Connect with us

ACTUALITATE

Dan Ţopa, un creator de teatru şi şlefuitor de talente!

Publicat

pe

Când eşti pus în situaţia plăcută, evident, de a vorbi despre un om de cultură, te încurci, te simţi mic, parcă nepregătit să faci faţă acestei exigenţe. Nu ştii cum să începi şi cum să închei… Simţi în permanenţă că ai mai uitat ceva, că mai lipseşte un element. Parcă te-ai afla în faţa unei pânze pe care lucrezi un portret. Mai lipseşte o nuanţă, o umbră, o licărire, un semn…

Aşa mi se întâmplă acum, când vreau să scriu despre omul de teatru, despre maestrul Dan Ţopa. Astăzi, împlineşte frumoasa vârstă de 60 de ani, iar de patru decenii luptă asiduu, cu talent, cu vigoare, cu precizie şi cu mult har pe târâmul artei teatrale.

Dan Ţopa a fost şi este un creator, un şlefuitor, un artist care, atunci când şi-a propus ceva, a realizat. A construit din nimic scene, decoruri, spectacole. A plămădit chiar şi artişti! Oameni care nu se gândeau că vor ajunge pe scenă, că vor juca într-un spectacol, îmbrăţişând un rol, mai greu sau mai uşor, au fost stimulaţi, educaţi, încărcaţi cu dragostea pentru teatru…

Înainte de 1989, Dan Ţopa era printre puţinii actori şi regizori din ţară care se înhămase la lucruri noi, la viziuni şi concepţii dramatice moderne. Teatrul pentru copii şi tineret a primit un alt suflu prin viziunile sale regizorale, prin scenografie şi decorul pe care, nu de puţine ori, îl lucra singur sau ajutat de actori. Era ceva dumnezeesc. Ca şi cum a-i lua un pumn de pământ negru şi peste el sufli viaţă.

Îmi amintesc cu plăcere de anii petrecuţi în Studioul Teatrului „Neghiniţă” de la Casa de Cultură a Sindicatelor, primul spaţiu modern creat în Târgovişte pentru mişcarea teatrală de aici. Un sanctuar al spiritului, unde iubitorii artei dramatice, actori profesionişti, amatori şi public, se întâlneau pentru a aduce ofrande Thaliei.

Aici l-am cunoscut şi pe Gabi Apostol, ajuns acum un actor emerit, un adevărat maestru al teatrului pentru copii renumit în întrega Europă. Pe Florin Petrescu, la care, încă din adolescenţă se simţea gustul pentru umor, satiră şi muzică. Aici i-am cunoscut şi pe regretaţii Laura Stoica şi Lorin Stănescu. Un mânunchi de oameni valoroşi strânşi în jurul lui Dan Ţopa, colaboratori ai săi de suflet.

Cum să uiţi de textele puse în scenă de Dan în anii dinaintea momentului Decembrie 89? De „Lecţia de cor şi zbor pentru puiul de cocor” de „Nota zero la purtare”, de „Păcală”, piese care au adunat în sala de spectacol mii de preşcolari şi elevi din Târgovişte?

Şi, uite aşa, au trecut anii şi Dan Ţopa a rămas fidel pasiunii şi iubirii sale, teatrul. Indiferent pe unde l-a purtat viaţa, conjuncturile social-politice, el a rămas ostaş dedicat acestei arte. A multiplicat-o pe scenele din ţară şi din străinătate, câştigând numeroase distincţii.

Una dintre primele societăţi dramatice din România, „Thalia”, a fost zămislită la Târgovişte, tot de către Dan Ţopa. O serie de evenimente de gen poartă pecetea acestui artist. Numim aici „Festivalul Păpuşilor vii”,”Pucfast” Pucioasa,”Târgul păpuşarilor”… Lista prodigioasei activităţi artistice a maestrului Dan Ţopa este imensă, dar nu mi-am propus să contabilizez momentele sale de muncă şi de glorie, ar suna rece, birocratic.

Dan Ţopa este şi rămâne până la capăt un filon de aur al artei dramatice şi mai are multe de arătat. Un om al cărui spirit este încă tânăr şi hălăduieşte pe câmpurile creativităţii artistice, chiar dacă au trecut anii şi barba-i tot mai albă… La mulţi ani, Dan Ţopa!

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Atenție! Apă cu program în mai multe localități din Dâmbovița, din cauza caniculei

Publicat

pe

de

Din cauza temperaturilor ridicate din uiltima perioadă, Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa SA informează utilizatorii de necesitatea restricționării furnizării apei potabile, în urmatoarele localităţi, după cum urmează:

– în comuna Bezdead, programul de funcţionare a apei potabile este următorul:

– în zilele de 31.07.2021, 02.08.2021 – între orele 15:00-21:00, se furnizează apa pe tronsonul cuprins între Primarie și sat Costisata.

– în zilele de 01.08.2021, 03.08.2021 – între orele 15:00-21:00, se furnizează apa pe tronsonul cuprins între sat Măgura și Primărie.

– furnizarea apei in comuna Perșinari se va face dupa următorul program:

– între orele 05:00-12:00 program normal 4,0 bari;

– între orele 12:00-18:00 presiune redusa 2,0 bari;

– între orele 18:00-23:00 program normal 4,0 bari;

– între orele 23:00-05:00 presiune redusa 2,0 bari.

Sunt afectați parțial consumatorii din zona cu cota înaltă.

– furnizarea apei în comuna Valea Lunga – satele: Cricov, Gorgota, Ștubeie Tisa, Ogrea, Valea Mare, Moșia Mică se va face între orele 06:00 – 11:00 și 17:00 – 22:00.

– furnizarea apei în comuna Lucieni se va face dupa următorul program:

– Între orele 04:00-10:00 program normal 4,2 bari;

– Între orele10:00-15:00 presiune redusa 3,4 bari;

– Între orele 15:00-24:00 program normal 4,2 bari;

– Între orele 24:00-04:00 presiune redusa 3,0 bari.

Sunt afectați parțial consumatorii din zona cu cota înaltă.

– începand cu data de 26.07.2021 furnizarea apei în comuna Iedera se face după următorul program: între orele 06:00-11:00 și 17:00-22:00 – se furnizeaza apa în Iedera de Sus, Iedera de Jos, Cricovul Dulce, Colibași.

– furnizarea apei în comuna Dragodana – satele: Picior de Munte, Pădureni și Boboci, se va face zilnic în intervalele orare 06:00 – 08:00 și 19:00 – 21:00.

Acest program de furnizare intermitentă va suferi modificări în zilelele următoare în funcție de condițiile meteo.

Pana la emiterea rezultatelor monitorizarii calitatii apei potabile din zona afectata, se recomanda a nu se folosi apa pentru consumul uman decat dupa limpezire si fierberea apei timp de 10 minute.

Rezultatele analizelor de laborator vor fi afisate pe pagina:  https://www.catd.ro/index.php/comunicare/opriri-apa/arhiva-opriri-apa

Vă recomandăm ca pentru o bună gestionare a resurselor de apă să utilizaţi apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă numai în scopul satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodăreşti, respectiv numai în scop potabil şi menajer.

Vă mulţumim pentru întelegere şi sprijin şi vă asigurăm de întreaga noastră implicare în gestionarea situaţiei!

BIROUL DE PRESĂ AL COMPANIEI DE APĂ TÂRGOVIŞTE DÂMBOVIŢA

Citește în continuare

ACTUALITATE

Cum să alegi un buchet de mireasă care să te reprezinte

Publicat

pe

de

Daca esti o viitoare mireasa, atunci cu siguranta ai inceput deja sa te gandesti la cum va arata buchetul tau, in ziua cea mare. Nu este o alegere usoara, toate femeile stiu acest lucru oricum, tocmai de aceea trebuie sa te gandesti din timp la un model de buchet, astfel incat sa ai garantia ca daca il comanzi, vei avea parte de ce isi doresti sau, cel putin, de un model cat mai apropiat de ceea ce ti-ai fi dorit. Partea buna, in zilele noastre, este ca internetul este plin de idei, dar si de sfaturi si recomandari care sa te ajute, draga viitoare mireasa, sa iti alegi un buchet mireasa care sa te reprezinte si care sa fie asortat cu modelul rochiei. Nu trebuie sa te stresezi prea mult, solutii sunt sau se gasesc pe parcurs, atat timp cat iei atitudine din timp.

Cum sa alegi simplu si eficient un buchet de mireasa care sa te reprezinte?

Inainte sa treci pragul unei florarii sau al unui designer floral sau handmade, fa-ti minutios ’’temele’’ inainte. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca trebuie sa stii exact cum vrei sa arate buchetul tau, ce flori sa contina, ce culoare sau combinatie de culori doresti si sa te asiguri ca il poti obtine la data dorita de tine. Alege si buchetul nasei astfel incat sa fie in ton cu al tau, cu doar o mica diferentiere intre ele. Nu conteaza unde mergi sa il faci pe comanda, conteaza doar sa stii raspunsul exact la intrebarile de mai sus.

De asemenea, specifica inca de la inceput ce tip de buchet iti doresti: din flori naturale proaspete, din flori naturale uscate si / sau criogenate sau din flori atificiale. Atentie, nu toate florariile ofera buchete din flori artificiale, tocmai de aceea trebuie sa iti incerci norocul si la un creator handmade – acestia sunt mai in masura sa iti ofere un buchet realizat din materiale ce pot fi pastrate intacte chiar si ani de zile, in cazul in care iti doresti sa iti pastrezi buchetul de mireasa ca o amintire de la nunta.

Atentie la florile de sezon, daca vrei un buchet din flori naturale proaspete!

Florile proaspete apar si ele la producatori in functie de sezon. De exemplu, nu pot sa ai parte de bujori toamna, deoarece sezonul lor este primavara (sau poti sa il obtii, dar costurile vor fi semnificativ mai mari, chiar si la producatori, pentru ca vorbim de flori extra – sezon). Daca iti doresti sa faci si economii, alege florile de sezon, deoarece ai de unde alege, varietatea florilor fiind ceva ce creste constant, indiferent de specie.

La florile naturale uscate si / sau criogenate si la florile artificiale, treburile sunt mai simple, in sensul ca poti sa ai parte de fix ce iti doresti in materie de alegere a florilor sau de culori, fara sa stai cu grija ca nu se vor gasi materialele necesare pentru realizarea acestuia.

Atentie la cromatica buchetului – unele combinatii de culori pot parea kitschoase

Bunul gust trebuie sa fie luat in calcul atunci cand vine vorba de buchetul de mireasa, in caz contrar poate parea ieftin. Combinatia de culori este extrem de importanta, daca optezi pentru mai mult de o nuanta de culoare, intreaba specialistul ce culori merg impreuna si alege varianta recomandata care iti surade cel mai mult. Nu uita nici de buchetul nasei, asa cum am specificat, deoarece si acesta este un accesoriu important.

Tine cont ca buchetul nasei trebuie, totusi, sa se diferentieze macar putin de cel al miresei.
Indiferent ca alegi flori proaspete, uscate, criogenate sau artificiale, alege florile care iti plac. Poti opta pentru trandafiri, flori de mar, cale, bumbac, lisianthus, bujori sau alte exemple de acest fel. Verdeata este si ea importanta, ca da buchetului textura, dar nu este obligatoriu sa optezi si pentru ea, daca nu iti doresti acest lucru. La buchet se pot atasa si accesorii stralucitoare, mici bijuterii, perle sau cristale care sa ii ofere un strop de stralucire, aducandu-i astfel o eleganta aparte, care sigur va intoarce toate privirile admirative ale doamnelor si domnisoarelor. Buchetele de mireasa trebuie sa fie cel mai pretios accesoriu al mireselor, asadar da-ti tot interesul in alegerea acestuia, pentru ca merita, vorbim totusi de o investitie pe care o faci o singura data si vei castiga o amintire pentru tot restul vietii.

Daca vei tine cont de toate sfaturile mentionate mai sus, cu siguranta nu iti va fi greu sa iti gasesti buchetul de mireasa mult dorit, iar cu toata inspiratia pe care o poti lua de pe internet, mai mult ca sigur aceasta activitate in sine va deveni o reala placere – pentru ca ce poate fi mai frumos pentru o mireasa, care se pregateste de nunta, decat sa isi aleaga rochia, buchetul, accesoriile, sa faca liste si sa organizeze chiar si cele mai mici detalii, ce vor avea loc in ziua cea mare? Cu siguranta nu exista bucurie mai mare – in special pentru femeile care chiar se implica in acest proces si isi da interesul, astfel incat emotia acelor pregatiri si a acelor trairi pe care le are sa ii dea fiori chiar si dupa ani de zile de cand a avut loc evenimentul.

Nu lasa astfel de detalii pe ultima suta de metri, pentru ca stresul timpului care trece rapid nu iti va da pace si nu te vei putea bucura de frumosul care are loc in jurul tau – fii prezenta in moment, cu toata fiinta ta!

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT