Connect with us

ACTUALITATE

Dan Ţopa, un creator de teatru şi şlefuitor de talente!

Publicat

pe

Când eşti pus în situaţia plăcută, evident, de a vorbi despre un om de cultură, te încurci, te simţi mic, parcă nepregătit să faci faţă acestei exigenţe. Nu ştii cum să începi şi cum să închei… Simţi în permanenţă că ai mai uitat ceva, că mai lipseşte un element. Parcă te-ai afla în faţa unei pânze pe care lucrezi un portret. Mai lipseşte o nuanţă, o umbră, o licărire, un semn…

Aşa mi se întâmplă acum, când vreau să scriu despre omul de teatru, despre maestrul Dan Ţopa. Astăzi, împlineşte frumoasa vârstă de 60 de ani, iar de patru decenii luptă asiduu, cu talent, cu vigoare, cu precizie şi cu mult har pe târâmul artei teatrale.

Dan Ţopa a fost şi este un creator, un şlefuitor, un artist care, atunci când şi-a propus ceva, a realizat. A construit din nimic scene, decoruri, spectacole. A plămădit chiar şi artişti! Oameni care nu se gândeau că vor ajunge pe scenă, că vor juca într-un spectacol, îmbrăţişând un rol, mai greu sau mai uşor, au fost stimulaţi, educaţi, încărcaţi cu dragostea pentru teatru…

Înainte de 1989, Dan Ţopa era printre puţinii actori şi regizori din ţară care se înhămase la lucruri noi, la viziuni şi concepţii dramatice moderne. Teatrul pentru copii şi tineret a primit un alt suflu prin viziunile sale regizorale, prin scenografie şi decorul pe care, nu de puţine ori, îl lucra singur sau ajutat de actori. Era ceva dumnezeesc. Ca şi cum a-i lua un pumn de pământ negru şi peste el sufli viaţă.

Îmi amintesc cu plăcere de anii petrecuţi în Studioul Teatrului „Neghiniţă” de la Casa de Cultură a Sindicatelor, primul spaţiu modern creat în Târgovişte pentru mişcarea teatrală de aici. Un sanctuar al spiritului, unde iubitorii artei dramatice, actori profesionişti, amatori şi public, se întâlneau pentru a aduce ofrande Thaliei.

Aici l-am cunoscut şi pe Gabi Apostol, ajuns acum un actor emerit, un adevărat maestru al teatrului pentru copii renumit în întrega Europă. Pe Florin Petrescu, la care, încă din adolescenţă se simţea gustul pentru umor, satiră şi muzică. Aici i-am cunoscut şi pe regretaţii Laura Stoica şi Lorin Stănescu. Un mânunchi de oameni valoroşi strânşi în jurul lui Dan Ţopa, colaboratori ai săi de suflet.

Cum să uiţi de textele puse în scenă de Dan în anii dinaintea momentului Decembrie 89? De „Lecţia de cor şi zbor pentru puiul de cocor” de „Nota zero la purtare”, de „Păcală”, piese care au adunat în sala de spectacol mii de preşcolari şi elevi din Târgovişte?

Şi, uite aşa, au trecut anii şi Dan Ţopa a rămas fidel pasiunii şi iubirii sale, teatrul. Indiferent pe unde l-a purtat viaţa, conjuncturile social-politice, el a rămas ostaş dedicat acestei arte. A multiplicat-o pe scenele din ţară şi din străinătate, câştigând numeroase distincţii.

Una dintre primele societăţi dramatice din România, „Thalia”, a fost zămislită la Târgovişte, tot de către Dan Ţopa. O serie de evenimente de gen poartă pecetea acestui artist. Numim aici „Festivalul Păpuşilor vii”,”Pucfast” Pucioasa,”Târgul păpuşarilor”… Lista prodigioasei activităţi artistice a maestrului Dan Ţopa este imensă, dar nu mi-am propus să contabilizez momentele sale de muncă şi de glorie, ar suna rece, birocratic.

Dan Ţopa este şi rămâne până la capăt un filon de aur al artei dramatice şi mai are multe de arătat. Un om al cărui spirit este încă tânăr şi hălăduieşte pe câmpurile creativităţii artistice, chiar dacă au trecut anii şi barba-i tot mai albă… La mulţi ani, Dan Ţopa!

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Centralizează orele lucrate de salariați cu o aplicatie pontaj angajati

Publicat

pe

de

Colectarea informațiilor despre prezența salariaților la locul de muncă este facilitată de o aplicatie pontaj angajati, ușor de utilizat. Datele strânse se importă într-un soft calcul salarii, pentru a efectua operațiunile de payroll într-un mod precis. Prin intermediul unor astfel de soluții software, munca personalului de HR este mult eficientizată. Înlocuirea proceselor manuale repetitive economisește mult timp pentru specialiștii în resurse umane, iar birocrația este redusă la minimum.

Ia în considerare o aplicatie pontaj angajati pentru compania ta

Un sistem digital performant de gestionare a proceselor de HR include și o aplicatie pontaj angajati, în cadrul căreia pot fi centralizate orele lucrate de membrii unei organizații. Cu ajutorul softului, salariații își pot gestiona pontajul pe cont propriu, chiar dacă lucrează de la birou, de la distanță sau într-un format hibrid. După ce au fost strânse toate informațiile despre pontajul angajaților, ele sunt introduse într-un soft calcul salarii, de unde poate fi realizată operațiune de calcul a remunerațiilor lunare.

Soluții intuitive pentru automatizarea proceselor de HR și payroll

Profesioniștii din departamentul de resurse umane pot beneficia semnificativ de avantajele aduse de soluțiile digitale, așa cum este o aplicatie pontaj angajati și un soft calcul salarii. Utilizarea acestora reduce semnificativ volumul de muncă al personalului de HR, fiind o alternativă mult mai eficientă la procedurile tradiționale.
Alături de înregistrarea timpului lucrat, o aplicatie pontaj angajati permite accesul la rapoarte despre orele muncite. De asemenea, oamenii își pot vizualiza balanța zilelor de concediu și pot solicita zile libere din această platformă online. Cererile pot fi aprobate instant de către superiori, fără să fie necesară completarea și semnarea unor documente tipărite, sau de intervenția personalului de HR.

Sprijin în activitatea zilnică a departamentului de HR

O aplicatie pontaj angajati este capabilă să înregistreze numărul de ore sau de zile lucrate de către angajați. Atunci când softul este utilizat alături de un soft calcul salarii, operațiunile complexe de payroll sunt eficientizate semnificativ. În acest fel, este asigurat un flux optim al calcului de salarii, iar specialiștii HR își pot organiza mult mai bine activitatea zilnică.

Eficientizarea proceselor de calcul a veniturilor salariale

În realizarea calcului de salarii, se iau în considerare elemente precum: baza de calcul de la care se pleacă, numărul de ore lucrate în luna respectiva (colectate cu ușurință printr-o aplicatie pontaj angajati), bonusuri, prime, numărul de zile de concediu, eventuale rețineri salariale, ore suplimentare, sporuri și alte aspecte. Cu un soft calcul salarii, operațiunea se desfășoară ușor și rapid, iar posibilitatea apariției erorilor umane este minimizată.

Profită de avantajele tehnologiei

Digitalizarea optimizează procesele realizate de către personalul de HR, fiind de mare ajutor pe termen lung în orice organizație. True HR este un sistem de resurse umane creat de UCMS by AROBS, în care se regăsesc 19 funcționalități distincte, printre care și o aplicatie pontaj angajati. De asemenea, compania cu o experiență de peste 26 de ani a dezvoltat dp-Payroll, un soft calcul salarii destinat operațiunilor de payroll, în care sunt incluse de asemenea 19 module diferite. Pentru mai multe detalii despre aplicațiile celor de la UCMS by AROBS, trimite un email la sales@ucms.ro sau apelează numărul 0738.822.537.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Salvatorul de onoare al anului este un pompier din Giurgiu

Publicat

pe

Plutonierul adjutant șef Ghincea Cornel, din cadrul Detașamentului de Pompieri Giurgiu, a primit, cu ocazia Zilei Naționale a României, prin ordin al inspectorului general al IGSU, insigna „Salvatorul de onoare al anului”.

Pompierul giurgiuvean a dat dovadă de curaj, promptitudine și stăpânire de sine atunci când viața unei fetițe din Adunații Copăceni a fost în pericol.

„Eram în Adunații-Copăceni, cu treabă. Mă oprisem de vorbă cu cineva și la un momentat dat, am auzit țipete dintr-o curte. Era o bunică, ce avea un copil în brațe.

– Ajutați-mă, vă rog! Fetița nu respiră! Nu știu ce să îi mai fac! – striga femeia disperată.

Am intrat imediat în curte și am luat copilul în brațe. Am văzut că era inertă. Nu respira și era vânătă. Primul meu gând a fost acela că s-a înecat cu ceva și am început manevrele ce se aplică în caz de obstrucție a căilor respiratorii.

Ca paramedic SMURD, știam că trebuie acționat cât mai repede. Secundele mi s-au părut atât de lungi și tot ce îmi doream era ca fetița să reacționeze.

O așezasem cu pieptul în palma mea când i-am simțit inima bătând, iar când a început să plângă am fost cel mai fericit om de pe pământ. Nu pot descrie în cuvinte acea senzație…” își amintește Cornel.

O poveste emoționantă, trăită și spusă de un pompier care a fost în locul potrivit, la momentul potrivit: plutonierul adjutant șef Ghincea Cornel.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats