Connect with us

POLITIC

USR va depune o moţiune de cenzură pentru demiterea ministrului Justiţiei!

Scandalul politic şi social generat de raportul anti Kovesi, prezentat de ministrul Tudorel Toader, este departe de a fi încheiat. Părerile pro şi contra suspendării procurorului şef DNA abundă în spaţiul public. În mai multe oraşe ale ţării, au avut loc proteste împotriva celor care vor să o demită pe Laura Codruţa Kovesi. Opoziţia politică a ieşit şi ea la război. Partidul Uniunea Salvaţi România a anunţat că va depune o moţiune de cenzură împotriva ministrului Tudorel Toader.

Publicat

pe

Scandalul politic şi social generat de raportul anti Kovesi, prezentat de ministrul Tudorel Toader, este departe de a fi încheiat. Părerile pro şi contra suspendării procurorului şef DNA abundă în spaţiul public. În mai multe oraşe ale ţării, au avut loc proteste împotriva celor care vor să o demită pe Laura Codruţa Kovesi. Opoziţia politică a ieşit şi ea la război. Partidul Uniunea Salvaţi România a anunţat că va depune o moţiune de cenzură împotriva ministrului Tudorel Toader.

„USR consideră că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a încălcat toate principiile democratice și ale statului de drept prin declarația publică din data 22 februarie 2018, când a anunțat că declanșează procedura de revocare din funcție a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, fără să ofere motive juridice bine fundamentate, în acord cu Legea 303/2004, cea care reglementează motivele și condițiile în care se poate cere revocarea unui procuror șef al DNA”, precizează deputatul USR de Dâmboviţa Dumitru Lupescu.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITIC

Liviu Dragnea, un vârtej peste scandalul liberalilor

Publicat

pe

Semnalele sunt evidente. Scoaterea din pușcărie a lui Liviu Dragnea într-o perioadă nefastă pentru PNL, ba chiar și pentru USRPLUS, miroase a aranjament de culise. O mișcare care a fost foarte bine calculată, în amănunt, cu puncte, subpuncte și cu proiectarea consecințelor. Filmul a început în fața penitenciarului Rahova, când Liviu Dragnea a ieșit pe poartă cu două seturi de replici, să existe echilibru. Unul pentru actuala putere, celălalt pentru PSD și foștii colegi. Apoi, a mers acasă. A mai apărut sporadic pe la posturile tv, la fel, aruncând cu foc pe tot ce îi pica în cale. A atras atenția publicului de la bălăcăreala liberală de prost gust către o altă zonă, cu PSD cap de afiș.

Codrin Ștefănescu, fostul secretar general al social-democraților, a fost un fel de vioară întâi. Omul care dă semnalul, care înfierează dur și spune ceea ce are să urmeze. Și a venit. Citarea la DNA, structura centrală. Chiar foarte rapid și cu tam-tam-ul de rigoare. Presă multă, susținători de-ai lui Liviu Dragnea, dar și celebri haștag rezist, cei buni la toate, spuma protestatarilor de profesie.

Și, cum era de așteptat, s-a ajuns la un scandal de stradă. Ceva care să ocupe rapid primele pagini, breaking news. Despre săracii liberali care se bat precum chiorii între ei nu a mai spus nimeni nimic. Nici despre elevii din Constanța cărora nu le-a fost aprobat mitingul anti guvernare la sosirea în oraș a lui Cîțu.

În fața DNA, s-a consumat o bătălie cu iaurt, ouă, pumni, cu vorbe vulgare, țipete disperate, pancarte, poliție, jandarmi. Un scenariu parcă bine ticluit. Și această circotecă putea fi evitată dacă Dragnea nu era convocat la DNA doar pentru a fi înștiințat că s-a prelungit starea de sechestru.

„Pentru această hârtie putea să vină și un asistent al cabinetului de avocatură, dar procurorii au ținut să vină el personal pentru circul ăsta mediatic. Nu este rău acest circ, că trebuie să vadă lumea că este hăituit în continuare”, a spus Codrin Ștefănescu.

Și a ajuns și la PSD. Nu se putea altfel. Până la urmă acolo trebuie creat pentru Dragnea valul mare de simpatie.

„Foarte mulți din PSD îl susțin pe Liviu Dragnea, dar țin legătura cu mine. El încă nu și-a deschis telefonul. I-am zis că nu poate să stea toată ziua cu telefonul în mână. Să-și vadă în principal de starea lui de sănătate”.

Liviu Dragnea, chiar dacă nu mai este în PSD și nu mai are nicio treabă momentan cu acest partid, este încă perceput de mulți români ca un social-democrat. Ce bine le pare liberalilor că se întâmplă asta…

Citește în continuare

Dâmboviţa

Alegerile din PNL Dâmboviţa, sub zodia previzibilului…

Publicat

pe

Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgoviște a gazduit, ieri – 24 iulie 2021, chiar dacă în vremuri de pandemie, cu restricții și norme anticovid, ședința de alegeri a Comitetului de Coordonare Județean al PNL Dâmboviţa.

