Connect with us

ACTUALITATE

Jandarmi de închiriat şi poliţista cu limbaj obscen

Publicat

pe

Sursa foto: www.bacauexpres.ro

Deşi personal sunt civil prin vocaţie şi liber prin profesie, sunt onorat că provin dintr-o familie de militari de carieră: tatăl meu, Vladimir Ştefănescu, a fost ofiţer şi a luptat şi pe frontul de Est, şi pe cel de Vest, bunicul meu patern, Gheorghe Ştefănescu, a fost subofiţer de carieră, iar cel matern, Victor Isăceanu, a fost general cu două stele (din acelea adevărate), a trecut la rândul lui prin două războaie, a fost primul cetăţean de onoare al Târgoviştei, a primit Meritul Creştin, iar în ziua când s-a stins, pe 3 august 1998 – chiar astăzi se împlinesc exact douăzeci de ani de atunci, Dumnezeu să-l odihnească! – a mai apucat să citească ultima scrisoare primită: era încunoştiinţat că devenise cetăţean de onoare al oraşului Dorohoi, lângă care se născuse cu un secol fără zece zile mai înainte, într-o familie de preoţi din generaţie în generaţie.

Nutresc un profund respect admirativ faţă de toţi cei ce poartă, cu demnitatea cuvenită, haina militară ori o uniformă. Repet: cu demnitatea cuvenită! Faţă de cei ce o dezonorează nu resimt însă nicio urmă de compasiune, ci doar un imens dispreţ.

Două evenimente extrem de ruşinoase care tocmai au fost dezvăluite de către mass-media m-au făcut să iau atitudine: participarea absolut „improprie” a unor jandarmi dâmboviţeni, cu materialul din dotare, la o prestaţie pretins artistică – pe care personal mă abţin să o calific – a unui manelist cunoscut unora şi obscenităţile debitate cu o emfază sfertodoctă de către o duduie vasluiancă în uniformă de poliţist.

Nu vreau să comentez ipoteza conform căreia „prestaţia artistică” a unor jandarmi dâmboviţeni ar fi făcut obiectul unei plăţi ori sponsorizări – sunt convins că cei în drept vor elucida cu competenţă şi imparţialitate acest aspect foarte important. Însă consider că este absolut impardonabil că uniforma jandarmeriei naţionale a fost literalmente pângărită prin asocierea sa cu o asemenea „prestaţie” (…) ce nu are nimic de-a face cu misiunea de onoare pe care i-au încredinţat-o Ţara şi poporul.

Se ştie că, la sfârşitul reprezentaţiilor de circ, doritorii de suvenire se puteau fotografia lângă diferitele animale din menajerie, la loc de cinste fiind maimuţica. Oare chiar într-atât să fi decăzut moravurile, încât să nu mai existe demnitate şi autorespect? Personal chiar nu mai ştiu cine cu cine şi în ce rol s-a filmat în respectivul „clip”…

În privinţa acelei… „dudui de la Vaslui” (rimă întâmplătoare!), personal consider că nu are ce căuta nici în Poliţia Română şi nici altundeva, ca bugetar, din moment ce habar nu are că da, într-adevăr, este plătită de către noi toţi, prin intermediului Statului Român, care nu are avere proprie, ci colectează resurse de la popor. Mai mult, are un limbaj obscen, infect, dezgustător, sub orice critică, incompatibil cu calitatea oficială pe care o are (încă?). Să ne mai mire energumenul cu numere obscene? Ce ziceţi?

Sunt scandalizat de aceste două exemple nefaste, aflate în totală opoziţie cu profesionalismul desăvârşit şi comportarea ireproşabilă a imensei majorităţi a tinerilor jandarmi şi poliţişti, pe care ţin să-i salut cu un sincer respect. Dar ştim cu toţii că atunci când laşi un măr stricat într-o ladă, sigur se vor strica şi celelalte! Concluzia?

Avocat Vladimir Ţunţi ŞTEFĂNESCU

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Modificări importante în ceea ce privește decontarea cheltuielilor de transport pentru elevi

Publicat

pe

Dan Alexandru Tică - inspector școlar general adjunct ISJ Dâmboviţa

Guvernul Ciucă a modificat, prin Ordonanță de Urgență, Legea educației în ceea ce privește decontarea cheltuielilor cu transportul pentru elevii școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. Potrivit inspectorului școlar adjunct al ISJ Dâmboviţa, liberalul Dan Alexandru Tică, se va acorda o sumă forfetară în cuantum de 60 de lei/lună pentru distanța de până la 3 km, care va fi suplimentată cu 6 lei/km pentru distanțele mai mari.

„Pentru a exemplifica, în cazul unui elev care locuiește, să spunem, la 20 de kilomentri de școală, acesta va primi 60 de lei pentru primii 3 km la care se vor adăuga 6 lei pentru fiecare km dintre cei 17 rămași, rezultând un total de 162 de lei, bani pe care elevul îi primește înaintea achiziționării abonamentului. Pentru a înțelege creșterea realizată, până acum un elev ar fi primit 30 de lei pentru primii 3 km, la care se adăugau 3 lei pentru fiecare km în plus, în total 81 de lei.

Mai avem o situație, în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, iar în acest caz, această sumă poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor emise de operatorii de transport”, explică inspectorul școlar adjunct Dan Alexandru Tică.

Potrivit modificărilor legislative, elevii care sunt cazați la internat sau care stau în gazdă au dreptul la decontarea a patru călătorii dus-întors/lună către localitatea de domiciliu, cât și a unei călătorii dus-întors în perioada sărbătorilor legale, pe baza documentelor de transport.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”, un film-simbol pe care nu ar trebui să-l ratezi!

Publicat

pe

Aseară. Cinematograful Independența din Târgoviște. O premieră cinematografică. „Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”. Un film impresionant, în care joacă și actorul Teatrului Tony Bulandra Târgoviște, Liviu Cheloiu. Spectatori mulți, dar nu destui! În vremurile Netflixului, este probabil greu să mai aduci omul în sala de cinema.

Totul pleacă de la o poveste pe care bătrânul comisar Popilian i-o relatează marelui sculptor Constantin Brâncuși, în preajma șantierului unde se înălța printre schele „Coloana Infinitului”. La final, comisarul pleacă alene, ca un vis, spre Poarta Sărutului, pregătindu-se să intre parcă într-o fantă a timpului…

Producătorii au numit pelicula a fi una istorică. Este prin esență, prin momentul dramatic surprins, prin relatarea unui eveniment unic, eroic, cu accente de patriotism. Dar, filmul nu este musai istoric, ci unul care prezintă mai multe ecuații existențiale. Tare de caracter, de nație, mult umor, ironie, moravuri, caracteriologie neaoș românească, tradiție, curajul acelea simplu, naiv. Naturalețea unei comunități care trăiește între arhaic și modern.

Eroismul născut din întâmplare și necesitate, tratat firesc, normal, ca o prelungire apărută brusc în existența de zi cu zi și căreia trebuie să îi faci față cu orice mijloace. Chiar improvizând! Vezi scena când toată suflarea orașului pune mâna pe armele uitate într-un depozit al muzeului orășenesc de vreo 40 de ani, de pe vremea războiului din 1877, și, fără nicio umbră de teamă, pornesc spre pod, pentru a opri intrarea în oraș a trupelor austro-ungare înarmate și echipate ca la carte.

Ba ca să fie complexul identității noastre complet, au luat cu ei și lăutarii. Nu să tragă cu arma, ci să cânte la instrumentele lor. Folclor, bineînțeles! Să audă nemții, printre șuierul gloanțelor, că românii au ieșit la bătălie, veseli, fără teamă, neabandonând firescul vieții, obișnuitul.

Nevoia i-a adunat acolo pe localnici, pe cercetașii în sufletul și trupurile cărora abia mijise adolescența. Eroismul lor este unul întâmplător, curat. A fost adus la pod și un tun. La fel de bătrân ca și puștile! Cu zgomotul lui, i-au speriat pe nemți. Ghiulele, lipsă!

Nu am mai văzut de mult timp un film românesc în care să fie concentrate atâtea forțe umane. Un film cu accente istorice nu poate fi realizat într-un apartament sau pe un colț de stradă sau de parc. Este nevoie de mai multe locații, figurație suficientă, decor adecvat, cazarmamentul necesar scenelor de război.

Filmul nu are un interpret principal. Un erou care duce greul de la început până la sfârșit. Aici, parcă întreaga comunitate se află în prim-plan. De la cercetași, la comisarul Popilian, oamenii din oraș, până la Fane Nebunu’ care se afla mereu cu polițiștii pe urmele sale. În final, și acesta, în mâinile nemților, unde a ajuns prin voia sa, pentru a-i abate pe cotropitori de la planurile lor, afișează o doză de patriotism…

Se poate identifica în film și o poveste de dragoste discretă, naivă, dar pe care nu s-a pedalat prea mult, pentru a nu exista o depărtare de tema centrală.

Un joc actoricesc impresionant l-au avut cei doi frați, Emanuel și Robert Cercelaru. Dezinvolți, netrădând nici un firicel de emoție. Erau din acea lume veche și îmbâcsită de metehne. Spirite libere, deschise, dornice de aventură. Așteptau războiul ca pe o curiozitate, ca pe o formă prin care poți consuma energia tinereții.

După film, în aplauzele publicului, pe scena de la „Independența” au urcat actorul Liviu Cheloiu, regizorul Silviu Tripăduș și frații Emanuel și Robert Cercelaru, care au interpretat, cu o naturalețe și o stăpânire de sine impecabilă, rolurile lui Grigore și Aristică. Băieți simpli, caractere modeste, chiar timizi. Nu afișau deloc dezinvoltura din film. Comportament tipic actoricesc. Când nu sunt acolo, în mediul și în aerul lor, unde se pot manifesta, sunt oameni tăcuți, care se strecoară discret prin viață și atât.

Regizorul Silviu Tripăduș și Liviu Cheloiu au povestit publicului despre „facerea” acestui film. Cum a pornit de la o poveste publicată într-o carte pentru copii din România anilor 70. Au dezvăluit câteva întâmplări inedite, comice, petrecute pe platou sau în locațiile de filmare. Tripăduș a mai spus că seria dedicată cercetașilor nu de oprește aici, vor mai urma altele.

Distribuția filmului
Liviu Cheloiu: Comisarul Popilian
Emanuel Cercelaru: Grigore
Robert Cercelaru: Aristică
Catalina Romanet: Polina
Daniel Nuță: Fane Nebunu’
Mihai Tuca: Crusher of Transylvania
Radu Botar: Dragoș Stroie
Regia: Sergiu Prodan și Silviu Tripăduș.

Urmărește programul pentru luna decembrie 2022 la Cinematograful „Independența” din Târgoviște și nu rata filmul „Gata oricând! – Eroii de la Podul Jiului”!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats