Connect with us

ACTUALITATE

FOTO: Romii din Româneşti au pornit lupta cu patronii balastierelor din zonă!

Publicat

pe

Este pentru prima dată în judeţul Dâmboviţa când reprezentanţii unei comunităţi, curajoşi, solidari, iau poziţie împotriva patronilor de aşa-zise amenajări piscicole din sudul judeţului, mai precis cei care deţin balastiere pe teritoriul comunei Potlogi.

Cetăţenii din satul Româneşti ne-au spus că protestul pe care l-au declanşat a fost unul pornit din suferinţa lor, este un ţipăt de deznădejde, de disperare, pe care autorităţile se fac că nu îl aud de prea mulţi ani.

„Nu este cum se vorbeşte, că ne manipulează cineva, că suntem plătiţi să ieşim în stradă. Am pornit mitingul pentru că nu mai suportăm să fim batjocoriţi de afacerişti, de oamenii ăştia plini de bani. Ne-au dărâmat casele, nu mai putem respira din cauza prafului, pânza freatică a fost distrusă. Ne este frică să ne mai lăsăm copiii singuri, să nu care cumva să se înece în aşa-zisele bălţi pentru peşte, de unde au scos patronii mii de tone de pietriş, pe care îl sortează şi îl transportă cu autocamioanele grele. Nimeni nu îi controlează. Fac ceea ce vor. Să vină DNA-ul, să îi ia la întrebări”, ne-a spus, cu năduf, un locuitor al satului Româneşti.

Fiindcă se anunţase a fi un protest la care participă în jur de 800-1000 de persoane, la faţa locului au fost concentrate forţe importante ale Poliţiei şi Jandarmeriei, care să ţină sub control presiunea străzii. Totul era monitorizat audio şi video.

Am rămas surprinşi când am văzut la un protest democratic, autorizat, o echipă de criminalişti ai Poliţiei, care făceau de zor fotografii manifestanţilor.

Totuşi, din mia de protestatari anunţată, la miting şi marş nu au mai participat decât circa 200 de oameni, iar jumătate dintre ei erau copii. La faţa locului, a venit şi preşedintele Partidei Romilor Dâmboviţa, Moise Vasile, care avea rolul de a media conflictul.

Marşul, supravegheat atent şi îndrumat corespunzător de organele de ordine, s-a desfăşurat fără incidente. În centrul comunei Potlogi, au ajuns şi mai puţini protestatari, circa 150 de cetăţeni – copii, bărbaţi şi femei. Oamenii au scandat lozinci împotriva patronilor de balastiere de la Potlogi şi au cerut autorităţilor să implice, să închidă balastierele care funcţionează sub titulatura „amenajări piscicole cu extragerea agregatelor minerale”.

Primarul Nicolae Catrina a spus că nu are nicio legătură cu avizarea şi autorizarera acestor entităţi economice, toate aprobările fiind date de Consiliul Judeţean şi de alte instituţii ale statului. Cert este că localnicii sunt convinşi că nu se va întâmpla mare lucru, interesele sunt mari, iar în joc sunt afaceri de milioane de euro.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Sărbătorim astăzi materializarea unui vis, a unei speranțe

Publicat

pe

de

Am fost și suntem dintotdeauna în Europa. Rezonăm cu valorile culturale ale bătrânului continent. Am fost, poate, despărțiți vremelnic, din cauza unor conjuncturi istorice, de această familie, dar niciodată nu am uitat de Europa, de democrație, de economia, cultura, tradițiile și civilizația care au contribuit pe deplin la schimbarea globală a societății, a aprecierii depline a omului, a drepturilor sale.

Astăzi – 9 Mai, sărbătorim Marea Europă, cel mai elocvent și puternic exemplu al unității întru binele cetățeanului, al colaborării al prosperității, al prieteniei și dorinței de mai bine. Sărbătorim materializarea unui vis, a unei speranțe. Trăim cu toții într-un spațiu mai democratic, mai liber, mai liniștit ca niciodată. Ceea ce s-a realizat pentru Europa Unită din 1950 încoace este un rezultat al diplomației, al consecvenței și al dorinței de unitate economică, socială și culturală.

La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!

Marian Ţachianu,
Deputat PSD de Dâmbovița

Citește în continuare

ACTUALITATE

Adrian Țuțuianu: 9 Mai – 1877, 1945, 1950 – O zi cât o istorie

Publicat

pe

de

1877, 1945, 1950 – o zi cât o istorie. Îmi doresc să reținem aceste momente determinante și să învățăm din ele. Demnitatea, curajul și viziunea au trasat istoria unei țări, unui continent și unei lumi. România este parte a acestei lumi, cu identitate și destin proprii.

📌 „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare” (Kogălniceanu) / Pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independența României a însemnat sacrificiul și jertfa a peste 10.000 de ostaşi.

📌 La 9 mai 1945, capitula cel de-al treilea Reich, luând, astfel, sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european. Victoria Coaliției Națiunilor Unite!

📌 „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie” (Robert Schuman).

La 9 mai 1950, ministrul de Externe al Franței propunea Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii. Pe 18 aprilie 1951, şase state – Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda – au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului. Ulterior, cele şase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor şi, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

La mulți ani, români! La mulți ani, Europa! La mulți ani, familie europeană!

Adrian Țuțuianu,
Vicepreședinte PRO România
Președinte PRO România Dâmboviţa
Fost ministru al Apărării

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT