Connect with us

ACTUALITATE

BABEL 2018: „Propunere inocentă”, o poveste simplă despre complicaţiile existenţei umane!

Publicat

pe

Târgoviştenii care au ratat evoluţia, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, a actorilor Teatrului Nottara din Bucureşti, în piesa „Propunere inocentă”, de Maria Lado, au avut de pierdut. Au ratat un spectacol deosebit, reuşit din toate punctele de vedere, o tragi-comedie care, la prima vedere, a părut a fi simplă. O poveste de viaţă normală, cotidiană, drame existenţiale cu care, de obicei, ne confruntăm toţi.

Urmărind atent desfăşurarea, lăsându-te cuprins de jocul actorilor, de vraja textului, de anecdotica emanată, devii parte din spectacol, te cuprind emoţiile, ba chiar lăcrimezi în timpul derulării unor scene.

O piesă simplă, dar totuşi dificilă. O piesă unde echilibrul vieţii este păstrat, ţinut în corzi, de artişti. Râzi şi plângi. Existenţa umană, pusă în paralel cu existenţa unor animale domestice. Diferă doar obiceiurile, unele simboluri, semnificaţii pe care dobitoacele din fermă nu pot să le traducă în mod direct, ci după observaţii atente, după dezlegări ale enigmei numite comportament uman.

Sentimentele care compun omul, stările sale esenţiale, ură, iubire, revoltă, încăpăţânare, sunt tare pe care animalele nu şi le pot explica şi nu le pot concepe în mersul firesc al vieţii, dar le acceptă ca fiind un rost al firii omeneşti.

„Propunere inocentă” este o dramă existenţială tratată viu, comic, ironic, sarcastic, tensionant. Povestea de dragoste dintre doi tineri de la ţară. Un ea şi un el. Daşa şi Alexei. Fata provenind dintr-o familie mai înstărită, proprietari de fermă, oameni duri, care ţin la principii, la tradiţii, oameni care nu-şi lasă sentimentele să zburde, controlându-le ferm, rece, ba chiar înăbuşindu-le. Băiatul, un tânăr simplu, cald, jovial, neajutorat din punct de vedere material, orfan de mamă, rămas pe lume cu un tată care, neputând face faţă despărţirii totale de soţie, a clacat, înecându-şi amarul în alcool.

Animalele sunt martore ale acestei poveşti de dragoste, ale trăirilor tinerilor, ale conflictului familial pe care nu şi-l pot explica.

nor

Lucrurile se precipită şi tensiunea creşte în momentul în care fata rămâne însărcinată. Un element clar de conflic, de scandal, într-o familie conservatoare. Bomboana de pe colivă, cum ar spune românul, mai ales că părinţii nu doreau în ruptul capului ca fata lor să aibă vreo relaţie cu vreun fecior sărăntoc şi cu un tată beţiv pe deasupra.

Când se află, creşte suspansul. Părinţii devin furioşi, sunt împotriva naşterii copilului. Orgoliul le-ar fi rănit. Se pune la cale un avort… Animalele asistă la toată povestea. Îşi pun întrebări, nu pricep ce se urmăreşte, ce se pune la cale. Purcica, care se simţea iubită de stăpân, fiindcă o hrănea tot timpul, naivă, este în final sacrificată.

Un moment dramatic în fermă, pe scenă, care se transmite ca o undă în public. Ulterior, purcica se întoarce ca înger, se simte eliberată. Poate să zboare! Visul ei! Împreună cu celelalte animale, vrea să împiedice avortul, să salveze viaţa copilului încă nenăscut. Vor să menţină cursul firescului. Totul impune însă un sacrificiu, salvarea unei vieţi implică pierderea alteia.

Vecinul, tatăl lui Alioşa, interpretat remarcabil de actorul Ion Grosu, se dovedeşte a fi un om cu suflet, cu sensibilitate, un om care s-a lăsat dus pe meandrele destinului crud tocmai fiindcă şi-a respectat trăirile, a suferit, a acceptat să-şi ducă crucea.

A fost impresionantă forţa actorului de a intra în pielea acestui personaj. Trăia rolul, plângea, transpira, fremăta. În teatru, rolurile de unde se revarsă simplitatea sunt cel mai greu de realizat. Totul este o îmbinare a unor elemente de bază în această artă: suflet, cuvânt bine rostit, pasiune şi, mai ales, gest.

Iapa Surioara, totdeauna mai înţeleaptă, considerâd că „şi-a trăit traiul, şi-a mâncat mălaiul”, decide să se sacrifice pentru a deveni îngerul păzitor al copilului celor doi tineri. Ritualul trebuia îndeplinit de vecin, căruia animalele, printr-o decizie comună, i-au cerut să o împuşte pe Surioara. Acesta intră într-o fază de zbucium, nu acceptă cruda misiune. În final, preia povara şi se sinucide şi se transformă în îngerul păzitor al propriului nepot.

Lucrurile intră în normal. Copilul celor doi tineri devine elementul care încheagă familia, care alungă ura şi îi aduce pe toţi la sentimente şi valori umane.

DISTRIBUŢIA:

Vaca Zorika – Ada Navrot
Iapa Surioara – Victoria Cociaş
Purcica – Ioana Calotă / Raluca Tiţa
Câinele Napoleon – Raluca Jugănaru Grosu
Cocoșul – Filip Ristovski / Vlad Trifaș
Stăpânul – Sorin Cociş
Stăpâna – Daniela Minoiu
Dașa – Diana Roman
Vecinul – Ion Grosu
Alexei – Vlad Gălăţianu

Regia: Ljupčo Gyorgievski
Scenografia: Luana Drăgoiescu
Muzica originală: Marjan Nečak
Asistenţa de regie: Filip Ristovski
Traducerea: Galina Zil

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Testare COVID la farmacie. Rezultatul se raportează la DSP

Publicat

pe

Românii pot efectua în farmacie teste antigen rapide pentru depistarea infecției cu coronavirus – potrivit unui Ordin emis de Ministerul Sănătății.

„Seturile de teste vor fi puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii gratuit, dar farmaciile pot percepe tarife pentru serviciul de testare. Numărul testelor distribuite farmaciilor va fi stabilit la nivel local, în funcţie de câte unităţi se înscriu în program. Aproximativ 1.000 de farmacii din întreaga țară s-au înscris până acum.

Farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității doar după obținerea unui aviz temporar emis de Direcția de Sănătate Publică care este valabil șase luni, cu posibilitatea de prelungire succesive cu șase luni.

În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti, rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor”, precizează deputata PSD de Dâmbovița Carmen Holban – membră în Comisia pentru Sănătate și Familie.

Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată gratuit de Colegiul Farmaciştilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Magazinul Leroy Merlin Târgovişte a fost inaugurat

Publicat

pe

Mâine – 14 mai 2021, la ora 07:00, magazinul de bricolaj Leroy Merlin își deschide porțile pentru publicul dâmbovițean. În această seară, a avut loc inaugurarea oficială a celui de-al 19-lea complex comercial pe care retailerul francez l-a deschis în România.

Alături Frédéric Lamy – directorul general Leroy Merlin din România, s-au aflat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîe, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, alții reprezentanți ai unor instituții publice. Bineînțeles, nu au lipsit angajații magazinului de bricolaj care, de mâine, vor intra în plină activitate cu publicul dâmbovițean.


Înainte de tăierea panglicii inaugurale, s-a consumat, într-un cadru festiv, sesiunea de alocuțiuni. Primul la cuvânt a fost Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, care a mulțumit reprezentanților puternicului retailer francez care a hotărât să deschidă la Târgoviște, în Dâmbovița, cel de-al 19-lea magazin din România.

Corneliu Ștefan a asigurat conducerea Leroy Merlin că îi va fi întotdeauna alături, așa cum este, de altfel, de toți investitorii privați care deschid filiale comerciale sau capacități de producție în județul nostru. Președintele CJD le-a spus cu convingere că magazinul Leroy Merlin din Târgoviște va fi, în scurt timp, primul din România, ca nivel al încasărilor.

Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, a felicitat Leroy Merlin pentru că s-a gândit să deschidă aici un magazin care prezintă avantaje multiple, atât pentru investitori cât și pentru comunitate, pentru administrația publică locală, cu referire la absorbția forței de muncă și la taxele și impozitele care vor intra în buget.

Au mai vorbit directorul general Leroy Merlin, Frédéric Lamy, și Adrian Rădulescu – directorul magazinului deschis la Târgoviște.

După tăierea panglicii inaugurale, oaspeții au fost invitați să participe la un tur al magazinului. Mâine, la ora 07:00, Leroy Merlin Târgoviște (strada Laminorului, zona Romlux) își așteaptă cumpărătorii.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT