AGRICULTURĂ
ATENŢIE! A reapărut pesta porcină africană în România! Măsuri de luat în fermă şi la vânătoare!
Autorităţile sanitar-veterinare din România sunt în alertă, după ce Organizaţia Internaţională pentru Epizootii a confirmat reapariţia pestei porcine africane în ţara noastră. Boala afectează nu doar speciile domestice de porcine, ci şi pe cele sălbatice şi are, în mod obişnuit, o perioadă de incubaţie de 3-15 zile. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată.
Autorităţile sanitar-veterinare din România sunt în alertă, după ce Organizaţia Internaţională pentru Epizootii a confirmat reapariţia pestei porcine africane în ţara noastră. Boala afectează nu doar speciile domestice de porcine, ci şi pe cele sălbatice şi are, în mod obişnuit, o perioadă de incubaţie de 3-15 zile. Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată.
În acest context, prefectul judeţului Argeş a convocat în şedinţă de lucru Centrul Local de Combatere a Bolilor. În cadrul întâlnirii, a fost numit un grup local de experţi în vânat şi vânătoare care are obligaţia să informeze din timp factorii implicaţi cu privire la legislaţia şi strategia europeană în privinţa acestei boli şi să stabilească o strategie în cazul confirmării virusului într-o populaţie de mistreţi.
De asemenea, în scopul prevenirii pestei porcine africane, DSVSA Argeş a instruit medicii veterinari oficiali şi medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi cu privire la semnele clinice ce pot fi atribuite bolilor specifice suinelor atât la porcii domestici cât şi la mistreţi.
Ca măsuri de prevenire, li se recomandă crescătorilor de animale să nu intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă, să respecte regulile de igienă în adăposturi, să crească porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea lor, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici, să nu administreze porcilor apă provenită de la spălarea cărnii şi nici resturi de carne.
În cazul în care Centrul Local de Combatere a Bolilor decide extinderea măsurilor de control la alte exploataţii, proprietarilor li se acordă despăgubiri, conform normelor legislative în vigoare.
Se recomandă ca, în timpul partidelor de vânătoare, să se respecte regulile impuse de această situaţie, după cum urmează:
1. Orice partidă de vânătoare se va desfăşura numai cu notificarea prealabilă a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene, care va asigura prezenţa unui medic veterinar pentru efectuarea examenului clinic post-mortem şi a prelevării, ambalării şi expedierii probelor pentru laborator;
2. Vânătorii sunt obligaţi să prezinte pentru examenul clinic şi pentru prelevarea de probe toţi mistreţii împuşcaţi şi să păstreze vânatul în centrul de colectare vânat, până la aflarea rezultatului examenului de laborator;
3. După vânătoare, câinii gonaci nu vor fi lăsaţi liberi, pentru a se evita venirea în contact cu animalele împuşcate şi răspândirea virusului la întoarcerea în comunitate.
4. După vânătoare, recoltarea probelor pentru examenul de laborator este recomandat să se facă într-un centru de colectare a vânatului, pentru a nu permite împrăştierea de resturi biologice;
5.Dacă nu este disponibil un centru de colectare pentru vânat, recoltarea probelor se va face după ce vânatul împuşcat este aşezat pe o folie, care ulterior va fi strânsă şi distrusă prin ardere sau îngropare.
ACTUALITATE
Grant de 1.500 lei pentru culturile calamitate și sprijin pentru crescătorii de suine și din sectorul avicol

Termenul de realizare a investițiilor din programele de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție și de susținere pentru activitatea de reproducție și creștere în sectorul avicol poate fi prelungit cu 18 luni, potrivit unui act normativ votat în Camera Deputaților, față de 6 luni cât se prevedea inițial – ne informează deputatul PNL de Dâmbovița Aurelian Cotinescu.
„În lipsa acestei măsuri, proiectele de investiții contractate prin cele două programe riscau să nu se finalizeze, ducând la pierderi financiare și chiar faliment pentru anumiți beneficiari, situație de nedorit”, explică parlamentarul.
Ne-a mai spus Aurelian Cotinescu și că s-a votat legea care prevede o schemă de ajutor sub formă de grant pentru producătorii agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică.
„E un sprijin direct, concret, pentru acei oameni care muncesc zi de zi pământul și au fost loviți de capriciile vremii. Grantul este în cuantum de 1.500 lei/ha aferent unui procent de calamitare de 100%, urmând a se acorda pentru culturile de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță”, ne-a declarat deputatul Aurelian Cotinescu.
ACTUALITATE
Deputații au votat două legi importante pentru susținerea și promovarea produselor autentice românești

„Mierea curată, vinul bun și mâncarea făcută ca la bunici nu sunt doar tradiții, sunt mândria noastră, reprezintă România adevărată. Producătorii noștri nu fac doar agricultură. Ei fac cinste țării, cu fiecare borcan, cu fiecare sticlă, cu fiecare poveste dusă peste hotare”, a precizat parlamentarul PNL de Dâmbovița Aurelian Cotinescu, după ce, în Camera Deputaților, au fost votate două legi importante, spune demnitarul, pentru România autentică.
Cele două acte normative se referă la o schemă de ajutor pentru sprijinirea apicultorilor români și un proiect care prevede ca „Ziua Națională a Gastronomiei” să fie sărbătorită și în plan internațional, prin intermediul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare ale României. Totodată, se are în vedere ca în plan extern să fie organizate evenimente care să pună în valoare specificul gastronomiei și a vinului românesc.
„Schema de ajutor pentru apicultori este un factor de importanţă strategică pentru asigurarea siguranței alimentare, a materiilor prime pentru industria alimentară şi pentru menţinerea locurilor de muncă.
De asemenea, România se află într-o perioadă favorabilă pentru consolidarea poziției sale pe piața internațională a vinului. Eforturile de creștere a producției trebuie susținute prin promovarea vinurilor românești pe plan global, pentru dezvoltarea exporturilor. România a produs aproximativ 4,4 milioane de hectolitri de vin în 2023. Țara noastră s-a clasat pe locul 6 în Uniunea Europeană la producția vin, devansând țări precum Ungaria, Austria și Grecia. România s-a situat pe locul 4 la nivel mondial în ceea ce privește creșterea volumului de producție.
Calitatea vinurilor românești a fost confirmată prin obținerea a peste 500 de medalii în competiții internaționale în 2023, dintre care peste 300 au fost de aur, dublu aur sau diamant. Producători precum Budureasca, Jidvei și Grupul Vintruvian au fost printre cei mai premiați. În 2023, numărul cramelor autorizate din România a crescut cu peste 10%.Soiurile autohtone, precum Feteasca Neagră, Feteasca Regală și Băbeasca Neagră, sunt preferate, în detrimentul soiurilor internaționale”, a punctat deputatul PNL Aurelian Cotinescu.
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Se decide astăzi la București. Corneliu Ștefan, posibil candidat pentru funcția de președinte al PSD
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Profesorul arestat pentru viol este de la Școala Coresi Târgoviște. Vezi ce spune conducerea unității de învățământ!
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Caz de botulism înregistrat în județul Dâmbovița, după consumul de conserve preparate în propria gospodărie
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Târgoviște: Profesor de sport și antrenor de volei, arestat pentru viol
-
ADMINISTRAŢIEacum 4 zile
Săraca localitate frumoasă! La Râul Alb, proiectele se materializează încet din lipsă de fonduri
-
ACTUALITATEacum 9 ore
Grindina a lovit mai multe localități din județul Dâmbovița
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Noi amănunte în cazul femeii diagnosticate cu botulism
-
Argeșacum o săptămână
Tânăr de 23 de ani, găsit mort într-o casă aflată în construcție