Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

România are, de anul acesta, un „Festival Naţional al Caprei”! FOTO

Publicat

pe

Astăzi, pe platoul din faţa restaurantului „Flora” de la Ulmi, care aparţine directorului adjunct al Direcţiei Agricole Dâmboviţa – Nicolae Vărzaru, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului Naţional al Caprei.

Evenimentul, organizat pentru prima dată în România, a avut ca obiectiv principal promovarea crescătorilor de caprine din ţara noastră, a produselor obţinute din lapte de capră şi a utilajelor care se folosesc în această ramură a zootehniei. Iniţiativa a aparţinut Asociaţiei CapriRom, vicepreşedintei acestei structuri – Georgiana Udrescu.

„Ne-am propus, de mai multă vreme, să organizăm acest festival şi anul acesta, iată, am reuşit să-l ducem la capăt. Acest eveniment îl dedicăm tuturor fermierilor, crescătorilor de capre, care merită din plin acest festival.

Aveau nevoie să iasă şi ei din rutină, din atmosfera de muncă, pentru că, după cum bine ştim, în zootehnie nu există sărbători, zile de odihnă. Este singurul moment în care au putut să se vadă, să schimbe impresii, idei, să socializeze, să discute despre problemele din acest sector zootehnic.

Sperăm să atragem atenţia autorităţilor şi spre acest sector, lăsat mai în umbra zootehniei”, ne-a precizat Georgiana Udrescu.

La prima ediţie a „Festivalului Caprei din România” au venit crescători de animale din Constanţa, Brăila, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman, Prahova, Buzău, Bihor, Cluj, Arad, Mehedinţi, Mureş, Timiş, Caraş Severin, Hunedoara şi, evident, din Dâmboviţa. La standurile special amenajate, producătorii au expus diferite sortimente de brânzeturi, iaurturi, cârnaţi şi pastramă din carne de capră. Vizitatorii au putut degusta din toate aceste bunătăţi.

Asociaţia CapriRom a lansat cu această ocazie şi campania „Capra, izvor de sănătate”, care va fi derulată în toate judeţele ţării şi care are ca scop promovarea laptelui şi diferitelor sortimente de brânză de capră.

La târgul crescătorilor de capre din România au venit şi deputatul PSD Corneliu Ştefan şi Ionel pPetre – preşedinte ALDE Dâmboviţa şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Cei doi politicieni au discutat cu fermierii, cu producătorii de utilaje, le-au ascultat of-urile şi le-au promis sprijin. Ceva mai târziu, peste ora stabilită, au sosit şi Dumitru Daniel Botănoiu – secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Antonel Jîjîie – prefectul judeţului Dâmboviţa şi Daniel Comănescu – preşedintele Consiliului Judeţean.

Demnitarii au trecut pe la toate standurile, au gustat din brânzeturi, au schimbat câteva cuvinte cu crescătorii de capre, ba chiar au fost şi dojeniţi pentru politicile inconsecvente aplicate în domeniul agricol, pentru comportamentul pe care îl au faţă de ei unele autorităţi.

„Noi avem nişte obligaţii faţă de asociaţie, faţă de crescătorii de animale, şi anume, să avem nişte politici corecte, pentru că, dacă nu dăm banii la timp, dacă nu facem piaţa să funcţioneze corect, dacă nu înregistrăm produsele corect şi să le ducem pe farfuria consumatorilor la un preţ rezonabil, cum trebuie făcut de fiecare dată, este o greşeală a noastră. Vrem ca sectorul caprin să crească şi să exprime potenţialul pe care îl are”, a spus secretarul de stat Dumitru Daniel Botănoiu.

Discursul demnnitarului venit de la Bucureşti s-a încheiat în binecunoscuta nota politicianistă, cu promisiuni că lucrurile se vor schimba, că va fi mai bine pentru fermieri.

Ionel Petre şi-a exprimat sprijinul pentru dezvoltarea zootehniei româneşti, în mod deosebit a sectorului caprin. Vicepreşedintele Agenţiei Pentru Arii Naturale Protejate a spus că va insista pentru o modificarea a legii, astfel încât animalele, în special caprele, să nu mai fie considerate un pericol pentru ariile protejate.

„Am venit în faţa dumneavoastră ca dâmboviţean care mănâncă sănătos şi, ori de câte ori pot, consum cu plăcere produse obţinute din lapte de capră. Vin în faţa dumneavoastră şi ca om politic şi, nu de puţine ori, am spus că partidul nostru sprijină tot ceea ce înseamnă producţie. O să ne facem mai mult simţită prezenţa în activitatea dumneavoastră, să o ajutăm aşa cum se cuvine”, a declarat Ionel Petre.

Liderul ALDE le-a mai spus fermierilor prezenţi că, deşi nu este din domeniu, atât cât poate, va căuta să îi sprijine, atunci când au nevoie.

Au mai luat cuvântul prefectul Antonel Jîjîie, preşedintele CJD Daniel Comănescu şi directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, Sânziana Bănică.

De la Festivalul Naţional al Caprei desfăşurat la Ulmi nu a lipsit nici folclorul românesc. Prezentatorul spectacolului dedicat acestui eveniment a fost Victor Mihalache. Pe scenă au evoluat solişti ai muzicii populare din Dâmboviţa şi un grup de mici artişti.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

A încetat din viață profesorul Ioan Valerian. Dumnezeu să-l odihnească!

Publicat

pe

de

În această dimineață, profesorul Valerian Ioan a trecut în lumea celor drepți, lăsând lumea sportului dâmbovițean mult mai săracă!

Născut pe 18 mai 1951, Valerian Ioan a fost una dintre cele mai importante figuri ale baschetului românesc, pe care l-a slujit cu abnegație până în ultima clipă a vieții sale.

Valerian Ioan este omul care i-a descoperit și antrenat pe cei mai importanți baschetbaliști dâmbovițeni, iar de-a lungul timpului, performanțele sale profesionale au fost de-a dreptul impresionante, așa cum o arată și CV-ul regretatului om de sport:

-Component al echipei de baschet Div. B ’’Cimentul Fieni’’1971-1977
-Antrenor Lot National –juniori baschet-1981-1994
-Antrenor principal Div.A –Livas Targoviste – Campion National 2002
-Antrenor principal Lot National (senioare) 2001-2006
–Membru al Biroului Federal al Federatiei Romane de Baschet
-Membru al Comisiei Judetene de Baschet 1974 – 2004
-Sef al Comisiei Metodice de Baschet al CSS Targoviste si CJEFS D-ta-1974-2008
-Director adjunct centru bugetar 1992-1994
-Vicepresedinte in cadrul Asociatiei de Baschet D-ta 1980-1990
-Sef comisie antrenori 1990-2008
-Profesor/formator in cadrul Asociatiei judetene de Baschet D-ta al instructorilor sportivi si antrenorilor de baschet
-Sef cerc metodic CSS-uri,clase cu program sportiv in cadrul ISJ D-ta 1996-2008
-Profesor metodist CCD si membru in Consiliul Consultativ al ISJ D-ta (ed.fizica si sport)si Consiliul Consultativ al ISJ D-ta (CSS-uri si clase cu program sportiv)
-Membru al Colegiului Central al Antrenorilor de Baschet din Romania din anul 2004
– Distinctia „Gheorghe Lazar” cls. a-II-a – 2009
-Distinctia – Ordinul ,,Merite pentru invatamant in grad de Cavaler”- inmanat de Presedintele Romaniei in anul 2004
-Titlul de ,, Cetatean de Onoare al orasului Targoviste” – 2012
-Comisar F.R. Baschet din anul 2004
– Director sportiv în cadrul secției de baschet a Clubului Sportiv Municipal Târgoviște.

Conducerea și angajații Clubului Sportiv Municipal Târgoviște își exprimă regretul și transmite sincere condoleanțe familiei greu încercate în aceste momente

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!

Citește în continuare

ACTUALITATE

Legea cadastrului, mai facilă pentru cetăţean şi autorităţi locale

Publicat

pe

Legislaţia cadastrală din România capătă noi valenţe, se apropie mai mult de practica europeană, se adaptează din mers cerinţelor moderne, normelor impuse de UE.

După cum ne-a precizat deputata PSD de Dâmboviţa Claudia Gilia, membră în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, în cadrul acestei structuri parlamentare, a fost dezbătută şi votată o iniţiativă de modificare a Legii Cadastrului.

Practic, susţine Claudia Gilia, actul normativ a fost simplificat şi s-au creat mai multe facilităţi în momentul intabulării caselor, terenurilor şi monumentelor istorice. Statul, prin aceste modificări, va oferi fonduri pentru realizarea cadastrului şi pentru protejarea monumentelor istorice. Totodată, este simplificat accesul la finanţare în vederea înregistrării terenurilor din domeniul public al statului.

„Am decis majorarea sumei cu care se vor cofinanța lucrările de înregistrare sistematică pe care le contractează primăriile. Se va putea accelera cadastrarea în orașe, prin motivarea firmelor de a se prezenta la licitații prin creșterea sumei maxime, de la 60 de lei/carte funciară până la 132 de lei pentru imobil, în funcție de obiectiv.

Autoritățile publice locale nu vor mai fi refuzate de firmele care tot invocau prețul prea mic, în comparație cu gradul de dificultate a terenului care trebuia măsurat. În plus, o măsură pentru care am susținut cu toată convingerea acest proiect este faptul că se vor putea salva mai multe monumente istorice.

Ministerul Culturii va putea face, din oficiu, notarea în cartea funciară, în cazul imobilelor de patrimoniu. În acest fel, pe piața imobiliară se va afla cu ușurință despre vânzarea monumentelor istorice și vor fi evitate situațiile în care un cumpărător putea afla abia după tranzacție că imobilul achiziționat nu poate fi modificat întrucât acesta este protejat de lege”, a precizat deputata Claudia Gilia.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!