ACTUALITATE
La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, cetăţeni europeni! La mulţi ani, români!

În fiecare an, sărbătorim, în data de 9 mai, Ziua Europei – instituită în cadrul summit-ului de la Milano al Consiliului Europei din 1985 pentru a omagia momentul când a fost pronunţată declaraţia ministrului francez de externe Robert Schuman, care a propus un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania și crearea unei noi forme de organizare a statelor Europei, o comunitate supranațională.
La data de 9 mai, sărbătorim, de asemenea, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Pentru români, 9 mai înseamnă şi Ziua Proclamării Independenţei de Stat, eveniment are a avut loc la 9 mai 1877, când ministrul de externe de la acea vreme, Mihai Kogălniceanu, a susținut un discurs în Parlamentul României, urmat de votarea declarației de independență și semnarea sa, a doua zi, de către principele Carol I.
Sărbătorim astăzi Ziua Europei, o zi dedicată istoriei unui proiect, model de colaborare, un exemplu de solidaritate și de continuu angajament comun.
Este un prilej de celebrare a progreselor realizate, dar și de amintire a drumului lung parcurs de construcția europeană, de la viziunea unui proiect de cooperare între câteva state europene, prezentat în declarația ministrului francez de externe Robert Schuman, la o realitate care unește peste 500 de milioane de cetățeni europeni. Cu toții ne bucurăm astăzi de beneficiile Uniunii Europene, de capacitatea proiectului european de a schimba în bine viața de zi cu zi a cetățenilor.
Nu există nici o îndoială că, de la crearea sa, Uniunea Europeană a deținut și deține un rol esențial în promovarea și menținerea păcii, stabilității și prosperității la nivelul întregului continent. Chiar dacă în prezent se confruntă cu anumite provocări, acestea creează o oportunitate pentru a întreprinde o serie de măsuri care să îmbunătățească viețile tuturor cetățenilor europeni.
România s-a identificat în mod constant cu un parcurs clar pro-european, și-a consolidat fundamentele democratice, și-a modernizat societatea și economia, iar românii împărtășesc pe deplin valorile europene fundamentale. Acțiunile României la nivel european au fost întotdeauna și vor rămâne în continuare îndreptate către susținerea unei Uniuni Europene consolidate.
Această abordare este cu atât mai importantă cu cât ne pregătim pentru exercitarea președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, prilej cu care ne propunem să acționăm ca un partener activ și constructiv, promovând consensul în rândul statelor membre.
Vom urmări ca politicile UE să se raporteze în permanență la principiul coeziunii, ca valoare comună a UE, subliniind importanța reîntoarcerii la fundamentele construcției europene, pentru a reclădi încrederea cetățenilor. Sunt convinsă că aceasta este de fapt miza succesului și sustenabilității Uniunii.
Trebuie să fim conștienți de importanța implicării fiecăruia în identificarea unor soluții eficiente și viabile pentru viitorul Uniunii. Este datoria noastră, a tuturor, să continuăm această misiune, să rămânem uniți și să ne croim împreună viitorul într-o Uniune puternică şi coezivă care să aducă beneficii fiecărui cetăţean în parte.
De Ziua Europei, România își reafirmă încrederea în proiectul european și acționează pentru susținerea si pentru dezvoltarea acestuia, răspunzând așteptărilor cetățenilor europeni, inclusiv ale cetățenilor români.
La mulți ani Europa!
Viorica Dăncilă
Prim-ministru al Guvernului României
În urmă cu 141 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta.
Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată. Independența României a însemnat sacrificiul și jertfa a peste 10.000 de ostaşi.
La 9 mai 1945, capitula cel de-al treilea Reich, luând, astfel, sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european.
Pe 9 mai este serbată şi Ziua Europei în urma deciziei Consiliului European de la Milano în 1985.
Așadar, o zi cu semnificații multiple pe care trebuie să o onorăm cum se cuvine. Dar, mai ales, trebuie să fim proactivi în Uniunea Europeană, pentru a face față noilor provocări și evoluții din regiune și din întreaga lume, cu atât mai mult cu cât anul viitor România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene.
La mulți ani, români!
La mulți ani, Europa!
La mulți ani, familie europeană!
Adrian Ţuţuianu – vicepreşedintele Senatului României
În urmă cu 68 de ani, pe 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe, a propus o nouă formă de cooperare politică şi economică în Europa, menită să înlăture posibilitatea izbucnirii altei conflagraţii mondiale. Proiectul Schuman a reprezentat piatra de temelie a Uniunii Europene de astăzi.
9 mai este un simbol al păcii, al colaborării şi al unităţii!
9 mai înseamnă Ziua Europei (1950).
9 mai înseamnă Proclamarea Independenței de Stat a României (1877).
9 mai înseamnă Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite, care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial în Europa (1945).
Un mănunchi de evenimente emoţionante care definesc democraţia, libertatea, unitatea şi prosperitatea pe Bătrânul Continent!
La mulţi ani, Europa!
La mulţi ani, cetăţeni europeni!
La mulţi ani, români!
Corneliu Ştefan – deputat PSD de Dâmboviţa
O coincidență fericită a așezat în calendar, la data de 9 mai, trei momente cu valoare de reper istoric pentru poporul român, fiind ziua în care sărbătorim Independența, Victoria si Solidaritatea. În data de 9 Mai, zi cu profunde semnificații naționale și internaționale, privim cu mândrie la momentul de referință în care a fost proclamată cu fermitate și încredere Independența, crez pentru care peste zece mii de ostași s-au jertfit pe câmpurile de luptă. Prin actul de la 9 mai 1877, treaptă importantă spre făurirea statului roman modern, în sesiunea solemnă a Adunării Deputaţilor, a fost reafirmat dreptul națiunii române de a-şi decide singură soarta. (…)
Aproape șapte decenii mai târziu, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, încleștare care a zguduit lumea din temelii și a semănat peste tot moarte, foamete și teroare. Cel de-al treilea Reich a capitulate, semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei având loc la cartierul general sovietic din Berlin. Ziua de 9 mai este cea în care Aliații au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare și însângerate conflagrații din istoria Bătrânului Continent, războiul lăsând în urmă morți, răniți, orfani și ruine, într-o lume care purta răni adânci și care uitase ce înseamnă speranța. (…)
Tot în data de 9 mai, gândul se îndreaptă spre un alt moment istoric important, plasat sub semnul solidarității și cooperării europene, al valorilor culturale universal, în contextual păstrării identității naționale. În această zi este serbată şi Ziua Europei, prin decizia luată de Consiliul European de la Milano, în 1985. Un proiect care a așezat țările Europei pe calea conlucrării prindea contur la câțiva ani de la încheierea celui De-al Doilea Război Mondial, prin inițiativa ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, care, prin declara declaraţia istorică de la 9 mai 1950, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Declaraţia Schuman a fost punctul de pornire al amplului proces de construcţie a unei Europe unite, fiind puse bazele concrete ale unei federaţii europene care să aibă ca obiectiv menţinerea păcii. (…)
Evenimentele istorice marcate în ziua de 9 Mai ne îndeamnă la reflecție, dar este și prilejul de a reafirma recunoștința profundă față de înaintașii care au făcut ca Independența țării și făurirea României Mari să devină realitate. Astăzi, suntem o țară respectată în Uniunea Europeană și în lume și, pe deplin încrezători în forța și valorile culturale și spiritual ale neamului românesc, putem privi cu încredere spre viitor!
Oana Vlăducă – deputat PSD de Dâmboviţa
Suntem din nou în faţa zilei de 9 mai. O zi cu o triplă semnificaţie pentru întreaga naţiune română modernă. Pe 9 mai 1877, românii şi-au proclamat independenţa statală. (…) Tot pe 9 mai, dar în 1945, aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt pustiitoarei conflagrații care a zguduit bătrânul continent european. (…) Cinci ani mai târziu, pe 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state, Uniunea Europeană alegând acestă dată pentru ziua sa aniversară.(…)
Ce îmi doresc, ca român, astăzi, 9 mai?
Îmi doresc să ne amintim mai des că suntem un popor suveran şi independent şi să nutrim, mai puternic, sentimentele naţionale care au însufleţit 9 mai 1877! Îmi doresc să ne amintim mai des că suntem un popor puternic, hotărât şi viteaz, aşa cum am demonstrat în războaie, nu în rol de cotropitori, ci de eliberatori, deşi istoria nu ne-a dat, adesea, ceea ce meritam! Îmi doresc să ne amintim mai des că suntem un popor român în context European şi că trebuie să avem aceleaşi obligaţii, dar, mai ales, aceleaşi drepturi că toţi cetăţenii statelor membre! (…)
Din păcate, asistăm, tot mai des, la episoade ruşinoase pentru România, atacată şi jignită chiar de către unii din cei pe care i-a trimis să o reprezinte în Europa şi care se chinuie să transmită europenilor o imagine falsă, distorsionată, despre noi. Ca român, vreau ca aceste atacuri să înceteze, vreau ca românii să nu mai fie umiliţi chiar de ai lor, doar de dragul de a fi numiţi – Opoziţie.
Din păcate, asistăm la transformarea imaginii României într-o imagine a terorii şi a nedreptăţii făcute chiar de către cei care ar trebui să apere dreptatea şi drepturile românilor. O Românie cu înţelegeri ilegale între diferite servicii şi instituţii, împotriva intereselor personale ale individului. Ca român vreau o justiţie independentă, care să-i facă pe români să se simtă liberi şi demni, precum cetăţenii celorlalte state membre, a căror libertate şi demnitate este inviolabilă.
Îmi exprim aceste dorinţe, în această zi de triplă semnificaţie. Anii 1877, 1945, 1950 s-au succedat firesc, unii după alţii. Am trecut de la suveranitare la independenţă, de la izolare, la integrare! Suntem obligaţi, ca români, să păstrăm în suflete toate semnificaţiile acestor date, pentru a avea conştiinţa istoriei trecute, iar pe solida ei bază să putem proiecta un viitor drept şi demn pentru fiecare român.
Carmen Holban – deputat PSD de Dâmboviţa
ACTUALITATE
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică

Vlad Alexandru Duțu, elev în clasa a VI-a B la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Târgoviște, s-a calificat la Olimpiada Națională de Informatică. Determinarea, curiozitatea și dorința de autodepășire l-au propulsat printre cei mai buni elevi din țară la informatică.
Vlad se pregătește la Centrul de Excelență Dâmbovița, sub îndrumarea prof. Rafira Anca Mihaela, iar la clasă este coordonat de prof. Badea Camelia.
„Felicităm atât elevul, cât și profesorii săi pentru această realizare de excepție și îi dorim mult succes la faza națională! Suntem convinși că va face o figură frumoasă și va demonstra, încă o dată, că perseverența și excelența merg mână în mână”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Târgoviște.
ACTUALITATE
17 și 18 martie 2025: Simulare Evaluare Națională

4 292 de elevi de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița vor susține, în zilele de 17 și 18 martie 2025, simularea Evaluării Naționale în 111 centre, după următorul calendar:
– Simulare Limba şi literatura română: 17 martie 2025
– Simulare Matematică: 18 martie 2025
– Înregistrarea rezultatelor în aplicația informatică SIIIR – 31 martie.
Probele încep la ora 09:00, iar accesul elevilor în sala de clasă va fi permis până la ora 08:30.
„Pe parcursul simulării se vor respecta toate procedurile specifice examenului. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a este de două ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Monitorizarea audio-video este obligatorie.
Elevii de clasa a VIII-a primesc subiecte tip broșură și au posibilitatea să solicite pagini suplimentare, care sunt capsate de către profesorii asistenți la predarea lucrării. Fiind subiect tip broșură, pe care elevii scriu rezolvările, acestea nu pot fi luate de elevi la încheierea probei.
Conform Procedurii MEC, după finalizarea probei, asistenții scanează lucrarea, verifică dacă numărul paginilor scanate corespunde cu numărul paginilor lucrării în format fizic și cu numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă și o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate. Anul acesta sunt implicați peste 340 de profesori scanatori în centrele organizate la nivelul județului.
Evaluarea lucrărilor este realizată exclusiv în format digital, fără acces direct la documentele fizice, fiind selectați peste 300 de profesori evaluatori pentru cele două discipline de examen. Rezultatele obținute de elevi la simularea EN VIII 2025 nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform procedurii Ministerului Educației și Cercetării, comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților”, se precizează într-un comunicat transmis de Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița.
Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Doliu la Spitalul Județean din Târgoviște. A trecut în neființă medicul pediatru Mihaela Pohoață. Dumnezeu să o odihnească în pace!
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Informare Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița
-
Giurgiuacum 22 de ore
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Jandarm, împușcat în cap din greșeală în timpul unui exercițiu de noapte la Centrul de la Ochiuri
-
ADMINISTRAŢIEacum 6 zile
Malu cu Flori: Proiectele pentru dezvoltarea comunei se bazează pe finanțările nerambursabile
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Filozoful George Bondor a pășit dincolo brusc și violent. Dumnezeu să-l odihnească!
-
Argeșacum 4 zile
Accident cu cinci victime în Dârmănești, la intersecția cu Drumul Morii
-
Prahovaacum 6 zile
Comisar șef de poliție și-a luat viața la 43 de ani, înfigându-și un cuțit în piept