Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

BABEL 2018: Regele Lear, o explozie a trăirilor umane pe scenă la Târgovişte!

Publicat

pe

Scena Casei de Cultura a Sindicatelor din Târgovişte, cu toate dotarile specifice sau nespecifice rămase de pe vremea regimului comunist, a fost mai mult decât generoasă pentru conceptia regizorală a lui Dumitru Acris, pentru efectele de lumină şi sunet, fumul alb care a fost un element nelipsit din decor, contribuind din plin la sublinierea unor stări sufleteşti sau a aspectelor de iluzii, deşărtăciune, deznădejde, frică, timp, necunoscut, furtună,război, linişte absolută. Cred că însuşi scena a vibrat de emoţie şi bucurie pentru faptul că, de zeci de ani, nu a mai fost gazda unei asemenea producţii teatrale. O piesă montată excepţional!

A fost Shakespeare curat, evident într-o viziune modernă, aproape contemporană. Chiar si manifestările artiştilor erau din lumea noastră, nu din cea concepută de marele dramaturg englez cu sute de ani în urmă! Structura psihologică a Regelui Lear din vremuri îndepărtate nu diferă de cea a omului din zilele noastre, a despotului de azi. Sunt trăiri asemănătore, sentimente, convulsii, remuşcări, dezamăgiri, luptă pentru putere, intrigi, comploturi, trădări, ură, răzbunare şi iubire pură, nevinovată, amestecată cu amantalâcuri, tare umane care nu au dispărut în timp, ci poate că s-au mai perfecţionat.

Au existat replici multe, dialoguri esenţiale, ce-i drept în limba rusă, intepretate energic, dar gestul, expresivitatea, mişcarea scenică au fost pietre de bază în tot acest puzzle regizoral. Fiind nevoit să urmăreşti din când în când replicile traduse pe un ecran montat lateral, te îndepărtai cumva de vraja spectacolului şi pierdeai, fiindcă totul era într-o legătură indisolubilă. Povestea dramatică curgea ca un râu vijelios.

Totuşi, Regele Lear, interprtat de actorii Kurgan Teatr, cu profunzimea şi trăirile lor specifice, putea fi urmărit şi fără traducere, fiindcă gestul, explozia de mesaje transmise nonverbal de actori a creat o limbă comună a artei. Nu poţi decât să-i feliciţi pe actori, pe regizor, pe scenograf, pe toţi cei care l-au adus pe Shakespeare mai aproape de trăirile noastre de zi cu zi…

PROGRAM MIERCURI, 6 IUNIE:
10:00 – Sala Oglinzilor, Mediatronic theatre, workshop de Dimitri Aryupin, blackSKYwhite, Rusia; 3h
11:00 – Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)
16:30 – Foaier, Teatrul corean al fizicului și imaginii, conferință susținută de JeungWoo Son
18:00 – Sala Mare, Aeterna, regia: Claire Heggen – Elsa Marquet Lienhart, Théâtre du Mouvement, Franța; 55 min.
19:00 – Sala Studio, Only Bones v1.0 (Fără oase), regia: Thomas Monckton, Kallo Collective, Finlanda; 45 min.
20:00 – Casa Sindicatelor, Provocări inocente, regia: Ljupčo Gyorgievski, Teatrul Nottara București; 1h 30min
20:00 – Piața Mihai Viteazul și Centrul vechi, Vernissage of the Living Sculptures (Vernisajul Sculpturilor Vii); Scena Kalejdoskop, Polonia; 2h
22:00 – Sala Mare, Battle of Love (Războiul dragostei), regia: Okbaoui Cheikh, ITRAN, Algeria; 1h

ACTUALITATE

OMV continuă programul „Școala Petroliștilor” la Târgoviște, Pitești și Moinești

Publicat

pe

de

OMV Petrom lansează o nouă ediție a programului de învățământ profesional “Școala Petroliștilor”. Este prima serie care se desfășoară în sistem dual, prin înființarea a trei clase cu specializarea Operator sonde în trei licee partenere: Liceul Tehnologic “Astra Pitești”, Colegiul Tehnic “Grigore Cobălcescu” Moinești și Liceul Tehnologic “Voievodul Mircea” Târgoviște. Astfel, elevii care își doresc să se specializeze în acest domeniu se pot înscrie până la data de 3 iulie pentru unul dintre cele 84 de locuri disponibile.

Mai multe informații despre programul “Școala Petroliștilor” se regăsesc pe site-ul www.taraluiandrei.ro. Calendarul înscrierilor în învățământul profesional este disponibil pe site-ul Ministerul Educației și Cercetării Științifice – http://www.edu.ro/.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Atenție! Municipiul Moreni, fără apă la robinet în data de 4 iunie

Publicat

pe

de

Joi – 4 iunie 2020, furnizarea apei potabile în municipiul Moreni va fi întreruptă, între orele 09:00-24:00, pentru remedierea unei avarii majore la conducta magistrală.

Înainte de reluarea alimentării, vor fi prelevate probe de apă care vor fi analizate pentru asigurarea gradului de potabilitate a acesteia, în conformitate cu reglementările în vigoare – se arată într-un comunicat remis de Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița.

Atenție! Se recomandă a nu se folosi apa în scop potabil imediat după pornire, până la limpezire. Preventiv, până la primirea buletinului de analize microbiologice (cca. 72 ore) este indicat să fierbeţi apa utilizată în scop potabil timp de 10 minute.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!