Connect with us

ACTUALITATE

La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, cetăţeni europeni! La mulţi ani, români!

Publicat

pe

În fiecare an, sărbătorim, în data de 9 mai, Ziua Europei – instituită în cadrul summit-ului de la Milano al Consiliului Europei din 1985 pentru a omagia momentul când a fost pronunţată declaraţia ministrului francez de externe Robert Schuman, care a propus un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania și crearea unei noi forme de organizare a statelor Europei, o comunitate supranațională.

La data de 9 mai, sărbătorim, de asemenea, sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru români, 9 mai înseamnă şi Ziua Proclamării Independenţei de Stat, eveniment are a avut loc la 9 mai 1877, când ministrul de externe de la acea vreme, Mihai Kogălniceanu, a susținut un discurs în Parlamentul României, urmat de votarea declarației de independență și semnarea sa, a doua zi, de către principele Carol I.


Sărbătorim astăzi Ziua Europei, o zi dedicată istoriei unui proiect, model de colaborare, un exemplu de solidaritate și de continuu angajament comun.

Este un prilej de celebrare a progreselor realizate, dar și de amintire a drumului lung parcurs de construcția europeană, de la viziunea unui proiect de cooperare între câteva state europene, prezentat în declarația ministrului francez de externe Robert Schuman, la o realitate care unește peste 500 de milioane de cetățeni europeni. Cu toții ne bucurăm astăzi de beneficiile Uniunii Europene, de capacitatea proiectului european de a schimba în bine viața de zi cu zi a cetățenilor.

Nu există nici o îndoială că, de la crearea sa, Uniunea Europeană a deținut și deține un rol esențial în promovarea și menținerea păcii, stabilității și prosperității la nivelul întregului continent. Chiar dacă în prezent se confruntă cu anumite provocări, acestea creează o oportunitate pentru a întreprinde o serie de măsuri care să îmbunătățească viețile tuturor cetățenilor europeni.

România s-a identificat în mod constant cu un parcurs clar pro-european, și-a consolidat fundamentele democratice, și-a modernizat societatea și economia, iar românii împărtășesc pe deplin valorile europene fundamentale. Acțiunile României la nivel european au fost întotdeauna și vor rămâne în continuare îndreptate către susținerea unei Uniuni Europene consolidate.

Această abordare este cu atât mai importantă cu cât ne pregătim pentru exercitarea președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, prilej cu care ne propunem să acționăm ca un partener activ și constructiv, promovând consensul în rândul statelor membre.

Vom urmări ca politicile UE să se raporteze în permanență la principiul coeziunii, ca valoare comună a UE, subliniind importanța reîntoarcerii la fundamentele construcției europene, pentru a reclădi încrederea cetățenilor. Sunt convinsă că aceasta este de fapt miza succesului și sustenabilității Uniunii.

Trebuie să fim conștienți de importanța implicării fiecăruia în identificarea unor soluții eficiente și viabile pentru viitorul Uniunii. Este datoria noastră, a tuturor, să continuăm această misiune, să rămânem uniți și să ne croim împreună viitorul într-o Uniune puternică şi coezivă care să aducă beneficii fiecărui cetăţean în parte.

De Ziua Europei, România își reafirmă încrederea în proiectul european și acționează pentru susținerea si pentru dezvoltarea acestuia, răspunzând așteptărilor cetățenilor europeni, inclusiv ale cetățenilor români.

La mulți ani Europa!

Viorica Dăncilă
Prim-ministru al Guvernului României


În urmă cu 141 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta.

Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată. Independența României a însemnat sacrificiul și jertfa a peste 10.000 de ostaşi.

La 9 mai 1945, capitula cel de-al treilea Reich, luând, astfel, sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european.

Pe 9 mai este serbată şi Ziua Europei în urma deciziei Consiliului European de la Milano în 1985.

Așadar, o zi cu semnificații multiple pe care trebuie să o onorăm cum se cuvine. Dar, mai ales, trebuie să fim proactivi în Uniunea Europeană, pentru a face față noilor provocări și evoluții din regiune și din întreaga lume, cu atât mai mult cu cât anul viitor România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene.

La mulți ani, români!
La mulți ani, Europa!
La mulți ani, familie europeană!

Adrian Ţuţuianu – vicepreşedintele Senatului României


În urmă cu 68 de ani, pe 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe, a propus o nouă formă de cooperare politică şi economică în Europa, menită să înlăture posibilitatea izbucnirii altei conflagraţii mondiale. Proiectul Schuman a reprezentat piatra de temelie a Uniunii Europene de astăzi.

9 mai este un simbol al păcii, al colaborării şi al unităţii!
9 mai înseamnă Ziua Europei (1950).
9 mai înseamnă Proclamarea Independenței de Stat a României (1877).
9 mai înseamnă Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite, care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial în Europa (1945).
Un mănunchi de evenimente emoţionante care definesc democraţia, libertatea, unitatea şi prosperitatea pe Bătrânul Continent!

La mulţi ani, Europa!
La mulţi ani, cetăţeni europeni!
La mulţi ani, români!

Corneliu Ştefan – deputat PSD de Dâmboviţa


O coincidență fericită a așezat în calendar, la data de 9 mai, trei momente cu valoare de reper istoric pentru poporul român, fiind ziua în care sărbătorim Independența, Victoria si Solidaritatea. În data de 9 Mai, zi cu profunde semnificații naționale și internaționale, privim cu mândrie la momentul de referință în care a fost proclamată cu fermitate și încredere Independența, crez pentru care peste zece mii de ostași s-au jertfit pe câmpurile de luptă. Prin actul de la 9 mai 1877, treaptă importantă spre făurirea statului roman modern, în sesiunea solemnă a Adunării Deputaţilor, a fost reafirmat dreptul națiunii române de a-şi decide singură soarta. (…)

Aproape șapte decenii mai târziu, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, încleștare care a zguduit lumea din temelii și a semănat peste tot moarte, foamete și teroare. Cel de-al treilea Reich a capitulate, semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei având loc la cartierul general sovietic din Berlin. Ziua de 9 mai este cea în care Aliații au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare și însângerate conflagrații din istoria Bătrânului Continent, războiul lăsând în urmă morți, răniți, orfani și ruine, într-o lume care purta răni adânci și care uitase ce înseamnă speranța. (…)

Tot în data de 9 mai, gândul se îndreaptă spre un alt moment istoric important, plasat sub semnul solidarității și cooperării europene, al valorilor culturale universal, în contextual păstrării identității naționale. În această zi este serbată şi Ziua Europei, prin decizia luată de Consiliul European de la Milano, în 1985. Un proiect care a așezat țările Europei pe calea conlucrării prindea contur la câțiva ani de la încheierea celui De-al Doilea Război Mondial, prin inițiativa ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, care, prin declara declaraţia istorică de la 9 mai 1950, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Declaraţia Schuman a fost punctul de pornire al amplului proces de construcţie a unei Europe unite, fiind puse bazele concrete ale unei federaţii europene care să aibă ca obiectiv menţinerea păcii. (…)

Evenimentele istorice marcate în ziua de 9 Mai ne îndeamnă la reflecție, dar este și prilejul de a reafirma recunoștința profundă față de înaintașii care au făcut ca Independența țării și făurirea României Mari să devină realitate. Astăzi, suntem o țară respectată în Uniunea Europeană și în lume și, pe deplin încrezători în forța și valorile culturale și spiritual ale neamului românesc, putem privi cu încredere spre viitor!

Oana Vlăducă – deputat PSD de Dâmboviţa


Suntem din nou în faţa zilei de 9 mai. O zi cu o triplă semnificaţie pentru întreaga naţiune română modernă. Pe 9 mai 1877, românii şi-au proclamat independenţa statală. (…) Tot pe 9 mai, dar în 1945, aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt pustiitoarei conflagrații care a zguduit bătrânul continent european. (…) Cinci ani mai târziu, pe 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state, Uniunea Europeană alegând acestă dată pentru ziua sa aniversară.(…)

Ce îmi doresc, ca român, astăzi, 9 mai?

Îmi doresc să ne amintim mai des că suntem un popor suveran şi independent şi să nutrim, mai puternic, sentimentele naţionale care au însufleţit 9 mai 1877! Îmi doresc să ne amintim mai des că suntem un popor puternic, hotărât şi viteaz, aşa cum am demonstrat în războaie, nu în rol de cotropitori, ci de eliberatori, deşi istoria nu ne-a dat, adesea, ceea ce meritam! Îmi doresc să ne amintim mai des că suntem un popor român în context European şi că trebuie să avem aceleaşi obligaţii, dar, mai ales, aceleaşi drepturi că toţi cetăţenii statelor membre! (…)

Din păcate, asistăm, tot mai des, la episoade ruşinoase pentru România, atacată şi jignită chiar de către unii din cei pe care i-a trimis să o reprezinte în Europa şi care se chinuie să transmită europenilor o imagine falsă, distorsionată, despre noi. Ca român, vreau ca aceste atacuri să înceteze, vreau ca românii să nu mai fie umiliţi chiar de ai lor, doar de dragul de a fi numiţi – Opoziţie.

Din păcate, asistăm la transformarea imaginii României într-o imagine a terorii şi a nedreptăţii făcute chiar de către cei care ar trebui să apere dreptatea şi drepturile românilor. O Românie cu înţelegeri ilegale între diferite servicii şi instituţii, împotriva intereselor personale ale individului. Ca român vreau o justiţie independentă, care să-i facă pe români să se simtă liberi şi demni, precum cetăţenii celorlalte state membre, a căror libertate şi demnitate este inviolabilă.

Îmi exprim aceste dorinţe, în această zi de triplă semnificaţie. Anii 1877, 1945, 1950 s-au succedat firesc, unii după alţii. Am trecut de la suveranitare la independenţă, de la izolare, la integrare! Suntem obligaţi, ca români, să păstrăm în suflete toate semnificaţiile acestor date, pentru a avea conştiinţa istoriei trecute, iar pe solida ei bază să putem proiecta un viitor drept şi demn pentru fiecare român.

Carmen Holban – deputat PSD de Dâmboviţa

 

ACTUALITATE

Program lucrări la infrastructura rutieră din județul Dâmbovița, 26-30 iulie 2021

Publicat

pe

de

Consiliul Judeţean Dâmboviţa informează participanţii la traficul rutier că, în perioada 26 – 30 iulie 2021, va efectua, prin societățile comerciale de profil, următoarele activități la infrastructura rutieră:
1. Siguranța circulației
– semnalizare rutieră- montaj indicatoare rutiere și elemente pentru siguranța circulaței
2. Covor bituminos DJ 720A Mărcești–Gheboaia, L= 6 km
3. Întreținere îmbrăcăminte asfaltică DJ 710 Miculești – Bezdead
4. Întreținere îmbrăcăminte asfaltică DJ 711B Racovița-DN 71
5. Întreținere îmbrăcăminte asfaltică DJ 720A Gheboaia – DN 1A
6. Pod peste Sabar pe DJ 401A la Odobești
7. Podeț pe DJ 720 C Gura Ocniței – Ocnița, pct. Ochiuri
8. Șanțuri și accese proprietăți pe DJ 702M Gheboieni-Tătărani
9. Estetică rutieră – Cosit vegetație DJ 712A Izvoare – Râu Alb-Runcu -Fieni, DJ 716 Priboiu – Glodeni, DJ 720A Gura Ocniței – Bucșani – Finta DN 1A, DJ 712 Pucioasa – Șotânga – Târgoviște
10. Reabilitare/modernizare DJ 503 pe traseul limită județ Teleorman – Șelaru – Fierbinți,
km 87+070 – km 95+532 (8,462 km) și DJ 611, pe traseul Fierbinți – Vișina – Petrești,
km 22+000 – km 41+694 (19.694 km)
11. Pod pe DJ 711E, km 3+680 peste Râul Ialomița la Ibrianu,
12. Asfaltare străzi în comuna Corbii Mari,
13. Modernizare străzi și drumuri comunale în comuna Dărmănești,
14. Reabilitare și modernizare străzi în comuna Șotânga, județul Dâmbovița,
15. Modernizare a 1,37 km de drum în comuna Valea Lungă,
16. Modernizare DJ 711, sect. Băleni – Dobra – Bilciurești – Cojasca, km 16+000-
35+135, L=19,350 km;
17. Modernizare DJ 711 Cojasca – Bujoreanca (DN 1A), km 35+350-40+830, L= 5,48 km
18. Modernizare DJ 720B Ulmi – Nisipuri – Gura Ocniței, km 0+572- 6+384, L= 5,812 km
19. Modernizare drumuri locale în comuna Brănești, județul Dâmbovița
20. Modernizare drumuri de interes local în comuna Valea Mare
21. Modernizare DJ 711 Târgoviște – Comișani – Băleni, km 0+000-16+000, L=16 km
22. Punere în siguranță pod peste Argeș pe DJ 711A, km 36+698, la Potlogi
23. Asfaltare şi modernizare DC 42 Slobozia-Călugăreni, comuna Cornăţelu,
24. Modernizare DC 112 în comuna Gura Foii, județul Dâmbovița
25. Întreținere drumuri pietruite de interes județean în zona montană
26. Modernizare străzi în comuna Ciocănești, județul Dâmbovița
27. Modernizare drumuri comunale,comuna Morteni, județul Dâmbovița
28. Modernizare drumuri locale în satele Dobra și Mărcești, comuna Dobra, județul Dâmbovița
29. Modernizare drumuri de interes local în comuna Pietrari, județul Dâmbovița
30. Modernizare şi reabilitare drumuri comunale cu o lungime totală de 2.677,96 m
31. Covoare bituminoase Lot 1 și Lot 2, etapa a II-a
32. Marcaje rutiere DJ 702E, DJ 712, DJ 716,
33. Întreținerea comună a drumurilor județene prin asigurarea esteticii rutiere DJ 601A, DJ 701, DJ 702F

ATENŢIE! BULETIN RUTIER

1. Pe DJ 711 Ulmi – Băleni – Bujoreanca se închide temporar circulația rutieră în perioada 21.06.2021 – 31.10.2021, la km 16+050 pe raza comunei Băleni, pentru executarea lucrărilor de dezafectare a podului existent și construirea unui pod nou. Varianta ocolitoare de circulație va fi: DJ 711 (Racoviță) – DJ 711B (Bucșani) – DJ 720A (intersecție DC 28) – DC 28 (intersecție DJ 711).

2. Podul pe DJ 701 peste râul Argeș situat la km 31+040 la Ungureni, Corbii Mari este închis circulației publice începând cu data de 1.06.2021 pe o perioada de 4 luni. Varianta ocolitoare de circulație va fi Crovu – Zidurile – Potlogi – Corbii Mari – Ungureni ( DJ 701 – DJ 401A – DJ 711A – DJ 701)

3. Drumul județean DJ 720B, în conformitate cu avizul I.P.J. Dâmbovița – Serviciul Rutier este închis temporar circulației rutiere pe sectorul Matraca (intersecție cu DJ 711) – Nisipuri (intersecție cu DN 72), cu excepția riveranilor, în perioada 12.04.2021 – 01.08.2021.

Rutele alternative sunt specificate pe panourile de informare.
Drumul județean DJ 719, sect. intersecție DN 72 – Răzvad și sect. intersecție cu str. Magrinii – Târgoviște este restricționat circulației pentru vehiculele cu masă mai mare de 7,5t.
Drumul județean DJ 714 zona Cheile Tătarului este închis circulației publice începând cu data de 22.07.2021, fiind afectat de calamitățile naturale din perioada 19-20.07.2021.
Podul pe DJ 702A, peste râul Argeş, la Pătroaia, este închis circulaţiei publice. Variante ocolitoare sunt drumurile locale.
Sectoarele de drumuri judeţene care prezintă degradări şi alte pericole:
DJ 503, sector Fierbinți – lim. jud. Argeș

DJ 611, sector Glogoveanu – Fierbinți (sector pietruit)
DJ 710 Pucioasa – Bezdead – sectoare cu drum îngustat și avariat pe zona
Miculești – Măgura – Costișata
DJ 720A, sector Gheboaia – Finta
DJ 722, pod îngust Mircea Vodă, comuna Sălcioara
DJ 712 A Fieni – Bădeni – Runcu
DJ 710 Bezdead – Costișata
DJ 716 Priboiu – Glodeni
DJ 711A sector Pod peste Argeș – Autostrada A1

Facem următoarele recomandări pentru participanţii la trafic:

Se va circula cu atenţie şi viteză redusă, în special în zonele semnalizate cu indicatoare rutiere având semnificaţia „drum cu denivelări”, adaptându-se viteza la starea părţii carosabile

Recomandăm ca deplasările pe traseele montane să se realizeze cu autovehicule echipate corespunzător şi totodată a acorda o atenţie sporită în zonele cu drum îngustat, zonele cu alunecări de teren şi unde există posibilitatea de dislocare a anrocamentelor.

Vă rugăm a vă informa în prealabil asupra condițiilor meteorologice din zonă și în perioadele de atenționare meteorologică de vreme rea, prin intermediul A.N.M.

Se vor respecta, cu strictețe, semnificațiile indicatoarelor rutiere de informare, semnalizare și reglementare.

Detalii suplimentare privind situaţia sectoarelor amintite se pot obţine și de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa – Direcţia Tehnică tel. 0245/207625, luni-vineri între orele 08.00-16.00.

Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Ziua angajărilor” la Parcul Industrial Moreni

Publicat

pe

Parcul Industrial Moreni și Liceul Tehnologic din localitate demarează, luni – 26 iulie, de la ora 09:00, proiectul „Ziua angajărilor”, menit să vină în sprijinul absolvenților, în sensul că le va fi facilitat accesul la locurile de muncă disponibile în cadrul societăților care-și desfășoară activitatea în Parcul Industrial Moreni.

„Sunt onorat să pot veni în sprijinul oricărui locuitor al municipiul Moreni și voi face tot posibilul ca acest proiect să aibă rezultate dintre cele mai bune. Mulțumesc conducerii Consiliului Județean Dâmbovița pentru sprijinul acordat și, totodată, le mulțumesc tuturor colaboratorilor”, este mesajul directorului Parcului Industrial Moreni – Gabriel Purcaru.

Absolvenții vor primi materiale informative despre firme, posturi etc. astfel încât să-și analizeze mai ușor abilitățile și competențele prin prisma ocupării unui job din oferta Parcului Industrial.

„Ziua angajărilor” va avea loc la sediul Liceului Tehnologic Moreni. În funcție de solicitări, acțiunea va fi reeditată. De asemenea, se vor putea organiza vizite de documentare în Parcul Industrial Moreni – ne-a mai spus Gabriel Purcaru.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT