Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

FOTO: Eroul necunoscut, cinstit la Târgovişte printr-o excepţională expoziţie!

Publicat

pe

Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Dâmboviţa ne-a obişnuit să organizeze manifestări culturale de excepţie, evenimente care au rolul de a ţine vie în conştiinţa cetăţenilor istoria neamului românesc, faptele de arme ale străbunilor noştri pentru unitate, pentru menţinerea ţării în graniţele ei fireşti.

Astăzi, sub acest imbold, la Cercul Militar din Târgovişte, în prezenţa unor invitaţi de marcă, a fost vernisată o expoziţie dedicată eroului necunoscut, celor care au căzut pe câmpurile de bătălie pentru neam şi ţară şi al căror nume nu au mai fost aflate niciodată. Au rămas simboluri nepieritoare ale sacrificiului suprem. Aceşti eroi sunt readuşi în memoria colectivă de către reprezentanţii Asociaţiei Cultul Eroilor Dâmboviţa.

Expoziţia deschisă astăzi cuprinde o suită de fotografii care au imortalizat de-a lungul timpului evenimente, manifestări religioase şi comemorări dedicate eroului necunoscut.

Amfitrionul excepţionalului moment a fost colonelul în rezervă Gheorghe Şerban, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Dâmboviţa. Acesta a dezvăluit celor prezenţi că, în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Unirii, a solicitat conducerii Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” să aducă în vechea Cetate de Scaun a Ţării Româneşti o expoziţie având ca principal personaj eroul necunoscut.

Colonelul Gheorghe Şerban a spus că şi judeţul Dâmboviţa a avut eroi, ostaşi care au căzut pentru patrie în Primul Război Mondial. Regimentul 22 Infanterie a luptat la Mărăşti, a făcut parte din dispozitivul de apărare a pasului Oituz. Au căzut aproape 2.000 de ostaşi pe fronturile din Dobrogea, Muntenia şi Moldova.

A vorbit cu mult har despre eroul necunoscut, făcând o incursiune în istoria acestei comemorări importante oficiate în cadru larg, la nivel naţional, cea care s-a documentat asiduu şi a creat această expoziţie – profesorul Valeria Bălescu, cercetător şi muzeograf la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti.

La vernisajul expoziţiei dedicate eroului necunoscut au participat: vicepreşedinta Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Luciana Cristea, vicarul eparhial Ionuţ Ghibanu, inspectorul şcolar Sorin Ion, inspectorul şcolar adjun ct Gabriela Istrate, reprezentanţi ai Armatei şi ai Jandarmeriei, elevi şi cadre didactice.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa a promis că peste 2.000 de elevi de la instituţiile de învăţământ primar şi liceal din judeţ vor parcurge în următoarele zile inedita expoziţie.

ACTUALITATE

Punte între trecut şi prezent la Muzeul de Istorie din Târgovişte

Publicat

pe

Luni – 24 februarie 2020, Muzeul de Istorie din Târgovişte deschide expoziţia ”Costumul popular românesc – artă şi tradiţie”, care va putea fi vizitată până în data de 31 martie, de marţi până duminică, între orele 08:00-16:00.

„Prin astfel de expoziţii, instituţia muzeală se dovedeşte a fi o punte între trecut, prin obiectele de valoare excepţională care se regăsesc în colecţiile sale, şi prezent, prin evenimentele culturale organizate.

Portul dintotdeauna al românului a fost costumul popular. Sobru atunci când era purtat la lucru dar elegant când era îmbrăcat la sărbători sau cu prilejul evenimentelor importante din viaţa oamenilor, costumul popular este povestea ţăranului român”, se precizează într-un comunicat remis de Complexul Naţional Muzeal 2Curtea Domnească” Târgovişte.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Sărbătoreşte Dragobetele la Biblioteca Judeţeană Dâmboviţa!

Publicat

pe

Biblioteca Judeţeană „I.H. Rădulescu” Dâmboviţa va marca, luni – 24 februarie 2020, de la ora 12:00, sărbătoarea iubirii la români – Dragobetele.

Programul include momente muzicale, recital poetic, expoziţie de obiecte tradiţionale şi vizionare de film.

Vor participa elevi şi profesori de la colegiile „Constantin Cantacuzino” şi „Ion Ghica” şi de la liceul „Nicolae Ciorănescu”.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT