Connect with us

ACTUALITATE

BABEL 2018: Regele Lear, o explozie a trăirilor umane pe scenă la Târgovişte!

Publicat

pe

Scena Casei de Cultura a Sindicatelor din Târgovişte, cu toate dotarile specifice sau nespecifice rămase de pe vremea regimului comunist, a fost mai mult decât generoasă pentru conceptia regizorală a lui Dumitru Acris, pentru efectele de lumină şi sunet, fumul alb care a fost un element nelipsit din decor, contribuind din plin la sublinierea unor stări sufleteşti sau a aspectelor de iluzii, deşărtăciune, deznădejde, frică, timp, necunoscut, furtună,război, linişte absolută. Cred că însuşi scena a vibrat de emoţie şi bucurie pentru faptul că, de zeci de ani, nu a mai fost gazda unei asemenea producţii teatrale. O piesă montată excepţional!

A fost Shakespeare curat, evident într-o viziune modernă, aproape contemporană. Chiar si manifestările artiştilor erau din lumea noastră, nu din cea concepută de marele dramaturg englez cu sute de ani în urmă! Structura psihologică a Regelui Lear din vremuri îndepărtate nu diferă de cea a omului din zilele noastre, a despotului de azi. Sunt trăiri asemănătore, sentimente, convulsii, remuşcări, dezamăgiri, luptă pentru putere, intrigi, comploturi, trădări, ură, răzbunare şi iubire pură, nevinovată, amestecată cu amantalâcuri, tare umane care nu au dispărut în timp, ci poate că s-au mai perfecţionat.

Au existat replici multe, dialoguri esenţiale, ce-i drept în limba rusă, intepretate energic, dar gestul, expresivitatea, mişcarea scenică au fost pietre de bază în tot acest puzzle regizoral. Fiind nevoit să urmăreşti din când în când replicile traduse pe un ecran montat lateral, te îndepărtai cumva de vraja spectacolului şi pierdeai, fiindcă totul era într-o legătură indisolubilă. Povestea dramatică curgea ca un râu vijelios.

Totuşi, Regele Lear, interprtat de actorii Kurgan Teatr, cu profunzimea şi trăirile lor specifice, putea fi urmărit şi fără traducere, fiindcă gestul, explozia de mesaje transmise nonverbal de actori a creat o limbă comună a artei. Nu poţi decât să-i feliciţi pe actori, pe regizor, pe scenograf, pe toţi cei care l-au adus pe Shakespeare mai aproape de trăirile noastre de zi cu zi…

PROGRAM MIERCURI, 6 IUNIE:
10:00 – Sala Oglinzilor, Mediatronic theatre, workshop de Dimitri Aryupin, blackSKYwhite, Rusia; 3h
11:00 – Foaier, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)
16:30 – Foaier, Teatrul corean al fizicului și imaginii, conferință susținută de JeungWoo Son
18:00 – Sala Mare, Aeterna, regia: Claire Heggen – Elsa Marquet Lienhart, Théâtre du Mouvement, Franța; 55 min.
19:00 – Sala Studio, Only Bones v1.0 (Fără oase), regia: Thomas Monckton, Kallo Collective, Finlanda; 45 min.
20:00 – Casa Sindicatelor, Provocări inocente, regia: Ljupčo Gyorgievski, Teatrul Nottara București; 1h 30min
20:00 – Piața Mihai Viteazul și Centrul vechi, Vernissage of the Living Sculptures (Vernisajul Sculpturilor Vii); Scena Kalejdoskop, Polonia; 2h
22:00 – Sala Mare, Battle of Love (Războiul dragostei), regia: Okbaoui Cheikh, ITRAN, Algeria; 1h

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Testare COVID la farmacie. Rezultatul se raportează la DSP

Publicat

pe

Românii pot efectua în farmacie teste antigen rapide pentru depistarea infecției cu coronavirus – potrivit unui Ordin emis de Ministerul Sănătății.

„Seturile de teste vor fi puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii gratuit, dar farmaciile pot percepe tarife pentru serviciul de testare. Numărul testelor distribuite farmaciilor va fi stabilit la nivel local, în funcţie de câte unităţi se înscriu în program. Aproximativ 1.000 de farmacii din întreaga țară s-au înscris până acum.

Farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității doar după obținerea unui aviz temporar emis de Direcția de Sănătate Publică care este valabil șase luni, cu posibilitatea de prelungire succesive cu șase luni.

În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor”, precizează deputata PSD de Dâmbovița Carmen Holban – membră în Comisia pentru Sănătate și Familie.

Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Magazinul Leroy Merlin Târgovişte a fost inaugurat

Publicat

pe

Mâine – 14 mai 2021, la ora 07:00, magazinul de bricolaj Leroy Merlin își deschide porțile pentru publicul dâmbovițean. În această seară, a avut loc inaugurarea oficială a celui de-al 19-lea complex comercial pe care retailerul francez l-a deschis în România.

Alături Frédéric Lamy – directorul general Leroy Merlin din România, s-au aflat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîe, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, alții reprezentanți ai unor instituții publice. Bineînțeles, nu au lipsit angajații magazinului de bricolaj care, de mâine, vor intra în plină activitate cu publicul dâmbovițean.


Înainte de tăierea panglicii inaugurale, s-a consumat, într-un cadru festiv, sesiunea de alocuțiuni. Primul la cuvânt a fost Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, care a mulțumit reprezentanților puternicului retailer francez care a hotărât să deschidă la Târgoviște, în Dâmbovița, cel de-al 19-lea magazin din România.

Corneliu Ștefan a asigurat conducerea Leroy Merlin că îi va fi întotdeauna alături, așa cum este, de altfel, de toți investitorii privați care deschid filiale comerciale sau capacități de producție în județul nostru. Președintele CJD le-a spus cu convingere că magazinul Leroy Merlin din Târgoviște va fi, în scurt timp, primul din România, ca nivel al încasărilor.

Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, a felicitat Leroy Merlin pentru că s-a gândit să deschidă aici un magazin care prezintă avantaje multiple, atât pentru investitori cât și pentru comunitate, pentru administrația publică locală, cu referire la absorbția forței de muncă și la taxele și impozitele care vor intra în buget.

Au mai vorbit directorul general Leroy Merlin, Frédéric Lamy, și Adrian Rădulescu – directorul magazinului deschis la Târgoviște.

După tăierea panglicii inaugurale, oaspeții au fost invitați să participe la un tur al magazinului. Mâine, la ora 07:00, Leroy Merlin Târgoviște (strada Laminorului, zona Romlux) își așteaptă cumpărătorii.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT