Connect with us

ACTUALITATE

Muzeele din Prahova celebrează „Ziua universală a iei”. Vezi programul!

Publicat

pe

Vineri – 22 iunie 2018, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova organizează, de la ora 11:00, spectacolul de canto şi dansuri populare „Ce frumoasă ești, măreață cămașă, mândrIA Prahovei!”, dedicat „Zilei universale a iei” (24 iunie). Invitaţi speciali: Grupul Folcloric „Trandafirul” – coordonator prof. Cristina Nicoleta Stănescu şi Ansamblul „Rapsodia Prahovei” – coordonator prof. Sorin Petre.

Evenimentul, ajuns la cea de-a IV-a ediţie, cuprinde o pledoarie pentru IE, o microexpoziție de cămăși și costume tradiționale românești datând de la începutul secolului al XX-lea şi o prezentare a portului prahovean.

Vizitatorii care vor veni la muzeu îmbrăcați în cămașă populară au acces gratuit în expozițiile tematice.

„Ziua universală a iei” va fi celebrată şi în cadrul altor muzee din judeţul Prahova, după următorul program:

22 iunie 2018
♦ Muzeul „Casa Domnească” Brebu, ora 11:00 – Expoziţie temporară: „Portul Iei de la Brebu – Sava Henţia 1901”,
– participă elevi ai Școlii Gimnaziale „Matei Basarab” Brebu.
♦ Muzeul de Etnografie a Văii Teleajenului, Vălenii de Munte, ora 11:00 – „Mândră ie românească”,
– moment artistic susţinut de elevi ai Liceului Tehnologic Mâneciu

23 iunie 2018
♦ Muzeul „Conacul Pană Filipescu”, Filipeștii de Târg, ora 11:00 – „Ecoul tricolor al portului şi datinilor străvechi”, ediţia a II-a
– în colaborare cu Primăria Filipeştii de Târg

24 iunie 2018
♦ Muzeul „Conacul Bellu” Urlați, ora 10:00 – Matineu muzeal „Baronul Alexandru Bellu – iubitor al iei româneşti”
– în colaborare cu prof. Anamaria Grigoraş – Şcoala „Cănuţă Ionescu” Urlaţi
♦ Muzeul „Crama 1777”, Valea Călugărească, ora 17:00 – „Sânziene, cununa soarelui, cicoarea cerului”,
– în colaborare cu Ansamblul folcloric „Strugurelul” Valea Călugărească.

ACTUALITATE

Nu rata Haidook Summer Fest 2021! Cu și despre cai, la Runcu, județul Dâmbovița

Publicat

pe

de

Pe 31 iulie și 1 august 2021, la Runcu, județul Dâmbovița, se va desfășura, în „Vârf la In”, cea de-a 5-a ediție a Haidook Summer Fest, un eveniment cu și despre cai, care se adresează întregii familii.

În centrul acestei ediții se află copilul, Micul Haidook, cel care are nevoie să învețe de la haiducii mari arta de a trăi liber, în compania cailor și în apropierea pădurii – spun organizatorii, Primăria și Consiliul Local Runcu, cu sprijinul Asociației Ride Wild Carpathia și al Federației Române de Turism Ecvestru.

Activitățile au fost astfel concepute încât copii și părinții să aibă acces și să interacționeze cu caii, dar și cu invitații speciali ai acestei ediții.

”Ne-a fost dor să organizăm o nouă ediție Haidook, așa că anul acesta ne întâlnim să îi arătăm Micului Haidook ce înseamnă să fii liber, să te bucuri de cai, de natură și de cei dragi. Este o ediție pentru întreaga familie, care celebrează faptul că indiferent de condiții avem puterea să mergem mai departe, mai înțelepți. Haidook 2021 este un eveniment de două zile care ne impune o serie de reguli de siguranță, dar cel mai important lucru este că ne putem întâlni și ne putem bucura de prieteni, familie și cai”, afirmă Ionuț Popescu, reprezentant al Asociației Ride Wild Carpathia.

Invitatul special al acestei ediții este cunoscutul actor Denis Ștefan. Mare iubitor de cai și prieten al evenimentului, Denis va face, în premieră la Haidook, sesiuni de deburaj – pregătire a cailor tineri pentru călărie și/sau tracțiune. Pentru a face aceste demonstrații de îmblânzire a cailor tineri, Denis a cerut ajutorul comunității, pentru a-i pune la dispoziție cel puțin un cal pe care nu s-a pus șaua și încă neînvățat cu hamul.

”Pentru a pune șaua pe un cal tânăr am nevoie de un murg de 3 – 5 ani de acolo, din comunitate. Chiar sunt curios ce căluț nărăvaș îmi vor aduce localnicii, pentru că eu voi vedea calul chiar la fața locului. Dincolo de provocarea pe care le-am lansat-o celor din comunitatea Runcu, mă bucur foarte tare că Haidook se întâmplă în acest an. Mi-a fost dor să arăt oamenilor, dar mai ales celor mai mici dintre noi, puterea și măreția cailor”, spune Denis Ștefan.

Haidook 2021 păstrează tradițiile bune din anii precedenți și pe lângă demonstrațiile cu cai, organizatorii au pregătit concursuri pentru micii haiduci, ateliere de olărit și pielărie, colțul cu bunătăți și o mulțime de baloți de paie pentru relaxare. Noutatea din acest an o reprezintă provocările pentru pentru părinți: cei mai curajoși tați vor participa la tot felul de întreceri și pentru că delicatețea presupune și curaj, cele mai curajoase mame vor împleti codițe Blondelor de la Potcoava.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița, anunț solicitare acord de mediu proiect Dragodana

Publicat

pe

de

Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa S.A. anunță publicul interesat asupra depunerii solicitarii de emitere a acordului de mediu pentru proiectul ,,Executie foraj alimentare cu apa in com. Dragodana, județul Dâmbovița”, propus a fi amplasat în comuna Dragodana, județul Dâmbovița.

Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul APM Dâmbovița, din municipiul Târgoviște, str. Calea Ialomiței, nr. 1, jud. Dambovita și la sediul Primăriei Dragodana, în zilele de luni până vineri, între orele 09:00-12:00.

Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul APM Dâmbovița.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT