Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

România are, de anul acesta, un „Festival Naţional al Caprei”! FOTO

Publicat

pe

Astăzi, pe platoul din faţa restaurantului „Flora” de la Ulmi, care aparţine directorului adjunct al Direcţiei Agricole Dâmboviţa – Nicolae Vărzaru, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului Naţional al Caprei.

Evenimentul, organizat pentru prima dată în România, a avut ca obiectiv principal promovarea crescătorilor de caprine din ţara noastră, a produselor obţinute din lapte de capră şi a utilajelor care se folosesc în această ramură a zootehniei. Iniţiativa a aparţinut Asociaţiei CapriRom, vicepreşedintei acestei structuri – Georgiana Udrescu.

„Ne-am propus, de mai multă vreme, să organizăm acest festival şi anul acesta, iată, am reuşit să-l ducem la capăt. Acest eveniment îl dedicăm tuturor fermierilor, crescătorilor de capre, care merită din plin acest festival.

Aveau nevoie să iasă şi ei din rutină, din atmosfera de muncă, pentru că, după cum bine ştim, în zootehnie nu există sărbători, zile de odihnă. Este singurul moment în care au putut să se vadă, să schimbe impresii, idei, să socializeze, să discute despre problemele din acest sector zootehnic.

Sperăm să atragem atenţia autorităţilor şi spre acest sector, lăsat mai în umbra zootehniei”, ne-a precizat Georgiana Udrescu.

La prima ediţie a „Festivalului Caprei din România” au venit crescători de animale din Constanţa, Brăila, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman, Prahova, Buzău, Bihor, Cluj, Arad, Mehedinţi, Mureş, Timiş, Caraş Severin, Hunedoara şi, evident, din Dâmboviţa. La standurile special amenajate, producătorii au expus diferite sortimente de brânzeturi, iaurturi, cârnaţi şi pastramă din carne de capră. Vizitatorii au putut degusta din toate aceste bunătăţi.

Asociaţia CapriRom a lansat cu această ocazie şi campania „Capra, izvor de sănătate”, care va fi derulată în toate judeţele ţării şi care are ca scop promovarea laptelui şi diferitelor sortimente de brânză de capră.

La târgul crescătorilor de capre din România au venit şi deputatul PSD Corneliu Ştefan şi Ionel pPetre – preşedinte ALDE Dâmboviţa şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Cei doi politicieni au discutat cu fermierii, cu producătorii de utilaje, le-au ascultat of-urile şi le-au promis sprijin. Ceva mai târziu, peste ora stabilită, au sosit şi Dumitru Daniel Botănoiu – secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Antonel Jîjîie – prefectul judeţului Dâmboviţa şi Daniel Comănescu – preşedintele Consiliului Judeţean.

Demnitarii au trecut pe la toate standurile, au gustat din brânzeturi, au schimbat câteva cuvinte cu crescătorii de capre, ba chiar au fost şi dojeniţi pentru politicile inconsecvente aplicate în domeniul agricol, pentru comportamentul pe care îl au faţă de ei unele autorităţi.

„Noi avem nişte obligaţii faţă de asociaţie, faţă de crescătorii de animale, şi anume, să avem nişte politici corecte, pentru că, dacă nu dăm banii la timp, dacă nu facem piaţa să funcţioneze corect, dacă nu înregistrăm produsele corect şi să le ducem pe farfuria consumatorilor la un preţ rezonabil, cum trebuie făcut de fiecare dată, este o greşeală a noastră. Vrem ca sectorul caprin să crească şi să exprime potenţialul pe care îl are”, a spus secretarul de stat Dumitru Daniel Botănoiu.

Discursul demnnitarului venit de la Bucureşti s-a încheiat în binecunoscuta nota politicianistă, cu promisiuni că lucrurile se vor schimba, că va fi mai bine pentru fermieri.

Ionel Petre şi-a exprimat sprijinul pentru dezvoltarea zootehniei româneşti, în mod deosebit a sectorului caprin. Vicepreşedintele Agenţiei Pentru Arii Naturale Protejate a spus că va insista pentru o modificarea a legii, astfel încât animalele, în special caprele, să nu mai fie considerate un pericol pentru ariile protejate.

„Am venit în faţa dumneavoastră ca dâmboviţean care mănâncă sănătos şi, ori de câte ori pot, consum cu plăcere produse obţinute din lapte de capră. Vin în faţa dumneavoastră şi ca om politic şi, nu de puţine ori, am spus că partidul nostru sprijină tot ceea ce înseamnă producţie. O să ne facem mai mult simţită prezenţa în activitatea dumneavoastră, să o ajutăm aşa cum se cuvine”, a declarat Ionel Petre.

Liderul ALDE le-a mai spus fermierilor prezenţi că, deşi nu este din domeniu, atât cât poate, va căuta să îi sprijine, atunci când au nevoie.

Au mai luat cuvântul prefectul Antonel Jîjîie, preşedintele CJD Daniel Comănescu şi directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, Sânziana Bănică.

De la Festivalul Naţional al Caprei desfăşurat la Ulmi nu a lipsit nici folclorul românesc. Prezentatorul spectacolului dedicat acestui eveniment a fost Victor Mihalache. Pe scenă au evoluat solişti ai muzicii populare din Dâmboviţa şi un grup de mici artişti.

ACTUALITATE

Drumul spre Peştera, pe la Dichiu, a fost redeschis circulaţiei

Publicat

pe

Astăzi, 23 ianaurie 2019, a fost redeschisă circulaţia rutieră pe DJ 713 (Cota 1000 – Cabana Cuibul Dorului – Dichiu), care a fost blocat săptămâna trecută după producerea unei avalanşe.

Consiliul Judeţean Dâmboviţa atenţionează participanţii la trafic că rămân în vigoae celelalte restricţii valabile pentru perioada anotimpului rece.

Să sperăm că drumul nu va fi afectat de căderile de zăpadă care se anunţă în perioada următoare. Reamintim că meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori, valabilă în perioada 24 ianaurie, ora 04:00 – 25 ianaurie, ora 14:00.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Urmează zile de iarnă adevărată. Poliţiştii recomandă atenţie sporită în trafic

Publicat

pe

Din această noapte, de la ora 04:00, până vineri – 25 ianaurie, la ora 14:00, meteorologii anunţă precipitaţii abundente, predominant sub formă de ninsoare mai ales la altitudini peste 1500 m, unde şi vântul va avea intensificări cu rafale de 60… 80 km/h. Atenţionarea cod galben este valabilă pentru zona Moldovei, în Muntenia şi Banat.

În acest context, poliţiştii recomandă conducătorilor auto să se intereseze cu privire la starea meteorologică de pe traseul pe care urmează să îl parcurgă și să își echipeze autovehiculul corespunzător.

Pe timpul călătoriei cu autovehiculul, circulați cu viteză redusă, adaptată condiţiilor meteo-rutiere și măriți distanţa de siguranţă în mers şi nu vă angajeați în efectuarea unor manevre riscante în trafic.

În situaţia conducerii autovehiculelor pe timp de ploaie sau ninsoare, este necesară utilizarea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drum, precum şi a celor de ceaţă, în cazul apariţiei acestui fenomen. Atunci când vizibilitatea în oglinzile retrovizoare ale autovehiculului este redusă, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.

Totodată, recomandăm păstrarea unei distanţe mai mari faţă de autovehiculele care circulă în faţă, precum şi evitarea acţionării bruşte a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate.

Asigurați-vă că instalațiile de degivrare și dezaburire ale autovehiculului funcționează în parametri. Pe timpul deplasării atât parbrizul cât și geamurile laterale ale autovehiculului trebuie menținute curate pentru o mai bună vizibilitate.

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi faceţi fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Acționați pedala de accelerație cu moderație atunci când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață, polei, în condiții de ploaie abundență sau de ceață. Nu uitați că puteți pune în pericol nu doar propria persoană, ci și ceilalți ocupanți ai autovehiculului și pe ceilalți participanți la trafic.

Dacă vă grăbiți să ajungeți la destinație, nu uitați că timpul este prețios pentru toată lumea. Țineți cont că implicarea în orice eveniment rutier vă va consuma mult mai mult timp decât dacă vă deplasați cu prudență.

Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe siteul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic – vă recomandăm să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!