Poliţiştii de imigrări au depistat, în ultimele 24 de ore, 26 de cetăţeni străini, cu vârste între 23 şi 57 de ani, care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale sau care se aflau ilegal în România.
Pentru şase dintre aceştia, au fost emise decizii de returnare, iar la ieşirea din ţară va fi instituită măsura de nepermitere a intrării în România pentru perioade cuprinse între 3 luni şi 5 ani. De asemenea, patru imigranţi au fost luaţi în custodie publică, iar trei au fost îndrumaţi în vederea reglementării dreptului de ședere.
Totodată, au fost preluați de la polițiștii de frontieră cinci cetățeni străini din Vietnam, cărora le-a fost revocat dreptul de ședere pe teritoriul României și au fost introduși în Centrul de Cazare pentru Străinii Luați în Custodie Publică Otopeni, până la îndepărtarea sub escortă.
De asemenea, în urma controalelor efectuate la mai multe societăți comerciale, au fost aplicate sancțiuni în valoare de 61.500 de lei reprezentanților firmelor, care nu au respectat condițiile privind angajarea cetățenilor străini, respectiv pentru primirea la muncă a cetățenilor străini fără aviz de angajare, precum și neîndeplinirea obligației angajatorului de a anunța IGI asupra începerii sau încetării contractului de muncă a străinilor.
Naţiunile Unite marchează, în fiecare an, la 20 iunie, Ziua mondială a refugiatului, prin care promovează cunoaşterea şi respectarea diversităţii culturale, etnice, lingvistice, sociale şi a valorilor democratice.
Conform datelor statistice, din anul 1991 și până în prezent, peste 30.000 de persoane au solicitat azil în România, fiind originare din aproape 120 de state ale lumii. La sfârșitul lunii mai 2018, în evidențele Inspectoratului General pentru Imigrări existau 4.056 de persoane beneficiare a unei forme de protecție care aveau un drept de ședere pe teritoriul României.