Un proiect legislativ prin care se propune modificarea Legii Camerelor de Comerț a încins unele spirite din zona publică, a mediului politic și de afaceri. Nu sunt de acord unii cu instituirea unei taxe anuale care să meargă în visteria Camerelor de Comerț. Nu vor nici implementarea, prin lege, a certificatului de competență, astfel încât la cârma unor societăți comerciale să nu mai fie numiți administratori persoane care nu au nici cele mai elementare cunoștințe despre afaceri, economie, comerț, relații contractuale etc.
Pentru a demonta o serie de acuze, de neînțelegeri, de interpretări eronate, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița a ieșit, săptămâna aceasta, într-o conferință de presă. A spus Valentin Calcan, cu subiect și predicat, ce schimbări vor aduce modificările Legii Camerelor de Comerț din România, care este rolul lor. A vorbit despre această instituție care, în orice stat civilizat, dezvoltat, este susținută, apreciată și implicată total în viața economică, contribuind din plin la stimularea mediului de afaceri, la solidificarea unor relații, a unor parteneriate între actorii economici de oriunde, dar și de a întreține legătura cu politicul, cu administrațiile publice locale și județene.
„Mă bucură, dar mă și întristează multitudinea de reacții publice apărute ca urmare a depunerii la Senat a propunerii legislative privind Camera de Comerț. Sunt bucuros deoarece este clar că vorbim despre o inițiativă bună, așteptată de 30 de ani în fapt, darmă întristează reacțiile răutăcioase, în special cele venite din partea unora care nu au tăiat niciodată o factură, nu au stat niciodată cu sufletul la gură ca să vadă dacă mâine vor avea necesarul în bancă pentru plata salariilor și a impozitelor aferente”, a precizat președintele Camerei de Comerț Dâmbovița.
A mai spus Valentin Calcan că instituția pe care o coordonează nu primește niciun fel de subvenție de la stat. Veniturile obținute de Camerele de Comerț sunt exclusiv din activitatea celor care lucrează acolo și din cotizațiile membrilor. Taxa care s-ar institui după aprobarea legii, în funcție de cifra de afaceri, de tipul de organizare a agenților economici, va fi folosită pentru promovarea firmelor românești, pentru organizarea unor acțiuni de marketing, de comunicare și reprofesionalizare.
„Înțeleg că cea mai mare problemă a celor supărați este apariția unei noi taxe. Adică pentru cele 68.883 de întreprinderi individuale, o taxă de 10 euro pe an. Adică 4 lei pe lună! Sau pentru cele 18.925 de societăți cu răspundere limitată, o taxă de 50 de euro pe an. Adică 20 de lei pe lună”, a mai adăugat Valentin Calcan.
Președintele Camerei de Comerț Dâmbovița a salutat și inițiativa de a fi introdusă în lege obligativitatea certificatului de competență pentru administratorii de societăți comerciale.
„Nu poți să fii vânzător la un magazin, într-un sat oarecare dacă nu ai un certificat de competență. Este nevoie de personal care să știe cum funcționează un magazin, care sunt resorturile comerțului. Pentru absolut orice meserie există competențe pentru care să demonstrezi că poți să desfășori o anumită activitate. Ca să fii antreprenor până acum nu există un astfel de document. Și, din păcate, în ultimii 30 de ani experiența ne-a arătat că antreprenori pot fi niște persoane folosibile, care nu au de multe ori nici discernământ și care sunt puse în funcții de administratori de către oameni deștepți, astfel încât să reușească să facă fel de fel de afaceri necurate. Ei bine, administratorul care răspunde de tot ceea ce se întâmplă în firmă trebuie să aibă un asemenea certificat de competență”, a conchis Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița.
Urmărește Incomod Media și pe Google News