ACTUALITATE
La mulţi ani şi mii de mulţumiri, bibliotecarilor şi celor care scriu cărţi!

Astăzi, mai mult ca oricând, suntem martorii unei democratizări a cunoașterii. Astăzi, în comparație cu acum o sută de ani, accesul la cărți și la știință este mult mai facil. Nu neapărat mai ieftin și nu neapărat mai încurajat. Cu toate acestea, o carte nu se deschide singură și nici nu are puterea să producă o schimbare, dacă ea nu este parcursă la timp de noile generații.
Mircea Eliade spunea că ”toţi acei ce au acces la o bibliotecă, la cărţi, sunt nişte inşi mai buni decât alţii, mai fortificaţi, iar durerile îi ating mai puţin şi nefericirile trec mai repede”. În zilele noastre, în multe județe, bibliotecile au fost abandonate, uitate sau chiar închise. Aceste ”clinici de vindecare” au intrat într-o mare concurență cu noile tehnologii, cu ”marii consumatori de timp”.
La cursurile pe care le predau în cadrul Universității ”Valahia” din Târgovişte, le spun studenților că prin intermediul cărților putem sta de vorbă cu Aristotel, Democrit, Platon, Locke, Rousseau, Montesquieu, Stuart Mill, Francis Fukuyama, etc. Le putem înțelege trăirile și putem fi contemporani cu ei prin operele minunate pe care ni le-au lăsat moștenire. Acestea sunt bagaje de cunoștințe nelimitate pentru noile generații. Nu este ușor să-i convingi pe tineri de această nevoie de a citi, dar odată cultivat gustul pentru lectură, rămân fideli a ceea ce eu numesc ”cultura cititului”. În plus, indiferent că vorbim despre cărțile de specialitate recomandate la școală sau la facultate sau de cele de literatură, acestea aduc o contribuție valoroasă educației și propagării de informații și cultură în societatea în care trăim.
Astăzi, îmi revine plăcerea și onoarea să aduc un omagiu tuturor bibliotecarilor și librarilor care m-au ajutat pe parcursul carierei mele ca elevă, studentă și dascăl.
Parteneriatul dintre profesori și bibliotecari este unul natural, care vine în ajutorul tinerei generații. Un bibliotecar implicat poate cultiva dragostea de carte celor care pășesc pragul bibliotecii pentru prima oară. Voi fi aproape de aceștia în eforturile lor de a promova lectura, un fenomen în scădere dramatică în țara noastră.
La Mulți Ani, tuturor bibliotecarilor! Mii de mulțumiri celor care scriu cărți cu atât de multe eforturi și celor care le păstrează cu atât de multă grijă. Aceștia sunt adevărații ambasadori ai cunoașterii peste vremuri.
Claudia GILIA
Deputat PSD
ACTUALITATE
Polițiștii din Pitești, acuzați că au omorât un bărbat când îl imobilizau. VIDEO

Un bărbat, în vârstă de 63 de ani, a intrat în stop cardio-respirator și a murit la puțin timp după ce a fost imobilizat de polițiștii din Pitești.
Potrivit unor martori, acesta a refuzat să iasă dintr-un local în bucătăria căruia izbucnise un incendiu, astfel că oamenii legii l-au luat pe sus și l-au scos afară.
Apoi, bărbatul se tot apropia de zona de intervenție, moment în care polițiștii l-au pus la pământ, ba chiar s-au urcat peste el.
VIDEO – Momentul încătușării
ACTUALITATE
Prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate, rapelul în România?

Românii care au primit prima doză de vaccin anti-COVID în străinătate pot efectua rapelul în țară – a decis Comitetul Național de Coordonare. Aceeași regulă se aplică și cetățenilor străini cu drept de ședere în România.
În acest sens, persoanele în cauză trebuie să contacteze reprezentanții centrului de vaccinare ales, de preferat cu cel puțin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul.
Apoi, trebuie să se prezinte la vaccinarea cu a doua doză având asupra lor actul de identitate care să ateste legalitatea șederii în România și să facă dovada efectuării primei doze de vaccin, prin prezentarea adeverinței de vaccinare.
După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverința de vaccinare se vor completa olograf informațiile privind imunizarea, inclusiv documentele doveditoare.
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Un bărbat a fost strivit între două betoniere, într-o gospodărie din Voinești
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Atentie! Programul transportului public în Târgoviște și zonele limitrofe a fost modificat
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Violată în pădurea Dragodana de un bărbat cunoscut pe Facebook!
-
Dâmboviţaacum 7 zile
Accident în centrul Târgoviştei. Doi tineri au ajuns la spital
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Doi copii de 13 ani, dați dispăruți în județul Dâmbovița
-
Dâmboviţaacum 7 zile
Urmărire ca-n filme la Conțești. Conducea cu 182 km/oră în localitate
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Biserica a strâns 65.500 de lei pentru tratamentul tânărului tată Răducu Florea
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Șef nou la Serviciul Ordine Publică din cadrul Poliției Dâmboviţa