Practic, delegații veniți din tot județul, 289 la număr, și-au ales conducătorii. Asta s-a întâmplat chiar dacă ideea de democrație a fost viciată de faptul că, pentru cea mai importantă componentă de conducere, numim aici președintele organizației, nu a existat decât un singur candidat – senatorul Virgil Guran.


La Dâmbovița nu s-a consumat ședința după modelul altor județe, unde bătălia politică internă a fost acerbă, cu luări dure de poziție, cu criticii, bătut cu pumnul în masă etc. Pe meleagurile dâmbovițene, posibilii partizani ai lui Florin Cîțu au fost anihilați.

Din câte am aflat pe surse, se pusese și în Dâmbovița la copt o asemenea mișcare, dar nu a rezistat mult, fiind sufocată, din mers, de gruparea Orban-Guran care s-a dovedit că ține bine în frâu organizația județeană.

Prin sală, la o primă scanare, i-am putut repera rapid pe cei care au cochetat cu premierul Florin Cîțu, puțini și izolați de oamenii lui Virgil Guran.

De remarcat, prea multă apatie, stare de plictis, printre reprezentanții unui partid aflat totuși la putere în România.

Pe scenă nu a fost deloc aglomerație. Subțire. Virgil Guran, secondat de deputatul Gabriel Plăiașu, de vicepreședintele Camerei Deputaților – Laurențiu Leureanu, emisar al Centrului, și de deputatul Liviu Balint, de fel din Salaj, care nu prea era privit cu cine știe ce consistență și interes de poporul liberal dâmbovițean, fiind perceput, chiar și acum, ca omul împins de București, adică de Orban, pentru a ocupa un post de parlamentar și atât. Și, după alegerile interne de ieri, când nu a ocupat nicio funcție în echipa de conducere, mai ciudat pentru un deputat, este clar că, la următoarea tură de alegeri, în 2024, nu se va mai găsi pe lista de la Dâmbovița.

Ludovic Orban care, în prima fază, era dat ca prezent la cinstita adunarea liberală din Dâmbovița, nu a mai venit. De fapt, cred că se știa că nu o să mai apară, dar a fost o chestie de strategie, de ținut la imagine. Prezența sa, cu siguranță, ar mai fi putut scoate din amorțire sala. A fost clar, a ales președintele PNL să fie prezent în zone unde lupta politică internă a fost înverșunată, la Argeș și la București. Aici, în Dâmbovița, se știa în siguranță, protejat.

Printre cei din sală, am putut selecta câteva chipuri detașate oarecum de aluatul de bază al președintelui Guran. Numesc aici pe fostul senator Iancu Caracota, așezat în primul rând, cu masca pe față, rece, nemișcat, urmărind cu atenție întreaga desfășurare a spectacolului politic, neparticipând nici măcar la suita de aplauze. Apoi, Marius Caravețeanu, primarul de la Răcari și fost lider al organizației, oarecum vesel, limpede, dar detașat și neafiliat. Fostul primar al orașului Fieni, Adriean Budoiu, care a încercat să dea culoare și un iz de democrație, de ieșire din șabloanele activității previzibile. Dar, a fost blocat rapid și cu politețe. Nici cei doi Drugă de la Găești, tată și fiu, nu păreau a fi din acest film liberal.

Discursurile vorbitorilor au fost lâncede, fără prea multă substanță care să producă emoție, ceva de rămas în anale, de produs vreo știre. Au curs linear, pe o pantă a obișnuitul și a finalul bine știut dinainte. A frizat un pic penibilul, dar nu a contat, deputatul Liviu Balint, care și-a citit mesajul șters, încropit în grabă, ca o compunere, care, după cum arătau chipurile delegaților, nu a produs nici măcar o umbră de interes. De fapt, s-a văzut după încheierea procedurii de vot. Omul care candidase pentru funcția de prim vicepreședinte nu a fost ales.

Culmea, poporul liberal dâmbovițean a fost orientat pentru a-l desemna în această poziție pe prefectul Aurelian Popa, plecat în concediu. O premieră politică! Este greu de înțeles și ieșit din firesc ca un membru care nici măcar nu este prezent la ședință să fie ales într-o funcție de conducere. Este o dovadă probabil a loialității față de personaj, dar și a aranjamentelor de culise. Gabriel Grozavu a sesizat, săracul, treaba asta…. Tot spunea să alegem liberali adevărați și care sunt prezenți în sală.

Uf, am uitat până în acest punct să precizez că printre liberalii de la Sindicate s-a aflat și fostul președinte al PDL Dâmbovița, Florin Popescu. A urmărit cu mare atenție ședința. Atât cât îl cunosc, ca fiind bun strateg politic, vector de imagine important cu câțiva ani în urmă și încă cu multă influență asupra unor liberali, în special a celor care au crescut în PDL, a analizat cu atenție întreaga desfășurare, oamenii, cum s-au făcut cărțile în organizație…

Revenind la președintele Guran care nu a avut nicio emoție că nu va ieși, pot spune că acesta, cu multă subtilitate, mimând excelent starea de democrație, a controlat întrega audiență. Jocurile, în mare parte, au fost făcute după pofta lui.

Discursul senatorului Virgil Guran a fost liber, hârtia era doar un factor de echilibrare, a fost inteligent ales. Și-a exprimat clar atașamentul față de Ludovic Orban, dar fără să-l ridice în slăvi, să-l transforme în salvatorul providențial. Ba chiar le-a spus celor din sală, deschis, că el este cu Orban, restul pot face cum doresc. Ei, mă lași!

Pe premierul Florin Cîțu nu l-a atacat deloc. De fapt, nu avea niciun motiv și, politic vorbind, nu știi ce se întâmplă în toamnă și este bine să îți lași o ușă măcar ușor crăpată… Virgil Guran are un stil interesant de lucru și se pare că așa merge mai departe. Până acum, l-a scos din toate încurcăturile.

Nu s-au mai dat prin sală bilețele, cu subtilități, pentru a ieși neapărat unul sau altul cum insinua aproape spre disperare Gabriel Grozav. S-au folosit instituțiile Wattap și SMS.

Singurul discurs curajos, la subiect până la urmă, mai din viața adevărată, a fost cel al primăriței de la Bezdead, Teodora Anghelescu. Aceasta, pur și simplu, i-a bătut la fund pe ceilalți primari ai PNL-ului, care, dintr-o comoditate și un soi de lașitate amestecată cu interese, nu au scos un cuvințel despre problemele cu care se confruntă și care sunt generate, multe, de propriul guvern. Edilul de la Bezdead l-a criticat dur pe Florin Cîțu, care a lăsat județul Dâmbovița fără niciun ban, deși dezlănțuirile naturii au creat mari necazuri multor administrații publice locale iar proiectele aflate în derulare nu au primit nicio finanțare. A spus Teodora Anghelescu că premierul Cîțu cumpără voturi în partid cu banii țării. Să nu credeți că la acest mesaj, singurul curajos și care putea să dea un impuls de emoție colectivă, cei din sală au fost mișcați la culme. Aplauzele au curs în același ritm obișnuit, gest reflex. Nu s-a auzit nici măcar un bravo!

I-a dat clasă primărița Anghelescu edilului de la Petrești care, în cuvântarea sa de lemn, a avut interesul să le comunice celor de față că el este Popicu, de parcă ar fi un fel de vedetă. Se poartă treaba asta la primarii pe care îi uită Dumnezeu în funcții!

Și, uite așa, să nu mai lungim vorba că plictisim, deși ar mai fi multe de consemnat despre această ședință de alegeri democratică și oarecum aranjată, a ieșit echipa pe care și-a dorit-o Virgil Guran. Toți cei care au avut slăbiciuni sau un pic de adversitate față de conducere au fost dați la o parte. Să nu îl găsești pe Marius Caravețeanu, fost lider al filialei și excelent specialist în agricultură ca vicepreședinte și coordonator al departamentului pe probleme în domeniu și mediu? Sau măcar pe Drugă care este director al Gărzii de Mediu? Cigăran director la Direcția Agricolă… A fost ales în această poziție primarul de la Găești, gospodar ce-i drept și el, dar se pricepe totuși mai bine la fotbal… Să nu vezi în schemă pe la niciun departament pe Caracota, care este un fin diplomat, bine pregătit, un om uns cu de toate? Ar fi fost mai nimerit la departamentul alocat doamnei Teodora Anghelescu, doar ca senator a activat cu merite deosebite ca președinte al Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupție și Petiții. De strategii se ocupă primarul de la Petrești? Cu toată dragostea, o fi bun la strategii, la dumnealui acolo, la Petrești. Să lași deoparte pe fostul primar al orașului Fieni, Adriean Budoiu, care are totuși o voce, un mesaj, fiindcă nu cântă în cor cu tine?

Impresia lăsată e că și lista pentru cei care trebuiau musai să iasă a fost alcătuită tot cu aprobarea lui Orban, iar domnul Guran vrea să le facă dumnealui pe toate.

Și încă o curiozitate de sală. Prosperul om de afaceri Georgică Dumitru, până mai ieri prim vicepreședinte al organizației, a ieșit din schemă cu totul. Probabil se dedică mai mult economicului, fiind preocupat cu siguranță să meargă treaba bine la fabrica de camioane de la Petrești. Probabil că rămâne în continuare cel mai important sponsor al partidului…

Și să păstrăm tonul. Membrii prezenți la ședință au avut posibilitatea, dacă îi apuca foamea, să meargă în holul Casei de Cultură, unde o persoană special desemnată le înmâna câte un sandvici. A nu se înțelege buletin de vot!

Și ca o ultimă remarcă, nu neapărat răutăcioasă, ci reală și, cu siguranță, nu vom primi explicații. Ar fi culmea! Dacă la Gura Ocniței, zilele trecute, la un spectacol artistic inocent, autoritățile statului s-au postat în ușa căminului cultural, cerând teste anticorinavirus și certificate de vaccinare celor care ar fi vrut să vadă o evoluție folclorică, aici, la sindicate, nu a venit nimeni să impună vreo regulă. În sală nici măcar masca nu se purta…

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT