Connect with us

ACTUALITATE

La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, cetăţeni europeni! La mulţi ani, români!

Publicat

pe

În fiecare an, sărbătorim, în data de 9 mai, Ziua Europei – instituită în cadrul summit-ului de la Milano al Consiliului Europei din 1985 pentru a omagia momentul când a fost pronunţată declaraţia ministrului francez de externe Robert Schuman, care a propus un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania și crearea unei noi forme de organizare a statelor Europei, o comunitate supranațională.

La data de 9 mai, sărbătorim, de asemenea, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru români, 9 mai înseamnă şi Ziua Proclamării Independenţei de Stat, eveniment are a avut loc la 9 mai 1877, când ministrul de externe de la acea vreme, Mihai Kogălniceanu, a susținut un discurs în Parlamentul României, urmat de votarea declarației de independență și semnarea sa, a doua zi, de către principele Carol I.


Sărbătorim astăzi Ziua Europei, o zi dedicată istoriei unui proiect, model de colaborare, un exemplu de solidaritate și de continuu angajament comun.

Este un prilej de celebrare a progreselor realizate, dar și de amintire a drumului lung parcurs de construcția europeană, de la viziunea unui proiect de cooperare între câteva state europene, prezentat în declarația ministrului francez de externe Robert Schuman, la o realitate care unește peste 500 de milioane de cetățeni europeni. Cu toții ne bucurăm astăzi de beneficiile Uniunii Europene, de capacitatea proiectului european de a schimba în bine viața de zi cu zi a cetățenilor.

Nu există nici o îndoială că, de la crearea sa, Uniunea Europeană a deținut și deține un rol esențial în promovarea și menținerea păcii, stabilității și prosperității la nivelul întregului continent. Chiar dacă în prezent se confruntă cu anumite provocări, acestea creează o oportunitate pentru a întreprinde o serie de măsuri care să îmbunătățească viețile tuturor cetățenilor europeni.

România s-a identificat în mod constant cu un parcurs clar pro-european, și-a consolidat fundamentele democratice, și-a modernizat societatea și economia, iar românii împărtășesc pe deplin valorile europene fundamentale. Acțiunile României la nivel european au fost întotdeauna și vor rămâne în continuare îndreptate către susținerea unei Uniuni Europene consolidate.

Această abordare este cu atât mai importantă cu cât ne pregătim pentru exercitarea președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, prilej cu care ne propunem să acționăm ca un partener activ și constructiv, promovând consensul în rândul statelor membre.

Vom urmări ca politicile UE să se raporteze în permanență la principiul coeziunii, ca valoare comună a UE, subliniind importanța reîntoarcerii la fundamentele construcției europene, pentru a reclădi încrederea cetățenilor. Sunt convinsă că aceasta este de fapt miza succesului și sustenabilității Uniunii.

Trebuie să fim conștienți de importanța implicării fiecăruia în identificarea unor soluții eficiente și viabile pentru viitorul Uniunii. Este datoria noastră, a tuturor, să continuăm această misiune, să rămânem uniți și să ne croim împreună viitorul într-o Uniune puternică şi coezivă care să aducă beneficii fiecărui cetăţean în parte.

De Ziua Europei, România își reafirmă încrederea în proiectul european și acționează pentru susținerea si pentru dezvoltarea acestuia, răspunzând așteptărilor cetățenilor europeni, inclusiv ale cetățenilor români.

La mulți ani Europa!

Viorica Dăncilă
Prim-ministru al Guvernului României


În urmă cu 141 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta.

Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată. Independența României a însemnat sacrificiul și jertfa a peste 10.000 de ostaşi.

La 9 mai 1945, capitula cel de-al treilea Reich, luând, astfel, sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european.

Pe 9 mai este serbată şi Ziua Europei în urma deciziei Consiliului European de la Milano în 1985.

Așadar, o zi cu semnificații multiple pe care trebuie să o onorăm cum se cuvine. Dar, mai ales, trebuie să fim proactivi în Uniunea Europeană, pentru a face față noilor provocări și evoluții din regiune și din întreaga lume, cu atât mai mult cu cât anul viitor România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene.

La mulți ani, români!
La mulți ani, Europa!
La mulți ani, familie europeană!

Adrian Ţuţuianu – vicepreşedintele Senatului României


În urmă cu 68 de ani, pe 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe, a propus o nouă formă de cooperare politică şi economică în Europa, menită să înlăture posibilitatea izbucnirii altei conflagraţii mondiale. Proiectul Schuman a reprezentat piatra de temelie a Uniunii Europene de astăzi.

9 mai este un simbol al păcii, al colaborării şi al unităţii!
9 mai înseamnă Ziua Europei (1950).
9 mai înseamnă Proclamarea Independenței de Stat a României (1877).
9 mai înseamnă Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite, care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial în Europa (1945).
Un mănunchi de evenimente emoţionante care definesc democraţia, libertatea, unitatea şi prosperitatea pe Bătrânul Continent!

La mulţi ani, Europa!
La mulţi ani, cetăţeni europeni!
La mulţi ani, români!

Corneliu Ştefan – deputat PSD de Dâmboviţa


O coincidență fericită a așezat în calendar, la data de 9 mai, trei momente cu valoare de reper istoric pentru poporul român, fiind ziua în care sărbătorim Independența, Victoria si Solidaritatea. În data de 9 Mai, zi cu profunde semnificații naționale și internaționale, privim cu mândrie la momentul de referință în care a fost proclamată cu fermitate și încredere Independența, crez pentru care peste zece mii de ostași s-au jertfit pe câmpurile de luptă. Prin actul de la 9 mai 1877, treaptă importantă spre făurirea statului roman modern, în sesiunea solemnă a Adunării Deputaţilor, a fost reafirmat dreptul națiunii române de a-şi decide singură soarta. (…)

Aproape șapte decenii mai târziu, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, încleștare care a zguduit lumea din temelii și a semănat peste tot moarte, foamete și teroare. Cel de-al treilea Reich a capitulate, semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei având loc la cartierul general sovietic din Berlin. Ziua de 9 mai este cea în care Aliații au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare și însângerate conflagrații din istoria Bătrânului Continent, războiul lăsând în urmă morți, răniți, orfani și ruine, într-o lume care purta răni adânci și care uitase ce înseamnă speranța. (…)

Tot în data de 9 mai, gândul se îndreaptă spre un alt moment istoric important, plasat sub semnul solidarității și cooperării europene, al valorilor culturale universal, în contextual păstrării identității naționale. În această zi este serbată şi Ziua Europei, prin decizia luată de Consiliul European de la Milano, în 1985. Un proiect care a așezat țările Europei pe calea conlucrării prindea contur la câțiva ani de la încheierea celui De-al Doilea Război Mondial, prin inițiativa ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, care, prin declara declaraţia istorică de la 9 mai 1950, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Declaraţia Schuman a fost punctul de pornire al amplului proces de construcţie a unei Europe unite, fiind puse bazele concrete ale unei federaţii europene care să aibă ca obiectiv menţinerea păcii. (…)

Evenimentele istorice marcate în ziua de 9 Mai ne îndeamnă la reflecție, dar este și prilejul de a reafirma recunoștința profundă față de înaintașii care au făcut ca Independența țării și făurirea României Mari să devină realitate. Astăzi, suntem o țară respectată în Uniunea Europeană și în lume și, pe deplin încrezători în forța și valorile culturale și spiritual ale neamului românesc, putem privi cu încredere spre viitor!

Oana Vlăducă – deputat PSD de Dâmboviţa


Suntem din nou în faţa zilei de 9 mai. O zi cu o triplă semnificaţie pentru întreaga naţiune română modernă. Pe 9 mai 1877, românii şi-au proclamat independenţa statală. (…) Tot pe 9 mai, dar în 1945, aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt pustiitoarei conflagrații care a zguduit bătrânul continent european. (…) Cinci ani mai târziu, pe 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state, Uniunea Europeană alegând acestă dată pentru ziua sa aniversară.(…)

Ce îmi doresc, ca român, astăzi, 9 mai?

Îmi doresc să ne amintim mai des că suntem un popor suveran şi independent şi să nutrim, mai puternic, sentimentele naţionale care au însufleţit 9 mai 1877! Îmi doresc să ne amintim mai des că suntem un popor puternic, hotărât şi viteaz, aşa cum am demonstrat în războaie, nu în rol de cotropitori, ci de eliberatori, deşi istoria nu ne-a dat, adesea, ceea ce meritam! Îmi doresc să ne amintim mai des că suntem un popor român în context European şi că trebuie să avem aceleaşi obligaţii, dar, mai ales, aceleaşi drepturi că toţi cetăţenii statelor membre! (…)

Din păcate, asistăm, tot mai des, la episoade ruşinoase pentru România, atacată şi jignită chiar de către unii din cei pe care i-a trimis să o reprezinte în Europa şi care se chinuie să transmită europenilor o imagine falsă, distorsionată, despre noi. Ca român, vreau ca aceste atacuri să înceteze, vreau ca românii să nu mai fie umiliţi chiar de ai lor, doar de dragul de a fi numiţi – Opoziţie.

Din păcate, asistăm la transformarea imaginii României într-o imagine a terorii şi a nedreptăţii făcute chiar de către cei care ar trebui să apere dreptatea şi drepturile românilor. O Românie cu înţelegeri ilegale între diferite servicii şi instituţii, împotriva intereselor personale ale individului. Ca român vreau o justiţie independentă, care să-i facă pe români să se simtă liberi şi demni, precum cetăţenii celorlalte state membre, a căror libertate şi demnitate este inviolabilă.

Îmi exprim aceste dorinţe, în această zi de triplă semnificaţie. Anii 1877, 1945, 1950 s-au succedat firesc, unii după alţii. Am trecut de la suveranitare la independenţă, de la izolare, la integrare! Suntem obligaţi, ca români, să păstrăm în suflete toate semnificaţiile acestor date, pentru a avea conştiinţa istoriei trecute, iar pe solida ei bază să putem proiecta un viitor drept şi demn pentru fiecare român.

Carmen Holban – deputat PSD de Dâmboviţa

 

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

APIA a început plățile pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a inceput de astăzi, 16 mai 2022, autorizarea la plata pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal.

În județul Dâmbovița, au solicitat sprijin cuplat în sectorul vegetal 282 de fermieri, împărțiți pe următoarele culturi: cartof– 12 fermieri / 174,27 ha, fructe – 22 fermieri / 191,45 ha, leguminoase – 4 fermieri / 99,26 ha, legume în sere și solarii – 112 fermieri / 39,97 ha, tomate – 1 fermier / 1 ha, lucernă – 129 fermieri / 883,61 ha și soia – 2 fermieri / 13,63 ha.

Cuantumul pentru fiecare măsura a fost stabilit de APIA prin raportarea plafoanelor financiare prevăzute în legislație la suprafețele eligibile pentru anul 2021, după cum urmează:

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița angajează cititor – încasator

Publicat

pe

de

Compania de Apa Targoviste – Dambovita S.A. organizeaza in data de 23.05.2022, ora 09:30, la sediul sau din Targoviste, Bld. I.C.Bratianu, nr. 50, concurs pentru ocuparea postului vacant de INCASATOR SI CITITOR CONTOARE APA (pe durata modificarii temporare a locului de munca a titularului de post) in cadrul SERVICIULUI GESTIUNE PERSOANE FIZICE- DEPARTAMENT COMERCIAL – 1 post

1. Criterii generale:
– cetatenie romana sau cetatenia altor state membre UE si domiciliul in Romania
– cunoaste limba romana, scris si vorbit
– are varsta minima reglementata de prevederile legale, Codul Muncii

2. Criterii specifice:
– Studii liceale /scoala profesionala
– Sa fie apt/a din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei (aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii

3. Descrierea postului:
– Citirea contoarelor de apa pentru persoanele fizice si agenti economici si distribuire facturi, in zona repartizata.
– Verificarea in teren a bransamentelor/racordurilor cat si a altor date contractuale privind serviciile facturate.
– Verificarea in teren a bransamentelor, contorizate sau necontorizate si a racordurilor de canalizare sau surse proprii
– Identificarea pierderilor din caminele de apometre si transmiterea acestora pentru rezolvare.
– Transmiterea notificarilor si debransarea/rebransarea clientilor rau platnici in zona repartizata.

4. In vederea inscrierii la concurs, candidatii vor depune la Biroul Resurse Umane al Companiei de Apa Targoviste-Dambovita S.A., Bld. I.C. Bratianu nr.50, telefon 0245614403, in perioada 17.05.2022-19.05.2022, interval orar 08.00-16.00, un dosar de inscriere cuprinzand urmatoarele documente:
– Dosar cu sina;
– Cerere de inscriere la concurs – se completeaza la depunerea dosarului;
– Declaratie privind acceptul protectiei datelor cu caracter personal-se completeaza la depunerea dosarului;
– Curriculum vitae;
– Copia actului de identitate;
– Copii diplome de studii/adeverinte privind nivelul studiilor finalizate
– Adeverinta care sa ateste starea de sanatate corespunzatoare, eliberata de medicul de familie al candidatului cu cel mult 6 luni anterior datei desfasurarii concursului.

Copiile de pe actele prevazute se prezinta insotite de documentele originale, pentru a se certifica pentru conformitatea cu originalul de catre secretarul comisiei de concurs din cadrul Biroului Resurse Umane sau in copii legalizate.

Vor fi declarati admisi si vor participa la concurs numai candidatii ale caror dosare indeplinesc conditiile de mai sus si depun un dosar de inscriere care sa cuprinda documentele solicitate.
5. Proba scrisa de specialitate – 23.05.2022, ora 09:30.
– Pentru promovarea probei scrise, candidatul trebuie sa intruneasca minim 50 puncte, maxim 100 puncte
– Bibliografia pentru concurs este cea prezentata anexat.

6. Proba practica –23.05.2022, incepand cu ora 11:00.

Vor fi selectati pentru a participa la proba practica numai candidatii care vor obtine minim 50 de puncte la testul grila.Pentru promovarea probei practice, candidatul trebuie sa intruneasca minim 50 puncte, maxim 100 puncte pentru a fi declarat admis,

Relatii suplimentare pot fi obtinute luni-vineri intre orele 800 1600 la Biroul Resurse Umane al Companiei de Apa Targoviste Dambovita SA.

B I B L I O G R A F I E
concurs pentru ocuparea postului vacant de de INCASATOR SI CITITOR CONTOARE APA (pe durata modificarii temporare a locului de munca a titularului de post) in cadrul SERVICIULUI GESTIUNE PERSOANE FIZICE- DEPARTAMENT COMERCIAL – 1 post

1. Legea nr.241/2006 a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, republicata, actualizata;

2. Ordinul nr.90 din 20 martie 2007 pentru aprobarea contractului cadru de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare

3. Ordinul nr.29/N din 23 decembrie 1993 pentru aprobarea Normativului cadru privind contorizarea apei la populatie, institutii publice si agenti economici

4. Ordin nr.88 din 20 martie 2007 pentru aprobarea Regulamentului cadru al seviciului de alimentare cu apa si de canalizare

5. Legea nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare
– Capitolul II – Domeniu de aplicare
– Capitolul IV – Obligatiile lucratorilor

6. Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor,
Cap. II: Obligatii privind apararea impotriva incendiilor
SECTIUNEA 6: Obligatiile administratorului, conducatorului institutiei, utilizatorului si salariatului;

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT