Dâmboviţa
Deputatul Cezar Preda cere suplimentarea ambulanţelor în judeţul Dâmboviţa

Deputatul PNL de Dâmboviţa Cezar Preda i-a solicitat ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, să-i comunice dacă va suplimenta numărul de ambulanţe în judeţul Dâmboviţa, care se confruntă cu o situaţie dezastruoasă din acest punct de vedere.
În demersul său, parlamentarul i-a amintit şefei MAI că, recent, opinia publică din România şi nu numai a fost bulversată de răspunsul operatorului 112 la solicitarea de preluare a unui copil aflat în comă, după un accident rutier petrecut în localitatea Bolovani: „Nu există ambulanţe disponibile în acest moment”!
Din păcate, băieţelul de 8 ani a decedat câteva zile mai târziu la un spital din Bucureşti. Dincolo de disperarea familiei, rămâne şi întrebarea dacă ar fi avut sau nu mai multe şanse în situaţia în care un echipaj medical l-ar fi preluat cu rapiditate de la locul producerii accidentului…
Cert este că timpul nu se poate da înapoi şi este vital ca autorităţile să acţioneze astfel încât, în viitor, operatorul 112 să nu mai fie nevoit să răspundă „Nu există ambulanţe disponibile în acest moment”. Acesta este şi rostul demersului deputatului Cezar Preda, care i-a adus la cunoştinţă ministrului Carmen Dan că maşinile din dotarea Serviciului de Ambulanţă Judeţean Dâmboviţa sunt foarte vechi, au un număr mare de kilometri la bord și prezintă defecțiuni majore.
„Având în vedere situația de fapt, vă rog, doamnă ministru, să-mi comunicați următoarele:
– Care este situația tehnică reală a mijloacelor de transport și a echipajelor funcționale în prezent din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Dâmbovița și a Serviciului Mobil de Urgență și Descarcerare.?
– Care sunt resursele financiare alocate pentru repararea ambulanțelor existente? Dar pentru achiziția unora noi, care să corespundă standardelor necesare?
– Aveți în vederea suplimentarea numărului de mijloace de intervenție atât pentru Serviciul de Ambulanța Dâmbovița cât și pentru Serviciul Mobil de Urgență și Descarcerare, pentru a preîntâmpina situații similare în viitor?”.
Aşteptăm şi noi, cu maxim interes, răspunsul care va fi formulat de ministrul Afacerilor Interne.
ACTUALITATE
15 octombrie 2023: Târg de legume și fructe locale la Direcția Agricolă Dâmbovița

Direcția Agricolă Dâmbovița va organiza, duminică – 15 octombrie 2023, în curtea instituției (Bulevardul IC Brătianu, Nr. 23), o nouă ediție a târgului de legume și fructe de la producătorii locali pe care l-a inițiat anul trecut.
Participanții vor avea ocazia să achiziționeze delicii de toamnă, dar și diferite produse procesate, toate la prețuri mai bune ca cele din piață. Prin urmare, nu ratați evenimentul de la Direcția Agricolă!
ADMINISTRAŢIE
Consiliul Județean Dâmboviţa, anunț implementare proiect

CONSILIUL JUDEŢEAN DÂMBOVIŢA implementează proiectul „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”, cod SMIS 116464, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, și are ca obiectiv specific impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale.
Valoarea totală a proiectului este 19.787.516,94 lei (inclusiv TVA), din care asistența financiară nerambursabilă solicitată este în valoare de 19.234.308,79 lei (inclusiv TVA), iar contribuția proprie în proiect a unității administrativ-teritoriale este în valoare de 553.208,15 lei (inclusiv TVA).
Obiectivul general al proiectului este valorificarea durabilă a Ansamblului Curtea Domnească, ca urmare a conservării și protejării obiectivelor: ruinele bisericii – paraclis, Turnul Chindiei, Biserica „Sf. Vineri” – Domnească Mică și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul ansamblului, pentru impulsionarea dezvoltării locale prin creșterea numărului de vizitatori și intensificarea activităților economice pe parcursul perioadei de implementare și sustenabilitate.
Vineri – 29 septembrie 2023, a avut loc primul eveniment cultural din seria evenimentelor culturale denumite generic „Monumentul lunii”, dedicate celor patru obiective valorificate prin proiect.
Primul obiectiv astfel valorificat este Biserica „Sf. Vineri” – Domnească Mică
În partea de sud-est a Curţii Domneşti, pe marginea terasei înalte a râului Ialomiţa, se ridică cea de-a doua biserică domnească, cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” (ce apare menţionată, documentar, şi cu denumirea de „Sfânta Vineri” sau „Sf. Petca”), situată iniţial în afara zidurilor de incintă și cunoscută până la începutul secolului trecut cu denumirea de „Biserica Domnească Mică”. Cea mai veche mărturie ce atestă existenţa bisericii, purtând data de 13 iulie 1517, este un ancadrament care are pe listel o pisanie-pomelnic în limba slavonă, amintind pe clucerul Manea Perşanu şi pe jupâneasa sa, Vlădaia. Este vorba numai de consemnarea unei reparaţii a bisericii într-o perioadă în care, în Târgovişte, activitatea din domeniul construcțiilor era febrilă. Ctitorul amintit în această pisanie este una şi aceeaşi persoană cu ctitorul de mai târziu al bisericii Sfântul Nicolae – Androneşti. În secolele XVII – XVIII, Biserica Sf. Paraschiva (sau Biserica Sf. Petca sau Sf. Vineri) este amintită adesea în documente, ceea ce dovedeşte că a funcţionat fără întrerupere. În acea vreme, făcând parte din complexul Curţii Domneşti, domnii ţării i-au purtat o grijă deosebită.
Evenimentul „Monumentul lunii”
Pentru a pune în valoare acest obiect de patrimoniu, s-a organizat o expoziţie/sesiune ştiinţifică de prezentare a monumentului caracterizat printr-o unicitate și valoare istorică și cultural-spirituală deosebită. Publicul-țintă prezent a fost alcătuit din turiști, public adult și public tânăr – de vârstă școlară (8 – 12 ani). Specialiștii Complexului Național Muzeal Curtea Domnească au prezentat obiectivele și rezultatele proiectului, precum și etapele și rezultatele cercetărilor arheologice. De asemenea, vizitarea obiectivului a urmărit prezentarea evoluției lucrărilor de conservare și protejare a Ansamblului „Curtea Domnească”.
Atât publicul tânăr, cât și cel adult a fost încântat de explicațiile vorbitorilor, dar și de expoziția ce reunește obiectele descoperite în urma cercetărilor și săpăturilor arheologice din zona Bisericii „Sf. Vineri” – Domnească Mică. În concluzie, considerăm că evenimentul „Monumentul Lunii”, din data de 29 septembrie 2023, și-a atins scopul specificat în planul de marketing al proiectului.
Compartimentul Imagine, Relații Externe,
Consiliul Județean Dâmbovița
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște are, de luna aceasta, și Cabinet de Medicină Sportivă
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Târgoviște: Director de liceu a demisionat, ca reacție la nepăsarea celor din Ministerul Educației
-
Dâmboviţaacum 5 zile
O mamă de 26 de ani din Găești are nevoie urgent de donații de sânge!
-
ACTUALITATEacum 4 zile
ITM Dâmboviţa, precizări privind salariul minim brut începând cu 1 octombrie 2023
-
ACTUALITATEacum o săptămână
„Bine, la școală”, program-pilot implementat în județul Dâmbovița
-
Giurgiuacum 6 zile
Copil bătut în curtea școlii. Agresorul a fost arestat preventiv
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Natură, relaxare și produse ecologice la Ferma „Florin Pomicultorul” din Priboieni
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Cannabis vândut elevilor din Târgoviște. 26 de persoane au fost duse la audieri