Connect with us

AGRICULTURĂ

ATENŢIE! A reapărut pesta porcină africană în România! Măsuri de luat în fermă şi la vânătoare!

Autorităţile sanitar-veterinare din România sunt în alertă, după ce Organizaţia Internaţională pentru Epizootii a confirmat reapariţia pestei porcine africane în ţara noastră. Boala afectează nu doar speciile domestice de porcine, ci şi pe cele sălbatice şi are, în mod obişnuit, o perioadă de incubaţie de 3-15 zile. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată.

Publicat

pe

Autorităţile sanitar-veterinare din România sunt în alertă, după ce Organizaţia Internaţională pentru Epizootii a confirmat reapariţia pestei porcine africane în ţara noastră. Boala afectează nu doar speciile domestice de porcine, ci şi pe cele sălbatice şi are, în mod obişnuit, o perioadă de incubaţie de 3-15 zile. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată.

În acest context, prefectul judeţului Argeş a convocat în şedinţă de lucru Centrul Local de Combatere a Bolilor. În cadrul întâlnirii, a fost numit un grup local de experţi în vânat şi vânătoare care are obligaţia să informeze din timp factorii implicaţi cu privire la legislaţia şi strategia europeană în privinţa acestei boli şi să stabilească o strategie în cazul confirmării virusului într-o populaţie de mistreţi.

De asemenea, în scopul prevenirii pestei porcine africane, DSVSA Argeş a instruit medicii veterinari oficiali şi medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi cu privire la semnele clinice ce pot fi atribuite bolilor specifice suinelor atât la porcii domestici cât şi la mistreţi.

Ca măsuri de prevenire, li se recomandă crescătorilor de animale să nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă, să respecte regulile de igienă în adăposturi, să crească porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea lor, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici, să nu administreze porcilor apă provenită de la spălarea cărnii şi nici resturi de carne.

În cazul în care Centrul Local de Combatere a Bolilor decide extinderea măsurilor de control la alte exploataţii, proprietarilor li se acordă despăgubiri, conform normelor legislative în vigoare.

Se recomandă ca, în timpul partidelor de vânătoare, să se respecte regulile impuse de această situaţie, după cum urmează:
1. Orice partidă de vânătoare se va desfăşura numai cu notificarea prealabilă a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene, care va asigura prezenţa unui medic veterinar pentru efectuarea examenului clinic post-mortem şi a prelevării, ambalării şi expedierii probelor pentru laborator;
2. Vânătorii sunt obligaţi să prezinte pentru examenul clinic şi pentru prelevarea de probe toţi mistreţii împuşcaţi şi să păstreze vânatul în centrul de colectare vânat, până la aflarea rezultatului examenului de laborator;
3. După vânătoare, câinii gonaci nu vor fi lăsaţi liberi, pentru a se evita venirea în contact cu animalele împuşcate şi răspândirea virusului la întoarcerea în comunitate.
4. După vânătoare, recoltarea probelor pentru examenul de laborator este recomandat să se facă într-un centru de colectare a vânatului, pentru a nu permite împrăştierea de resturi biologice;
5.Dacă nu este disponibil un centru de colectare pentru vânat, recoltarea probelor se va face după ce vânatul împuşcat este aşezat pe o folie, care ulterior va fi strânsă şi distrusă prin ardere sau îngropare.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Dâmbovița: Au crescut suprafețele cultivate cu rapiță și floarea soarelui

Publicat

pe

Culturile agricole din județul Dâmbovița se află în parametrii normali de vegetație. Cel puțin așa ne-a anunțat directorul executiv adjunct al Direcției Agricole Dâmbovița, Adrian Bercu. Deocamdată, suprafețele însămânțate cu cereale, rapiță și floarea soarelui nu au fost afectate de intemperii, iar apa din sol a acoperit necesarul pentru dezvoltarea plantelor. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în perioada următoare.

Se remarcă o creștere importantă a suprafețelor însămânțate cu floarea soarelui. În Dâmbovița, au fost înființate asemenea culturi pe aproximativ 18.500 hectare.

Dâmbovița stă bine, deocamdată, și la cartofi. 9.000 de hectare sunt cultivate în bazinul Lungulețu-Poiana-Brezoaele, dar și în alte zone ale județului.

„Avem cultivate 4.315 de hectare cu cartofi timpurii și semitimpurii, 3.075 hectare cu cartofi de vară și 1.641 hectare însămânțate cu cartofi de toamnă”, ne-a precizat directorul Adrian Bercu.

Legumicultura practicată de fermierii dâmbovițeni în spații protejate, dar și în câmp deschis a devenit un sector de interes, cu toate că au crescut costurile de înființare și întreținere a culturilor legumicole protejate. În Dâmbovița, ne-a informat directorul Direcției Agricole, o suprafață de circa 8.500 de hectare a fost cultivată cu legume în sere, solarii sau în câmp deschis.

De asemenea, 33 de hectare au fost cultivate cu usturoi. Agricultorii care au optat pentru această plantă au primit și un sprijin de până la 3.000 de euro pentru înființarea unei culturi de 1 hectar. 16 mai a fost ultima zi de înscriere în acest program.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

APIA a început plățile pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a inceput de astăzi, 16 mai 2022, autorizarea la plata pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal.

În județul Dâmbovița, au solicitat sprijin cuplat în sectorul vegetal 282 de fermieri, împărțiți pe următoarele culturi: cartof– 12 fermieri / 174,27 ha, fructe – 22 fermieri / 191,45 ha, leguminoase – 4 fermieri / 99,26 ha, legume în sere și solarii – 112 fermieri / 39,97 ha, tomate – 1 fermier / 1 ha, lucernă – 129 fermieri / 883,61 ha și soia – 2 fermieri / 13,63 ha.

Cuantumul pentru fiecare măsura a fost stabilit de APIA prin raportarea plafoanelor financiare prevăzute în legislație la suprafețele eligibile pentru anul 2021, după cum urmează:

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT