Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Romii din Româneşti au pornit lupta cu patronii balastierelor din zonă!

Publicat

pe

Este pentru prima dată în judeţul Dâmboviţa când reprezentanţii unei comunităţi, curajoşi, solidari, iau poziţie împotriva patronilor de aşa-zise amenajări piscicole din sudul judeţului, mai precis cei care deţin balastiere pe teritoriul comunei Potlogi.

Cetăţenii din satul Româneşti ne-au spus că protestul pe care l-au declanşat a fost unul pornit din suferinţa lor, este un ţipăt de deznădejde, de disperare, pe care autorităţile se fac că nu îl aud de prea mulţi ani.

„Nu este cum se vorbeşte, că ne manipulează cineva, că suntem plătiţi să ieşim în stradă. Am pornit mitingul pentru că nu mai suportăm să fim batjocoriţi de afacerişti, de oamenii ăştia plini de bani. Ne-au dărâmat casele, nu mai putem respira din cauza prafului, pânza freatică a fost distrusă. Ne este frică să ne mai lăsăm copiii singuri, să nu care cumva să se înece în aşa-zisele bălţi pentru peşte, de unde au scos patronii mii de tone de pietriş, pe care îl sortează şi îl transportă cu autocamioanele grele. Nimeni nu îi controlează. Fac ceea ce vor. Să vină DNA-ul, să îi ia la întrebări”, ne-a spus, cu năduf, un locuitor al satului Româneşti.

Fiindcă se anunţase a fi un protest la care participă în jur de 800-1000 de persoane, la faţa locului au fost concentrate forţe importante ale Poliţiei şi Jandarmeriei, care să ţină sub control presiunea străzii. Totul era monitorizat audio şi video.

Am rămas surprinşi când am văzut la un protest democratic, autorizat, o echipă de criminalişti ai Poliţiei, care făceau de zor fotografii manifestanţilor.

Totuşi, din mia de protestatari anunţată, la miting şi marş nu au mai participat decât circa 200 de oameni, iar jumătate dintre ei erau copii. La faţa locului, a venit şi preşedintele Partidei Romilor Dâmboviţa, Moise Vasile, care avea rolul de a media conflictul.

Marşul, supravegheat atent şi îndrumat corespunzător de organele de ordine, s-a desfăşurat fără incidente. În centrul comunei Potlogi, au ajuns şi mai puţini protestatari, circa 150 de cetăţeni – copii, bărbaţi şi femei. Oamenii au scandat lozinci împotriva patronilor de balastiere de la Potlogi şi au cerut autorităţilor să implice, să închidă balastierele care funcţionează sub titulatura „amenajări piscicole cu extragerea agregatelor minerale”.

Primarul Nicolae Catrina a spus că nu are nicio legătură cu avizarea şi autorizarera acestor entităţi economice, toate aprobările fiind date de Consiliul Judeţean şi de alte instituţii ale statului. Cert este că localnicii sunt convinşi că nu se va întâmpla mare lucru, interesele sunt mari, iar în joc sunt afaceri de milioane de euro.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Mesajul unei judecătoare: Iertați-ne dacă puteți!

Publicat

pe

Judecătoarea Adriana Stoicescu de la Timișoara ne încântă și încurajează din nou spiritele încărcate cu neliniști și umbrite de iluzii, cu un text dur la adresa unui sistem care, în plină democrație europeană, nu în vremuri de stalinism feroce, s-a perfecționat în a face rău cu orice preț. Manifestul, postat pe pagina sa de Facebook, a fost conceput după ce a citit o carte de memoralistică dură, scrisă de fosta judecătoare Rodica Constantinovici, actualmente avocat care a câștigat procesul intentat statului român pentru prejudiciul cauzat prin privarea să nelegală de libertate într-un dosar instrumentat de DNA.

„Îmi reprim cu greu cuvintele de ocară, știind că mă expun, din nou, “șansei” de a fi declarată dușman al independenței diverșilor eroi. Dar, citind cartea doamnei avocat Rodica Constantinovici, fost JUDECĂTOR, nu mă pot opri să nu urlu: Cum a fost posibil așa ceva?

Cum am permis noi, judecătorii, acest cataclism rușinos, acest derapaj total al puterii care distruge și corupe umanitatea, normalitatea și cele mai elementare drepturi?

Cum a fost posibil ca într-o țară europeană, aparent democrată, să asistăm nepăsători la un fenomen Pitești, de rit nou, în care, în numele unei minciuni, au fost sacrificați, cu senintate și plăcere perversă, oameni absolut NEVINOVAȚI?

Cum am putut să tacem? Să întoarcem capul? Să preluăm, pur și simplu, minciunile, doar pentru a fi noi înșine la adăpost? Pentru a fi pe placul mulțimii în delir, care strigă “la pușcărie”, fără să intereseze pe cineva, pe oricine, dacă oamenii aceia erau vinovați?

Am fost amenințată, somată, sfătuită, să tac. M-am gândit de nenumarate ori să plec, pentru că pot, liniștită, să pun roba în cui. Am trecut pe lângă iad și am fost salvată de un infractor, da, recunosc, ce nu a vrut să mintă pentru a-și salva pielea. Altfel, acum așteptam, probabil inutil, liberarea condiționată.

Dar, pentru numele Lui Dumnezeu, cum vă puteți privi în oglindă, autori și complici, artizani ai acestor minciuni care au omorât oameni? Cum puteți dormi? Cum puteți mânca? Vă duceți liniștiți copiii la școală, știind că oameni nevinovați au murit din cauza însăilărilor voastre? Din cauza dorinței de a vă vedea numele pe prima pagină a ziarelor? De a fi lăudați? De a vedea oamenii cum tremură în fața voastră, cerșind milă, știind că aveți drept absolut de viață și de moarte asupra lor?

Au fost condamnați oameni în numele unei iluzii bine ticluite, transformată în armă politică. Au puterzit la propriu în celule mizere, pline de gândaci, în mijlocul cărora trona câte un WC turcesc, în timp ce așteptau, inutil, dreptatea.

Dreptatea noastră era strâmbă, pentru ea contau doar urletele televiziunilor, satisfacția unor personaje care nu aveau ce căuta în magistratură, dornice de preamărire și mânate de satisfacția meschină a omului mic care doboara un om, poate, mult mai mare. Doar pentru că poate.

Am asistat neputincioși la pervertirea ideii de justiție penală, devenită slogan de campanie, în timp ce marii și adevărații hoți erau bine mersi la adăpost de brațul lung al legii, furând liniștiți în continuare.

Da, știu, cu o floare nu se face primăvară. Da, știu, vocea mea nu contează. Nu am în spate pe nimeni și nici nu “am spate”. Da, știu, nu voi putea schimba nimic, iar absența mea nu va conta. Dar, nu am dreptul să tac, pentru că am fost la un milimetru de dezastrul care a ucis oameni și a aruncat dreptatea la gunoi.

Mi-e rușine că nu am văzut totul, că nu am urlat mai devreme și că nu pot să îndrept nimic. Dar pot încă să vorbesc. Și să spun: Iertați-ne… dacă puteți”, a scris, pe pagina sa de Facebook, judecătoarea Adriana Stoicescu.

Citește în continuare

ACTUALITATE

36 de clase din județul Dâmbovița au trecut la ore online. Vezi lista!

Publicat

pe

Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița ne informează că, în urma centralizării raportărilor din unitățile de învățământ preuniversitar din județ, situația epidemiologică din mediul școlar în perioada 20 – 24 septembrie este următoarea:

– elevi confirmați Covid-19: 37 (0,05%)
– personal angajat în învățământ confirmat Covid-19: 15 persoane (0,24%)
– clase cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 36 (1,12%)
– elevi din clasele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 900 (1,35%)
– unități de învățământ cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 1 – Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 Târgoviște (256 preșcolari).

Lista unităților de învățământ unde există clase care desfășoară orele online

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT