Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Comuna Valea Lungă a pierdut startul la capitolul investiţii, dar acum recuperează!

Publicat

pe

Emil Negru - primarul comunei Valea Lungă

Valea Lungă, zonă pitorească a judeţului Dâmboviţa, traversată de la un capăt la altul de drumul care leagă comunităţile urbane Moreni şi Pucioasa. Şi ar fi multe alte atuuri pentru a intra într-un circuit agro-turistic, numai că implicarea insuficientă a administraţiilor precedente a făcut să se piardă startul.

Degeaba ai peisaje frumoase, linişte, aer curat şi oameni ospitalieri, dacă drumurile, spre exemplu, te duc imediat cu gândul la secolul trecut! În judeţ, sunt localităţi unde edilii au reuşit să modernizeze toate uliţele satelor, nu doar arterele rutiere importante. La Valea Lungă, din 103 km de drumuri locale, sunt asfaltaţi doar 14 km şi mai urmează 11 km.

Actualul primar, Emil Negru, este decis să recupereze, într-un timp cât mai scurt, tot ceea ce nu s-a făcut până acum. Şi nu ne referim doar la infrastructura rutieră, pentru că, în comună, mai sunt multe altele de realizat: reţea de canalizare, şcoli, dispensar, bază sportivă etc. De asemenea, edilul se gândeşte să pună în valoare fostul „Conac Cantacuzino”.

Proiecte în derulare:
– Extindere, reabilitare şi modernizare Şcoala Cricov (şcoala de centru). Valoare proiect: 1,6 milioane de lei (16 miliarde de lei vechi). S-au organizat până acum două licitaţii pentru desemnarea constructorului, însă nu s-a prezentat nicio firmă.
– Modernizare drumuri locale (9,7 km). Săptămâna trecută, a fost semnat contractul pentru proiectare şi execuţie. Valoare proiect: 4,1 milioane de lei (41 miliarde de lei vechi). Lucrările ar putea începe în două luni, după finalizarea proiectării.
– Bază sportivă. Proiectul a trecut de expertiza tehnică şi urmează să fie semnat contractul de finanţare cu AFIR, prin Grupul de Acţiune Locală „Dealurile Sultanului”.
– Asfaltare 1,37 km, realizare apărări de mal şi şanţuri betonate. Proiectul va fi implementat în asociere cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa. În acest moment, mai sunt de obţinut două avize.
– A fost forat un puţ la mare adâncime pentru a suplimenta debitul de apă potabilă în reţea, astfel încât oamenii să nu mai întâmpine probleme pe timpul verii.
– Se va executa studiu de fezabilitate pentru construire dispensar medical uman, cu două cabinete. Proiectul va fi depus spre finanţare la Ministerul Dezvoltării. În prezent, dispensarul funcţionează într-o clădire a fostului „Conac Cantacuzino”, iar administraţia locală vrea să pună în valoare această moştenire istorică, printr-un proiect cu finanţare europeană nerambursabilă.
– Canalizare. Comuna Valea Lungă este prinsă în proiectul Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa cu 36 km de reţea şi staţie de epurare, investiţie de aproximativ 6 milioane de euro care va demara cel mai probabil în 2019.

„În 2016, când am preluat mandatul de primar, nu am găsit niciun proiect pe care să-l implemen tez rapid”, îşi aminteşte edilul Emil Negru. 

Cu sprijinul autorităţilor judeţene şi al parlamentarilor, administraţia de la Valea Lungă a obţinut 350.000 de lei (3,5 miliarde lei vechi) din fondul de rezervă al Guvernului, pentru refacerea podului din Lunca Morii (Valea Lungă Ogrea), care a fost distrus de viiturile din această vară. Lucrările se vor executa în regim de urgenţă, iar cele 25 de familii afectate vor scăpa de izolare.

Ploile au distrus şi un drum de acces la proprietăţi, în lungime de 450 m, din care 150 m sunt prăbuşiţi în apă. Se aşteaptă resurse financiare şi pentru acesta, nu însă stând cu mâna-n sân.

„Pentru a asigura accesul spre unele gospodării pe acel drum, am făcut, cu cei de la ajutor social, gabioane şi am încărcat cu piatră. Debitele au fost foarte mari. În ziua respectivă, ne-au spus cei de la Apele Române Buzău, s-au învârtit la 140 litri/metrul pătrat. S-a făcut o evaluare a tot ceea ce s-a stricat pe Valea Lungă şi avem nevoie de 1,7 milioane de lei (17 miliarde de lei vechi)”, precizează primarul Emil Negru.

Pentru început, s-au alocat 350.000 de lei.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Dâmbovița: S-au reluat lucrările la școala din Bănești, comuna Sălcioara

Publicat

pe

Despre comuna Sălcioara, am tot scris. Am urmărit cu maximă atenție activitatea administrativă a edilului Valentin Pârvu, un primar care încearcă, și până acum a reușit, să țină pe linia de plutire o comunitate formată din 9 sate, răsfirată pe o suprafață întinsă, formată din oameni simpli, mulți bătrâni, fiindcă tinerii fie au fugit la oraș, fie au plecat spre zările mai prospere ale Europei. Unii, din câte ne-a mărturisit Valentin Pârvu, s-au întors acasă, și-au construit locuințe frumoase, și-au deschis câte o mică afacere agricolă, dar sunt destui și cei rămași în străinătate sau care și-au cumpărat apartamente la oraș.

Există însă speranța ca Sălcioara să renască. Trebuie însă finalizate utilitățile care fac diferența între viața arhaică și confortul și civilizația contemporaneității. Vorbim aici despre rețele de apă, canalizare, gaze naturale, despre școli moderne, grădinițe, instituții de cultură. Apoi, vine restul, oamenii se vor așeza cu siguranță în localitate, apar investitori, se pot deschide capacități de producție…

Ne oprim astăzi la școală. Cea nouă, pe care Primăria o construiește în centrul comunei, la Bănești, acolo unde se află și sediul administrației locale și dispensarul medical. Ne-a spus edilul Valentin Pârvu că a vrut să înalțe o instituție de învățământ model, să țină pasul cu cea din comuna vecină, Braniștea.

Clădire impozantă, cu o arhitectură plăcută, cu clase largi, luminoase. În cele 12 săli, la care se adaugă și câteva laboratoare tematice, urmează să fie aduși toți cei peste 300 de copii din comună. Transportul va fi efectuat după un program bine stabilit, cu microbuzul școlar. În conexiune cu corpul unității educative, se prefigurează și o sală de sport, inclusiv cu teren la exterior.

Investiția, școală cu clasele I-VIII în satul Bănești, are o valoare de 4.522.000 de lei. Proiectul a fost finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL II). Lucrările au demarat în ritm alert, apoi a intervenit o sincopă în activitatea firmei constructoare. O vreme, nu s-a lucrat deloc, însă acum, după cum ne-a precizat Valentin Pârvu, a fost reluat procesul de execuție.

„Orice ar zice cârcotașii, cei care stau la pândă pentru a ne denigra nemeritat, pentru a vâna greșeli, la ordin, neavând habar cum se derulează un proiect, că sunt tot soiul de obstacole, de piedici, de situații neprevăzute, noi mergem mai departe. Ne vom duce investițiile la capăt. Recunosc, este greu. Poziționarea, geografia localității noastre nu ne ajută, ne confruntăm cu probleme multiple în accesarea de fonduri, cu valoarea proiectelor, cu prețurile care nu stau nici ele pe loc, dar nu exasperăm. Ne vom duce proiectele la capăt și, în afară de școală modernă la Bănești, de cămin cultural la Ghinești, de centru medical la Cuza Vodă, vom avea în cele din urmă și rețele de apă, canalizare și gaze naturale în toate satele, dar și drumuri reabilitate. Este un proces de durată, dar, cu răbdare și înțelegere din partea cetățenilor, cu sprijin din partea factorilor de decizie, vom reuși”, ne-a declarat Valentin Pârvu – primarul comunei Sălcioara, din județul Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Primăria Târgoviște schimbă estetica aleilor pietonale pe Bulevardul Independenței

Publicat

pe

Primăria Târgoviște derulează, în această perioadă, pe lângă multele proiecte mari de investiții, și lucrări care vizează latura estetică a orașului. Sunt modernizate trotuare, se plantează flori, arbori și arbuști ornamentali, se face curățenie în cartiere etc.

Da, ploaia din ultimele ore încurcă un pic lucrurile, dar cetățenii au primit deja o mostră a ceea ce înseamnă aceste intervenții și le apreciază. Spre exemplu, schimbările începute pe Bulevardul Independenței, la nivelul aleilor pietonale de vizavi de fosta Baie Comunală, sunt cerute deja și în alte zone.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite