Connect with us

POLITIC

USR a atacat la Curtea Constituţională modificările aduse legilor justiţiei!

Reprezentanţii partidului Uniunea Salvaţi România au depus la Curtea Constituţională, luni – 22 ianuarie 2018, sesizările cu privire la proiectele de modificare a legilor justiției. În opinia membrilor USR, modificările operate de coaliţia PSD-ALDE subminează independența magistraților din România. Sesizările au fost semnate de cei 27 de deputați USR, 16 deputați PMP, 4 independenți și 3 deputați PNL.

Publicat

pe

Reprezentanţii partidului Uniunea Salvaţi România au depus la Curtea Constituţională, luni – 22 ianuarie 2018, sesizările cu privire la proiectele de modificare a legilor justiției. În opinia membrilor USR, modificările operate de coaliţia PSD-ALDE subminează independența magistraților din România. Sesizările au fost semnate de cei 27 de deputați USR, 16 deputați PMP, 4 independenți și 3 deputați PNL.

”Mulțumim colegilor din opoziție care au semnat și care au înțeles cât de important este să sprijine acest demers de apărare a statului de drept. Opoziția are datoria să utilizeze toate mijloacele pentru a bloca această coaliție toxică să captureze întreaga putere în stat”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Juriștii USR au găsit noi motive de neconstituționalitate față de sesizările deja depuse la Curtea Constituţională a României de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Partidul Naţional Liberal pe legile justiției.

„De exemplu, ÎCCJ nu a invocat în sesizare motive extrinseci, de procedură, ci s-a limitat la atacarea unor articole individuale, în timp ce USR a arătat în sesizare că cele trei proiecte de modificare a legilor justiției au fost adoptate cu încălcarea principiului bicameralismului și principiului respectării legii, precum și cu încălcarea ordinii de sesizare a Camerelor Parlamentului. De asemenea, juriștii USR au arătat în sesizare că proiectele încălcă obligațiile rezultate din aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene”, explică deputatul USR de Dâmboviţa Dumitru Lupescu.

În ceea ce privește motivele intrinseci de neconstituționalitate, USR a contestat în plus față de ÎCCJ separarea strictă a carierelor judecătorilor și procurorilor și diminuarea atribuțiilor plenului CSM în favoarea secțiilor separate.

”Transferul atribuțiilor Consiliului Superior al Magistraturii de la Plen către secții a fost aspru criticat și în doctrină, considerându-se că această manevră neconstituțională de tip „divide et impera” sporește posibilitatea ca deciziile să fie influențate de factori externi, provenind din sfera politică”, se arată în sesizarea formulată de Uniunea Salvați România.

Sesizările USR vor constitui un motiv în plus de amânare a termenului de intrare în vigoare a noilor legi ale justiției în forma PSD-ALDE-UDMR până la soluționarea lor de către CCR. Noile critici și argumente ar putea duce la declararea ca neconstituționale a legilor în ansamblu (în special, cele legate de procedură) sau a unor articole importante.

„Termenul de două zile pentru a ataca la CCR o lege adoptată în procedură de urgență nu este însă unul restrictiv, ceea ce înseamnă că nu există sancțiuni pentru depășirea lui, iar sesizarea USR este valabilă. Prin mai multe decizii, Curtea Constituțională a stabilit că sesizările de neconstituționalitate a unei legi pot fi depuse oricând între data adoptării de către Parlament și data promulgării de către Președintele României”, precizează Dumitru Lupescu.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITIC

Ciolacu: Este exclus ca PSD să voteze un guvern minoritar PNL

Publicat

pe

Întrebat într-o emisiune la România TV, miercuri seară, ce va face PSD dacă USR ar fi „dat afară de la guvernare” în toamnă, Ciolacu a spus că nu e problema PSD, ci „a domnului Iohannis” – scrie DC News.

„Este exclus ca Partidul Social Democrat să voteze un guvern minoritar PNL. Sunt soluţii, există guverne minoritare, poate să fie guvern minoritar PSD, poate să fie guvern minoritar USR, pot să fie alegeri anticipate. Vom vedea atunci”, a declarat Ciolacu.

Liderul social-democraților a mai spus că actualul Parlament nu mai reflectă realitatea şi opţiunile românilor.

„Îl anunţ pe domnul preşedinte că, după şase luni de la alegerile forţate de către dânsul şi de către domnul Orban, şi cu morţi ascunşi pe care îi raportăm şi acum, actualul Parlament nu mai reflectă realitatea şi opţiunile românilor”.

Citește în continuare

POLITIC

Liviu Dragnea, un vârtej peste scandalul liberalilor

Publicat

pe

Semnalele sunt evidente. Scoaterea din pușcărie a lui Liviu Dragnea într-o perioadă nefastă pentru PNL, ba chiar și pentru USRPLUS, miroase a aranjament de culise. O mișcare care a fost foarte bine calculată, în amănunt, cu puncte, subpuncte și cu proiectarea consecințelor. Filmul a început în fața penitenciarului Rahova, când Liviu Dragnea a ieșit pe poartă cu două seturi de replici, să existe echilibru. Unul pentru actuala putere, celălalt pentru PSD și foștii colegi. Apoi, a mers acasă. A mai apărut sporadic pe la posturile tv, la fel, aruncând cu foc pe tot ce îi pica în cale. A atras atenția publicului de la bălăcăreala liberală de prost gust către o altă zonă, cu PSD cap de afiș.

Codrin Ștefănescu, fostul secretar general al social-democraților, a fost un fel de vioară întâi. Omul care dă semnalul, care înfierează dur și spune ceea ce are să urmeze. Și a venit. Citarea la DNA, structura centrală. Chiar foarte rapid și cu tam-tam-ul de rigoare. Presă multă, susținători de-ai lui Liviu Dragnea, dar și celebri haștag rezist, cei buni la toate, spuma protestatarilor de profesie.

Și, cum era de așteptat, s-a ajuns la un scandal de stradă. Ceva care să ocupe rapid primele pagini, breaking news. Despre săracii liberali care se bat precum chiorii între ei nu a mai spus nimeni nimic. Nici despre elevii din Constanța cărora nu le-a fost aprobat mitingul anti guvernare la sosirea în oraș a lui Cîțu.

În fața DNA, s-a consumat o bătălie cu iaurt, ouă, pumni, cu vorbe vulgare, țipete disperate, pancarte, poliție, jandarmi. Un scenariu parcă bine ticluit. Și această circotecă putea fi evitată dacă Dragnea nu era convocat la DNA doar pentru a fi înștiințat că s-a prelungit starea de sechestru.

„Pentru această hârtie putea să vină și un asistent al cabinetului de avocatură, dar procurorii au ținut să vină el personal pentru circul ăsta mediatic. Nu este rău acest circ, că trebuie să vadă lumea că este hăituit în continuare”, a spus Codrin Ștefănescu.

Și a ajuns și la PSD. Nu se putea altfel. Până la urmă acolo trebuie creat pentru Dragnea valul mare de simpatie.

„Foarte mulți din PSD îl susțin pe Liviu Dragnea, dar țin legătura cu mine. El încă nu și-a deschis telefonul. I-am zis că nu poate să stea toată ziua cu telefonul în mână. Să-și vadă în principal de starea lui de sănătate”.

Liviu Dragnea, chiar dacă nu mai este în PSD și nu mai are nicio treabă momentan cu acest partid, este încă perceput de mulți români ca un social-democrat. Ce bine le pare liberalilor că se întâmplă asta…

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT