Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

FOTO: Romii din Româneşti au pornit lupta cu patronii balastierelor din zonă!

Publicat

pe

Este pentru prima dată în judeţul Dâmboviţa când reprezentanţii unei comunităţi, curajoşi, solidari, iau poziţie împotriva patronilor de aşa-zise amenajări piscicole din sudul judeţului, mai precis cei care deţin balastiere pe teritoriul comunei Potlogi.

Cetăţenii din satul Româneşti ne-au spus că protestul pe care l-au declanşat a fost unul pornit din suferinţa lor, este un ţipăt de deznădejde, de disperare, pe care autorităţile se fac că nu îl aud de prea mulţi ani.

„Nu este cum se vorbeşte, că ne manipulează cineva, că suntem plătiţi să ieşim în stradă. Am pornit mitingul pentru că nu mai suportăm să fim batjocoriţi de afacerişti, de oamenii ăştia plini de bani. Ne-au dărâmat casele, nu mai putem respira din cauza prafului, pânza freatică a fost distrusă. Ne este frică să ne mai lăsăm copiii singuri, să nu care cumva să se înece în aşa-zisele bălţi pentru peşte, de unde au scos patronii mii de tone de pietriş, pe care îl sortează şi îl transportă cu autocamioanele grele. Nimeni nu îi controlează. Fac ceea ce vor. Să vină DNA-ul, să îi ia la întrebări”, ne-a spus, cu năduf, un locuitor al satului Româneşti.

Fiindcă se anunţase a fi un protest la care participă în jur de 800-1000 de persoane, la faţa locului au fost concentrate forţe importante ale Poliţiei şi Jandarmeriei, care să ţină sub control presiunea străzii. Totul era monitorizat audio şi video.

Am rămas surprinşi când am văzut la un protest democratic, autorizat, o echipă de criminalişti ai Poliţiei, care făceau de zor fotografii manifestanţilor.

Totuşi, din mia de protestatari anunţată, la miting şi marş nu au mai participat decât circa 200 de oameni, iar jumătate dintre ei erau copii. La faţa locului, a venit şi preşedintele Partidei Romilor Dâmboviţa, Moise Vasile, care avea rolul de a media conflictul.

Marşul, supravegheat atent şi îndrumat corespunzător de organele de ordine, s-a desfăşurat fără incidente. În centrul comunei Potlogi, au ajuns şi mai puţini protestatari, circa 150 de cetăţeni – copii, bărbaţi şi femei. Oamenii au scandat lozinci împotriva patronilor de balastiere de la Potlogi şi au cerut autorităţilor să implice, să închidă balastierele care funcţionează sub titulatura „amenajări piscicole cu extragerea agregatelor minerale”.

Primarul Nicolae Catrina a spus că nu are nicio legătură cu avizarea şi autorizarera acestor entităţi economice, toate aprobările fiind date de Consiliul Judeţean şi de alte instituţii ale statului. Cert este că localnicii sunt convinşi că nu se va întâmpla mare lucru, interesele sunt mari, iar în joc sunt afaceri de milioane de euro.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Copil de 12 ani din Teleorman, suspect de coronavirus!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: https://www.europafm.ro/)

Alertă în judeţul Teleorman! Un copil de 12 ani este suspect de coronavirus. Băiatul a făcut febră peste 39 de grade. Starea de panică s-a instalat după ce s-a aflat că tatăl său s-a întors acasă din Lobardia, zonă din Italia în care se manifestă temutul virus.

Despre situaţia copilului s-a aflat după ce asistentul social de la Primăria Blejeşti a avut o discuţie cu un reprezentant al şcolii. Iulian Popescu, directorul DSP Teleorman, a confirmat informaţia. Copilul a fost preluat de un echipaj ISU şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria. Probele recoltatte au fost trimise la Institutul Mastei Balş.

Mâine, în sala mică de şedinţe a Consiliului Judeţean Teleorman, dr. Luminiţa Dumitraşcu, medicul şef al Departamentului de Sănătate Publică, va susţine o declaraţie de presă.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Mitropolitul Târgoviştei conduce delegaţia Bisericii Ortodoxe Române la reuniunea de la Amman

Publicat

pe

ÎPS Nifon, arhiepiscop şi mitroploit al Târgoviştei, participă, în aceste zile, în calitate de conducător al delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române, ca reprezentant al Preafericitului Părinte Daniel – Patriarhul României, la Amman, Iordania, la reuniunea Întâistătătorilor şi a reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe. Scopul acestei întâlniri este acela de a găsi soluţii, modalităţi de reconciliere şi de restabilire a comuniunii euharistice între unele Biserici Ortodoxe autocefale surori.

„Desfășurată la invitația Patriarhului Teofil al III-lea al Ierusalimului, la această întâlnire participă delegațiile următoarelor Biserici Ortodoxe: Patriarhia Ierusalimului, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al Ierusalimului, Patriarhia Rusiei, condusă de Sanctitatea Sa Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Biserica Ortodoxă Sârbă, condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Irineu, Biserica Ortodoxă Română, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei și Exarh Patriarhal, Biserica Ortodoxă Poloneză, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Abel de Lublin și Chełm și Biserica Ortodoxă a Ținuturilor Cehe și Slovace, condusă de Preafericitul Părinte Mitropolit Rastislav.

În ziua de 26 februarie 2020, delegațiile Bisericilor Ortodoxe participante au fost primite de Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea, al Regatului Hașemit al Iordaniei și Custodele Hașemit al Locurilor Sfinte creștine și musulmane din Țara Sfântă, față de care și-au exprimat recunoștința pentru facilitarea găzduirii acestei întruniri din capitala Regatului Iordaniei, Amman, remarcând activitatea extraordinară a Majestății Sale în promovarea dialogului interreligios la nivel internațional.

Într-o atmosfera frățească, s-a convenit ca toate problemele legate de autocefalie și alte chestiuni de importanță pentru întreaga Ortodoxie, să fie discutate în cadrul unui sinod panortodox, în spirit de dialog și de unitate.

S-au discutat problemele legate de disensiunile din Ucraina, Muntenegru si Macedonia de Nord, astfel, în ceea ce privește situația din Ucraina, recunoscându-se, că este necesar dialogul pentru vindecare și reconciliere. În chestiunea referitoare la Macedonia de Nord, s-a declarat că această problemă trebuie soluționată prin dialog în cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe și cu sprijin panortodox. Iar, în ceea ce privește Muntenegru, s-a solicitat autorităților competente să respecte și să păstreze dreptul fundamental de posesiune asupra proprietății, inclusiv cel al Bisericii.

Delegațiile au afirmat că această întrunire are intenția să consolideze relațiile panortodoxe, să promoveze legăturile păcii în Hristos între Bisericile Ortodoxe , să pledeze pentru unitatea ortodoxă și să reînnoiască dialogul în speranța exprimată în rugăciune de a aduce reconcilierea acolo unde există disensiuni.

La finalul intalnirii s-a exprimat speranța ca Sanctitatea Sa Bartolomeu Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, cu bine cunoscutul său primat de onoare, se va alătura acestui dialog împreună cu frații săi întâistătători.

Delegațiile au convenit că ar trebui să se întrunească frățește, de preferință înainte de sfârșitul acestui an, pentru a consolida legăturile comuniunii în rugăciune și dialog.

Delegațiile au fost de acord cu îndemnul fratelui lor Patriarhul Teofil al III-lea de a organiza o rugăciune pentru lume, pentru încheierea războiului, a bolilor și a suferinței și pentru toți creștinii, precum și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe. Această rugăciune va avea loc în Biserica Mamă, Biserica Învierii (Sfântul Mormânt) din Ierusalim, înaintea Sfântului Mormânt al lui Hristos, din care El a înviat și proclamă lumii pacea”, ne-a informat vicarul eparhial, preot Ionuţ Ghibanu.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT