Connect with us

ACTUALITATE

SEMNAL: Sistemul de educaţie românesc nu produce ceea ce are nevoie piaţa muncii!

Publicat

pe

Astăzi, la iniţiativa Consiliului Judeţean Dâmboviţa, s-a organizat, în Campusul Universitar, o dezbatere având ca temă problemele şi necesităţile existente pe piaţa forţei de muncă.

Alături de conducerea judeţului, au fost prezenţi la întâlnire senatorul Adrian Ţuţuianu, deputaţii Carmen Holban, Claudia Gilia, Oana Vlăducă şi Corneliu Ştefan, preşedintele Autorităţii Naţionale de Calificări – Tiberiu Gabriel Dobrescu, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai mediului de afaceri, ai instituţiilor publice cu atribuţii pe linia şomajului şi din domeniul educativ.

S-a dorit a fi o dezbatere sinceră şi aşa a fost. Niciuna dintre părţi nu a făcut rabat de la a spune cu ce probleme s-a confruntat şi cum ar putea fi rezolvate, astfel încât, pe viitor, spre exemplu, angajatorii să nu mai aibă în faţă oameni cu diplome care nu ştiu chestiuni minime în domeniul în care, teoretic, sunt calificaţi!

Rectorul Călin Oros şi inspectorul şcolar general Sorin Ion au explicat că sunt deschişi pentru încheierea de parteneriate în baza cărora să se organizeze stagii de practică în cadrul firmelor, ca modalitate de creştere a gradului de pregătire al viitorilor absolvenţi.

Au mai vorbit Călin Oros şi Ion Sorin despre mentalitate. Pur şi simplu, sunt puţini românii care vor să-şi trimită copiii la şcoli profesionale sau la liceele tehnologice. Îşi doresc ca aceştia să devină doctori, avocaţi, filosofi etc. Şi, uite aşa, una se cere pe piaţa muncii şi altceva pregăteşte sistemul educativ românesc! Şi, de aici, situaţia absurdă că avem sute de mii de şomeri, în timp ce reprezentanţii firmelor n-au pe cine să angajaze!

Punctul pe „i” l-a pus senatorul Adrian Ţuţuianu:
– România, nu doar judeţul Dâmboviţa, se confruntă cu o acuză lipsă a forţei de muncă.
– Sistemul de educaţie românesc produce filosofi, nu ceea ce are nevoie piaţa muncii.
– 70% dintre sudorii şi tâmplarii din România au peste 50 de ani. Când vine vorba de tineri, doar 2% se pregătesc în aceste meserii.
– 70% dintre şomerii înregistraţi la nivel naţional nu au absolvit 8 clase şi, potrivit legii de funcţionare a AJOFM, nu pot fi primiţi la cursuri de calificare.
– AJOFM încurajează nemunca, eliberând adeverinţe care îi ajută pe români să primească ajutoare sociale.
– România are nevoie de şcoli profesionale şi de licee tehnologice.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

A murit Ghiorghi Zotic, patronul Ziarului Dâmbovița. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Publicat

pe

Am aflat cu durere că astăzi, cu doar câteva ore în urmă, a încetat din viață într-un spital din Capitală cunoscutul om de afaceri Gheorghi Zotic, patronul Ziarului „Dâmbovița”. Avea doar 68 de ani, dar se lupta de mai multă vreme cu o boală cruntă…

Gheorghi Zotic a investit masiv și în sportul rege, fotbalul, ținând în viață, într-o perioadă dură din punct de vedete economic, Fotbal Club Municipal Târgoviște. La Șotânga, comuna sa natală, înființase Academia de Fotbal, unde încuraja și pregătea tinerele talente.

Gheorghi Zotic a cochetat și cu politica, dar s-a retras din această zonă. În ultimii ani, afaceristul s-a detașat și de viața publică, preferând să-și vadă de sănătate, să stea mai mult în preajma familiei.

L-am cunoscut foarte bine pe Gheorghi Zotic în perioada în care am lucrat ca reporter de investigații la Ziarul Dâmbovița. Tipul șefului care ținea la oameni, îi prețuia și dojenea părintește atunci când greșeau. Avea mereu pregătite sfaturi pentru fiecare om din echipa sa. Prin trecerea la cele veșnice a domnului Gheorghi Zotic, „șefu”, cum îi ziceam cu toții, golul rămas în peisajul public dâmbovițean, în sufletele noastre, s-a adâncit. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Citește în continuare

ACTUALITATE

Trooper a făcut senzație la Festivalul Peștera-Padina

Publicat

pe

Consiliul Județean Dâmbovița a organizat, în acest sfârșit de săptămână, Festivalul „Peștera – Padina”, eveniment desfășurat în Munții Bucegi, zona „Telecabina Peștera”.

„Fiecare dintre cele trei zile ale festivalului (23 – 25 iulie) a promovat câte un gen muzical, cu sprijinul talentului unor mari artiști români, în mijlocul naturii și al atracțiilor turistice oferite de zona Masivului Bucegi.


Astfel, în prima zi a festivalului, în cadrul spectacolului folcloric susținut de Orchestra Populară Chindia, sub bagheta dirijorului Ionuț Dumitrescu, publicul s-a putut bucura de cântecul popular prin invitații săi, artiști de seamă ai folclorului românesc: Ionuț Dolănescu, Florentina Mîinea, Simona Dinescu, Niculina Stoican, Constantin Enceanu și Nicoleta Vasile.


În a doua zi a festivalului, în zona Telecabina Peștera au răsunat ritmuri de rock simfonic. Orchestra Simfonică Muntenia, condusă de apreciatul dirijor Daniel Jinga, a susținut un concert extraordinar, urmat de un al doilea concert al serii, oferit de tenorul Florin Georgescu, solistul Alin Dincă și formația Trooper.

Ultima zi a Festivalului „Peștera-Padina” va fi dedicată muzicii ușoare și de petrecere, atmosfera de bunăvoie și distracție din inima munților Bucegi fiind asigurată de cunoscutul solist Nelu Vlad și formația Azur”, se precizează într-un comunicat remis de CJ Dâmbovița.

Sâmbătă – 24 iulie, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a fost prezent în mijlocul turiștilor.

„Mă bucur că, în acest an, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Centrul Judeţean de Cultură, a readus în atenția publicului iubitor de muzică Festivalul „Peștera – Padina”, un eveniment care își propune pe lângă actul cultural să promoveze Munții Bucegi și turismul la mare altitudine.

Zona montană a județului Dâmbovița este una deosebită, cu peisaje absolut fascinante, fiind o alternativă excepțională pentru petrecerea timpului liber sau a concediilor.

Așa cum am mai spus, voi susține toate demersurile menite să aducă popularitatea binemeritată acesei zone și voi promova la nivelul aparatului Consiliului Județean Dâmbovița, acele proiecte care să pună în valoare potențialul acesteia”, ne-a declarat președintele CJ Dâmboviţa  – Corneliu Ștefan. 

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT