, pentru a se evita venirea în contact cu animalele împuşcate şi răspândirea virusului la întoarcerea în comunitate.
4. După vânătoare, recoltarea probelor pentru examenul de laborator este recomandat să se facă într-un centru de colectare a vânatului, pentru a nu permite împrăştierea de resturi biologice;
5.Dacă nu este disponibil un centru de colectare pentru vânat, recoltarea probelor se va face după ce vânatul împuşcat este aşezat pe o folie, care ulterior va fi strânsă şi distrusă prin ardere sau îngropare.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Semnal: Ministru Agriculturii, Adrian Oros, este dușmanul fermierilor, al țăranilor!

Publicat

pe

Mihai Istrate, vicepreședinte PSD Dâmbovița și consilier județean, a declarat, astăzi – 5 aprilie 2021, în cadrul unei conferințe de presă, că ministrul Agriculturii se comportă că un dușman al fermierilor români, al țăranilor care trudesc pământul. Pur și simplu, pe Adrian Oros nu-l interesează soarta acestora! Mihai Istrate, care este cunoscut ca un agricultor important pe Valea Dâmboviței și în județul Dâmbovița, dar și ca specialist în accesarea fondurilor europene, vorbește în cunoștință de cauză și nu neapărat din perspectiva omului politic. Spune că Adrian Oros este cel mai slab și mai neperformant ministru al Agriculturii de la Revoluția din decembrie 89 până acum.

„Este prima oară când avem un ministru al Agriculturii pe care nu-l interesează țăranii, fermierii în general. Dumnealui este dușmanul lor. Vă reamintesc că, în campaniile electorale, domnul ministru a spus că până la sfârșitul anului toți fermierii vor primi despăgubirile pentru secetă, lucru care nu s-a întâmplat. Apoi, i-a păcălit că nu mai poate din ianuarie pentru că nu avem buget. A venit și bugetul și dumnealui nu s-a zbătut ca în bugetul României să fie prevăzute aceste despăgubiri. La un moment dat, a spus: ce vreți, fraților, să aduc eu bani de acasă că să plătesc despăgubiri?

De asemenea, în această primăvară, fermierii români așteptau să-și primească schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Ne referim la banii pentru trimestrul III și IV din 2020. Au trecut șase ședințe de Guvern și domnul ministru nu a fost în stare să obțină o hotărâre prin care să deblocheze acești bani. Aruncă vina pe Ministerul Justiției, că nu i-a dat un aviz, pe nu știu ce alt minister… Zici că ministerele astea sunt în Sry Lanca, nu din Guvernul României și nu colegii dumnealui.

Tot în această primăvară, trebuia să se acorde ajutoarele naționale tranzitorii, vegetal și zootehnic, aferente anului 2020. La ovine, ajutoarele au scăzut la jumătate. La sectorul vegetal, au scăzut cu mai mult de jumătate. Dar, nici pe acestea nu le-a dat, pentru că nu a obținut toate avizele.

Programul Tomata. Domnul ministru, liberal de frunte, a spus că sunt prea mulți bani pentru cei care cultivă tomate – 3.000 de euro – și că să îi plătească pe agricultori a desființat acest program și a înființat altul, de minimis pentru legume în spații protejate, dar a stabilit un plafon maxim de 2.000 de euro. Dar, și aici, pentru a putea începe depunerea cererilor de înscriere, Guvernul trebuie să aprobe hotărârea privind schema de sprijin. Ca să o aprobe, trebuie să fie introdusă pe ordinea de zi. Domnul ministru nici până astăzi nu a fost în stare să introducă acest proiect pe ordinea de zi a Guvernului din care face parte.

Probabil, singurul scop pe care îl are dumnealui este să fie ministru. Nu vrea să se certe nici cu șefii de partid, nici cu șefii de coaliție… Îi convine funcția de ministru și este un adversar al agricultorilor din România”, a explicat Mihai Istrate.

Spune vicepreședintele PSD Dâmbovița că singurul lucru bun pe care ar putea să-l facă ministrul Oros pentru agricultorii români este să plece acasă!

Citește în continuare

ACTUALITATE

Silviu Răzvan Necula, antreprenor de succes în domeniul agricol

Publicat

pe

Undeva în zona de sud a judeţului Dâmboviţa, un tânăr plin de optimism şi încredere, peste limita vremurilor incerte pe care le trăim, a pus la punct o afacere de succes în domeniul agricol. A început de la zero, înarmat cu speranţă, depunând multă muncă şi bazându-se, de asemenea, pe fonduri europene nerambursabile.

Nu este tocmai uşor să te înhami la o asemenea activitate, când ştii că există o concurenţă acerbă, când totul este îndeosebi la cheremul marilor companii, a multinaţionalelor care dispun de potenţial imens şi care au acaparat pieţele de desfacere, în detrimentul producătorilor autohtoni.

Silviu Răzvan Necula, din comuna Răscăieţi, nu s-a lăsat copleşit de problemele apărute, de birocraţia de cele mai multe ori excesivă. A pornit pas cu pas şi a reuşit să se menţină pe linia de plutire. Ba mai mult, este angrenat de 12 ani şi în activităţi de consultanţă în domeniul agricol. Tânărul fermier vrea să îi ajute şi pe alţii să răzbată pe acest drum sinuos, plin de neprevăzut, dar frumos, reprezentat de investiţiile în agricultură.

Entităţile economice pe care le-a creat şi care au ca obiect de activitate agricultura şi consultanţa în acest domeniu sunt „Sud Muntenia Coperativă Agricolă” şi „Necsar Service”.

Silviu Răzvan Necula administrează și lucrează într-un ritm susţinut circa 350 de hectare de teren arabil, mănos, pe teritoriul localităţilor Răscăieţi, Vişina şi Petreşti.

Find vorba de câmpie întinsă, un fel de Bărăgan al Dâmboviţei, evident, culturile de bază sunt cele cerealiere, plante tehnice şi nutreţuri pentru animale. Producţiile obţinute, de calitate, merg către procesatorii din varii domenii sau către fermele zootehnice. Tehnologile aplicate sunt moderne şi realizate cu utilaje şi echipamente performante, de ultimă generaţie.

Silviu Răzvan Necula este de patru ani şi managerul Grupului de Acţiune Locală „Vlaşca de Nord”, unde a fost implicat în nenumărate proiecte de succes. Tânărul fermier nu s-a ţinut departe nici de viaţa politică. Are convingerea că rostul fiecăruia dintre noi este şi acela de a ne implica în viaţa comunităţii, de a avea opinii, puncte de vedere, principii, să ştim să luptăm pentru binele oamenilor, al localităților din care provenim. Silviu Răzvan Necula este în momentul de faţă lider regional al Alianţei USR-PLUS.

Tânărul antreprenor în agricultură consideră că implicarea fiecăruia dintre noi și participarea la acţiuni de ordin social sunt absolut necesare, contribuind pe deplin la formarea unei culturi civice în rândul oamenilor, diseminarea în spaţiul public a unor idei, concepte, soluţii utile pentru toate comunităţile umane.

Silviu Răzvan Necula acum, când pandemia ne-a cam încorsetat libertatea de mişcare, comunicarea interumană, relaţile directe între oameni, consideră că este musai să ne vaccinăm anticoronavirus, ca element de siguranţă, dar şi ca o măsură ultranecesară pentru a ne putea întoarce la viaţa noastră sub stindardul normalităţii. Pentru a-i determina pe oameni să se vaccineze, antreprenorul de la Răscăieți a lansat în oferta sa de consultanţă agricolă o promoţie pentru persoanele care demonstrează că s-au vaccinat împotriva COVID-19. Cei care vor să acceseze fonduri europene pe anumite proiecte pot beneficia de o reducere cu 10% la plata serviciilor de consultanţă oferite de Silviu Răzvan Necula. De aceeaşi facilitate pot avea parte și dacă se înscriu ca membri în „Cooperativa Agricolă Sud Muntenia”.

„Trebuie să întreprindem tot ceea ce este necesar pentru a ne întoarce la normalitate, pentru a reporni motorul economiei. Încep campaniile agricole de primăvară. Fermierii trebuie să fie sănătoşi pentru a putea face faţă activităţii intense, problemelor care apar în munca lor. Şi eu m-am vaccinat. Am dorit în acest mod să îmi apăr sănătatea, dar şi să dau un exemplu, un semnal puternic către toţi antreprenorii din domeniul agricol, să îi îndemn să meargă la vaccinare! Avem cu toţii obligaţia de a contribui la limitarea efectelor pandemiei. Trebuie să ne întoarcem la viaţa noastră, la activităţile ce ţin de firesc, de normalitate”, ne-a declarat Silviu Răzvan Necula.

Cei interesaţi de ofertele de consultanţă ale lui Silviu Răzvan Necula pot suna la 0763.655.128 sau la 0721.020.984.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT