Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

România are, de anul acesta, un „Festival Naţional al Caprei”! FOTO

Publicat

pe

Astăzi, pe platoul din faţa restaurantului „Flora” de la Ulmi, care aparţine directorului adjunct al Direcţiei Agricole Dâmboviţa – Nicolae Vărzaru, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului Naţional al Caprei.

Evenimentul, organizat pentru prima dată în România, a avut ca obiectiv principal promovarea crescătorilor de caprine din ţara noastră, a produselor obţinute din lapte de capră şi a utilajelor care se folosesc în această ramură a zootehniei. Iniţiativa a aparţinut Asociaţiei CapriRom, vicepreşedintei acestei structuri – Georgiana Udrescu.

„Ne-am propus, de mai multă vreme, să organizăm acest festival şi anul acesta, iată, am reuşit să-l ducem la capăt. Acest eveniment îl dedicăm tuturor fermierilor, crescătorilor de capre, care merită din plin acest festival.

Aveau nevoie să iasă şi ei din rutină, din atmosfera de muncă, pentru că, după cum bine ştim, în zootehnie nu există sărbători, zile de odihnă. Este singurul moment în care au putut să se vadă, să schimbe impresii, idei, să socializeze, să discute despre problemele din acest sector zootehnic.

Sperăm să atragem atenţia autorităţilor şi spre acest sector, lăsat mai în umbra zootehniei”, ne-a precizat Georgiana Udrescu.

La prima ediţie a „Festivalului Caprei din România” au venit crescători de animale din Constanţa, Brăila, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman, Prahova, Buzău, Bihor, Cluj, Arad, Mehedinţi, Mureş, Timiş, Caraş Severin, Hunedoara şi, evident, din Dâmboviţa. La standurile special amenajate, producătorii au expus diferite sortimente de brânzeturi, iaurturi, cârnaţi şi pastramă din carne de capră. Vizitatorii au putut degusta din toate aceste bunătăţi.

Asociaţia CapriRom a lansat cu această ocazie şi campania „Capra, izvor de sănătate”, care va fi derulată în toate judeţele ţării şi care are ca scop promovarea laptelui şi diferitelor sortimente de brânză de capră.

La târgul crescătorilor de capre din România au venit şi deputatul PSD Corneliu Ştefan şi Ionel pPetre – preşedinte ALDE Dâmboviţa şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate. Cei doi politicieni au discutat cu fermierii, cu producătorii de utilaje, le-au ascultat of-urile şi le-au promis sprijin. Ceva mai târziu, peste ora stabilită, au sosit şi Dumitru Daniel Botănoiu – secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Antonel Jîjîie – prefectul judeţului Dâmboviţa şi Daniel Comănescu – preşedintele Consiliului Judeţean.

Demnitarii au trecut pe la toate standurile, au gustat din brânzeturi, au schimbat câteva cuvinte cu crescătorii de capre, ba chiar au fost şi dojeniţi pentru politicile inconsecvente aplicate în domeniul agricol, pentru comportamentul pe care îl au faţă de ei unele autorităţi.

„Noi avem nişte obligaţii faţă de asociaţie, faţă de crescătorii de animale, şi anume, să avem nişte politici corecte, pentru că, dacă nu dăm banii la timp, dacă nu facem piaţa să funcţioneze corect, dacă nu înregistrăm produsele corect şi să le ducem pe farfuria consumatorilor la un preţ rezonabil, cum trebuie făcut de fiecare dată, este o greşeală a noastră. Vrem ca sectorul caprin să crească şi să exprime potenţialul pe care îl are”, a spus secretarul de stat Dumitru Daniel Botănoiu.

Discursul demnnitarului venit de la Bucureşti s-a încheiat în binecunoscuta nota politicianistă, cu promisiuni că lucrurile se vor schimba, că va fi mai bine pentru fermieri.

Ionel Petre şi-a exprimat sprijinul pentru dezvoltarea zootehniei româneşti, în mod deosebit a sectorului caprin. Vicepreşedintele Agenţiei Pentru Arii Naturale Protejate a spus că va insista pentru o modificarea a legii, astfel încât animalele, în special caprele, să nu mai fie considerate un pericol pentru ariile protejate.

„Am venit în faţa dumneavoastră ca dâmboviţean care mănâncă sănătos şi, ori de câte ori pot, consum cu plăcere produse obţinute din lapte de capră. Vin în faţa dumneavoastră şi ca om politic şi, nu de puţine ori, am spus că partidul nostru sprijină tot ceea ce înseamnă producţie. O să ne facem mai mult simţită prezenţa în activitatea dumneavoastră, să o ajutăm aşa cum se cuvine”, a declarat Ionel Petre.

Liderul ALDE le-a mai spus fermierilor prezenţi că, deşi nu este din domeniu, atât cât poate, va căuta să îi sprijine, atunci când au nevoie.

Au mai luat cuvântul prefectul Antonel Jîjîie, preşedintele CJD Daniel Comănescu şi directorul Direcţiei Agricole Dâmboviţa, Sânziana Bănică.

De la Festivalul Naţional al Caprei desfăşurat la Ulmi nu a lipsit nici folclorul românesc. Prezentatorul spectacolului dedicat acestui eveniment a fost Victor Mihalache. Pe scenă au evoluat solişti ai muzicii populare din Dâmboviţa şi un grup de mici artişti.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Elevii târgovişteni au participat cu entuziasm la concursul dedicat Marii Uniri

Publicat

pe

Arhiepiscopia Târgoviştei i-a premiat, vineri – 16 noiembrie 2018, pe elevii care au participat la concursul eparhial „Contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918”, organizat în colaborare cu Inspectoratul Şcolar şi Asociaţia profesorilor de Religie – Filiala Dâmboviţa.

Competiţia s-a adresat elevilor din şcolile şi liceele din Târgovişte, de la clasa a VII-a până la clasa a XII-a. Au fost acordate diplome şi premii în bani, cărţi şi obiecte religioase celor care s-au clasat pe locurile I, II şi III la fiecare din cele trei niveluri de evaluare, dar şi celorlalţi 215 participanţi.

În 2016, Arhiepiscopia Târgoviştei a organizat concursul şcolar „Ieromonahul Macarie şi excelenţa tipografică de la Târgovişte în secolele XVI-XVIII”, pentru ca în 2017 să fie aleasă tema „Diaconul Coresi, voievod al limbii române şi promotor al unităţii naţionale”.

Citește în continuare

ACTUALITATE

„Curtea Domnească” din Târgovişte a dus ia românească la Târgul de Carte Gaudeamus

Publicat

pe

Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” Târgovişte participă la Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, cu expoziţia etonografică „Ia românească – unitate şi continuitate”.

Vizitatorii au ocazia să admire ii din toate regiunile ţării, un interior tradițional din zona Munteniei și costume populare muntenești. Copiii au participat la ateliere educaționale, în cadrul cărora au confecționat semne de carte cu motive tradiționale și păpuși tradiționale din lână.

Totodată, echipa Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte a promovat obiectivele turistice din judeţ, oferind pliante de promovare tuturor celor care au trecut pragul Târgului Internaţional Gaudeamus.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Weberror: Conținutul este protejat!!