Conectați-vă cu noi

AGRICULTURĂ

Medicii veterinari din Dâmboviţa, instruire practică privind depistarea tuberculozei!

Publicat

pe

Medicii veterinari din cadrul DSVSA Dâmboviţa, precum şi cei de liberă practică din judeţ care execută testarea în teren, au participat, săptămâna aceasta, la o instruire practică cu tema „Metode de testare prin tuberculinare a bovinelor și caprinelor în vederea depistării tuberculozei”.

„Pentru menținerea statusului de exploatație oficial indemnă de tuberculoză – conform legislației în vigoare – la nivelul județului Dâmbovița a fost demarată acțiunea de testare prin tuberculinare a tuturor bovinelor, atât din exploatațiile nonprofesionale, cât și din exploatațiile comerciale, pentru supravegherea tuberculozei bovine. În paralel se execută și recoltari de probe de sânge pentru supravegherea Leucozei Enzootice Bovine si Brucelozei Bovine”, se arată într-un comunicat remis de DSVSA Dâmboviţa.

Tuberculoza este o zoonoză gravă, care se transmite de la animale la om și invers, produsă de germeni din genul Mycobacterium. Tuberculoza este larg răspândită și se întâlnește mai ales la taurine, păsări, suine, dar și la populațiile de animale sălbatice. La animale, tuberculoza produce pierderi economice prin scăderea productivității și capacității reproductive a animalelor bolnave, restricții de circulație pentru animalele bolnave și pentru produsele obținute de la acestea, pierderi prin măsurile de combatere și asanare a focarelor de boală etc.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Pesta porcină a făcut ravagii într-o fermă din Dărmănești. Primarul, acuzat că n-a acționat ca la carte

Publicat

pe

Pesta porcină africană a făcut ravagii într-o fermă din comuna Dărmăneşti, județul Dâmbovița, considerată de specialiştii în domeniu zootehniei a fi una model, dar ce să faci, când intră boala incurabilă şi pericolul de propagare este imens, trebuie să te supui normelor existente, legilor sanitar-veterinare. Peste 80 de porci au fost eutanasiaţi şi îngropaţi într-un şanţ săpat la marginea satului.

Pe fondul acestui caz, au apărut tot soiul de puncte de vedere pro şi contra măsurilor prin care s-a acţionat în această situaţie. Cetățenii din comună s-au speriat. Primarul localităţii, liberalul Valentin Mihalache, este acuzat de social-democraţi că a acţionat pe lângă lege, punând în periocol mediul înconjurător şi sănătatea oamenilor. Se arată într-un comunicat că autorităţile în domeniu hărţuiesc primarii PSD, iar în tot acest răstimp edilii liberali, indiferent de ceea ce fac, sunt protejaţi, chiar dacă încalcă legea.

„Încă o dovadă că primarii PNL pot face tot ceea ce vor, chiar și când este vorba de protejarea mediului înconjurător și de sănătatea oamenilor. Zeci de porci au fost îngropați, astăzi, la Dărmănești, fără a se repecta nici măcar un punct din Manualul operaţional pentru intervenţia în focarele de pestă porcină clasică.

Cum este posibil ca porcii să fie cărați cu o simplă remorcă prin localitățile din zonă? Nu este normal ca un utilaj al primăriei din Dărmănești să fie folosit la îngroparea porcilor. Sunt condiții speciale care trebuie îndeplinite pentru ca riscul de propagare a pestei să fie inexistent sau cât mai mic”, se precizează în comunicatul remis de PSD Dâmboviţa.

Despre această situaţie am discutat şi cu directorul Direcţiei Sanitare Vetrerinare Dâmboviţa, dr. Sandu Tolea, care ne-a precizat că va transmite către mass-media un punct de vedere oficial.

Citește în continuare

ACTUALITATE

15 septembrie, termenul limită pentru a solicita la APIA ajutorul de secetă

Publicat

pe

Foto arhivă

Producătorii agricoli ale căror culturi înființate în toamna anului 2019 au fost afectate de seceta pedologică pot depune la APIA cerere pentru ajutor de stat până la data de 15 septembrie, inclusiv.

Atenție! Este obligatoriu să fie îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

– să deţină proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, în care procentul de calamitare este de peste 30% pe cultura calamitata;
– suprafața calamitată să reprezinte un procent de peste 30% din suprafața totală declarată în Cererea unică de plată în anul 2020, aferentă culturii calamitate;
– să fie înregistraţi în evidenţele APIA în anul 2020, cu Cerere unică de plată 2020;
– să nu se afle în dificultate, respectiv reorganizare, lichidare sau în faliment la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

În județul Dâmbovița, până în data de 9 septembrie, au depus cerere pentru ajutorul de stat 77 de beneficiari dintre cei 260 identificați.

„Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat au fost stabilite după cum urmează: Grâu – 925 lei/ha, Secară – 925 lei/ha, Triticate – 805 lei/ha, Orz – 912 lei/ha, Orzoaică – 951 lei/ha, Ovăz – 772 lei/ha, Rapiță -1002 lei /ha”, se precizează într-un comunicat remis de APIA Dâmboviţa.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!