Connect with us

UNIUNEA EUROPEANĂ

România, lider în Europa după discursurile online de incitare la ură!

Publicat

pe

Comisar european Vĕra Jourová - responsabil pentru justiție, consumatori și egalitate de gen

România este unul dintre statele membre în care procentul discursurilor ilegale de incitare la ură eliminate din mediul online de companiile IT depășește media europeană (76,2% vs. 70%). Aceasta este una dintre constatările formulate de Comisia Europeană, după evaluarea Codului de conduită pe această temă, publicată în luna ianuarie – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.

Se mai arată, de asemenea, că firmele își îndeplinesc în mare măsură angajamentul de a elimina majoritatea acestor discursuri în 24 de ore, dar că mai sunt și aspecte de soluționat, cum ar fi furnizarea unui feedback sistematic utilizatorilor.

„Internetul trebuie să fie un loc mai sigur, fără discursuri ilegale de incitare la ură, fără conținut rasist și xenofob. În prezent, Codul de conduită se dovedește a fi un instrument util de combatere rapidă și eficientă a conținutului ilegal. Acest lucru demonstrează că, atunci când există o colaborare strânsă între companiile din domeniul tehnologiei, societatea civilă și factorii de decizie, putem să obținem rezultate și, în același timp, să păstrăm libertatea de exprimare”, a declarat Vĕra Jourová – comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.

În România, au fost raportate 63 de cazuri în perioada de monitorizare pentru a treia evaluare (6 noiembrie – 15 decembrie 2017). Pe ansamblul Uniunii, au fost trimise 2.982 de notificări, dintre care 1.802 de către utilizatorii obișnuiți și 1.180 de raportori de încredere (trusted flaggers).

Compania Facebook a primit cel mai mare număr de notificări (1.408), urmată de Twitter (794) și YouTube (780). Notificările de discursuri de incitare la ură au fost transmise de 33 de organizații și 2 autorități naționale.

Rata de eliminare a discursurilor a crescut constant, de la 28% în 2016 la prima evaluare, la 70% în prezent. În plus, 81% din notificări sunt examinate în primele 24 de ore, cifra lor dublându-se de la prima rundă de monitorizare.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITIC

Radu Popa, deputat: Capacitatea României de a produce 11 mld mc/an gaze naturale îi conferă acum o poziție strategică în Europa

Publicat

pe

Deputatul PSD Radu Popa a făcut o analiză pertinentă, în ton cu situația politică-economică și socială în care se află Uniunea Europeană în momentul de față, pe fondul acutizării crizei datorate războiul din Ucraina.

Se apropie anotimpul rece, iar statele europene caută soluții pentru depășirea deficitului energetic și pe cel al gazelor naturale. A precizat deputatul Popa că mai-marii Comisiei Europene au venit astăzi în față cu un Plan European de reducere a cererii de gaze. Acest instrument vizează diminuarea cu 15%, până în primăvara lui 2023, a folosirii gazelor naturale în țările care compun Uniunea Europeană.

„Toți consumatorii casnici, comerciali, non-casnici și industriali trebuie să se conformeze noului Plan. Comisia își bazează cererea pe articolul 122 din Tratatul de funcționare al Uniunii Europene și propune un nou regulament al Consiliului privind măsurile coordonate de reducerea cererii de gaze. Asta oferă Comisiei UE posibilitatea de a declara o alertă, la nivelul întregii Uniuni, pentru securitatea aprovizionării cu gaze, impunând o reducere obligatorie a cererii de gaze pentru toate statele membre ale Uniunii”, a precizat parlamentarul social-democrat.

Situația, spune Radu Popa, este una deosebit de gravă, cu repercusiuni asupra vieții noastre de zi cu zi. Planul Comisiei Europene, mai adaugă deputatul PSD, este deja respins de Spania, care nu dorește impunerea unor noi obligații.

„Ce înseamnă concret asta? Că vor fi mai puține gaze la coșul mare al UE, în această iarnă. Cu alte cuvinte, Comisia Europeană cere statelor membre să fie solidare în fața noilor realități geopolitice din lume. Probabil că vor fi și alte voci care vor critica propunerea Comisiei Europene, dar cred că, în actualul context, era singura opțiune a oficialilor de la Bruxelles”, a mai declarat Radu Popa.

Deputatul PSD este de părere că România are acum oportunitatea colosală de a reconfigura arhitectura europeană de putere în favoarea interesului economic național.

„Este nevoie de o abordare diferită, complet diferită, față de cea de până acum. Dacă decidenții semnificativi nu se grăbesc să spună “d’accord!” chiar înainte să primească vreo ofertă, atunci am putea exploata această fantastică fereastră de oportunitate care s-a deschis în favoarea României. De ce? La nivelul Uniunii Europene doar două state sunt producătoare de gaz: Norvegia și România.

În contextul crizei gazului rusesc, România poate contribui la coșul de gaze al UE atât cu cele 2,4 miliarde de metri cub de gaz pe care eu estimez că le va înmagazina până în noiembrie, plus cele 0,5 – aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze estimaţi a fi extrași din zăcămintele Ana şi Doina, dar cel mai mult poate contribui cu producția internă de circa 11 miliarde de mc.

Această capacitate a României de a produce 11 mld mc/an îi conferă acum o poziție strategică pe care nu avem voie să o lăsăm insuficient exploatată”, a mai spus parlamentarul social-democrat.

Pentru a se atinge acest deziderat, consideră Radu Popa, este nevoie de luarea a două măsuri urgente.

„Prima este constituirea unui Grup Strategic de Negociere compus din echipe de diplomați și specialiști în energie care să negocieze un loc la masa deciziilor și un destin mai bun pentru România. Destul am fost batjocura unora care au tratat discreționar cererea noastră de acces în spațiul Schengen și ne-au menținut nemeritat și injust MCV. Dar acum e nevoie de cei mai buni diplomați și energeticieni care să lupte pentru români.

Am mai făcut această propunere și acum o lună la Bruxelles, în cadrul conferinței Romanian Energy Day. Regulamentul UE 2018/1999 stabilește, printre altele, procesul de elaborare a Planurilor Naționale Integrate Energie Climă. În cadrul acestui proces, statele membre trebuie să se asigure că Ministerele relevante contribuie la negocierile care le vizează, de o manieră coordonată (ex: Comitet Interministerial PNIESC). În marja acestui moment, România vine cu acest Grup Strategic de Experți care sa fie consultat obligatoriu și care să susțină două-trei obiective strategice pentru România. Unul este primirea în Schengen până la 31 decembrie-Olanda va citi această cerere cu tot confortul asigurat de gazul românesc-iar al doilea trebuie să fie prelungirea termenelor din PNRR în așa fel încât industriile românești care fac eforturi semnificative în această iarnă să fie sprijinite ca să absorbă toți banii dedicați României. Schengen și PNRR pentru România ar fi un sprijin corect mainales acum când Șefa Comisiei Europene vorbește despre nevoia de solidaritate.

De partea cealaltă, în cazul în care Uniunea Europeană nu ar reuși să acopere necesarul de gaz în contextul opririi complete a livrărilor de gaze rusești, atunci asta ar însemna o reducere a Produsului Intern Brut al Uniunii Europene cu până la 1,5%

Impactul asupra PIB-ului Uniunii Europene s-ar resimți inclusiv la nivelul locurilor de muncă ale cetățenilor care muncesc în toate țările membre și asta ar crea o posibilă perturbare majoră în toată economia europeană.

Simulările efectuate de operatorii de sistem din UE arată că în cazul unei crize în aprovizionarea cu gaz din Rusia, gradul de umplere al depozitelor ar putea coborî până la 65-70 % la începutul lunii noiembrie, ceea ce ar genera un deficit de 30.000.000.000 m³ de gaze în perioada iernii iar toate pagubele ar fi la volumele astea doar în scenariul unor condiții meteo normale și a aprovizionării continue cu gaze lichefiate. Nu știu dacă șefii de guverne din UE pot asuma acest risc asimetric la economiile lor pentru că impactul pe verticală ar însemna și un risc foarte mare de golire a depozitelor de gaz în mai multe state membre, până în luna aprilie 2023.

A doua măsură urgentă este insentivăm consumatorii casnici și non-casnici ca să înceapă proiecte de eficiența energetică. Am propus încă din ianuarie o schemă de suport pentru IMM-uri care ar reduce consumul de energie folosind, eventual, banii europeni din Fondul de Tranziție Justă sau alte surse de fonduri europene pe care deja le avem la îndemână.

Mecanismul prevede acordarea unor credite de suport acordate de stat, sub formă de energie, pentru acoperirea a 25% din consumul lunar, dar nu mai mult de 200.000 EURO.

Beneficiarii acestor credite dedicate au obligația să ramburseze sumele în cel mult 3 ani de la data acordării fie direct fie prin realizarea unor investiții cu o valoare cel puțin egală cu valoarea creditului de suport acordat care să se regăsească în proiecte de creștere a eficienței energetice și implementare de capacitate proprie de generare a energiei din surse regenerabile. Certificarea acestor investiții de ramburs se va face prin proiecte energetice care vor fi supuse analizei și certificării unui auditor energetic autorizat de ANRE”, a precizat Radu Popa – vicepreședinte al PSD Dâmbovița.

Deputatul, care stă permanent cu ochii pe ceea ce se întâmplă în ograda Ministerul Energiei, atrage atenția celor care conduc această entitate guvernamentală că este momentul să scoată la bătaie cele 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare și celelalte 2 miliarde pe Fondul de Tranziție Justă și să elaboreze proiectele necesare.

„Acum, într-un ceas care nu e al 24-lea, deja e căzut de pe cadranul timpului, poate le începem. Pentru iarna asta nu mai reușim mare lucru, dar într-un an putem construi mult și orice scădere a costului cu energia este un câștig pe mai multe planuri”, a solicitat Radu Popa.

Mai este un necaz remarcat cu obiectivitate de deputatul PSD. Ca să ducă la îndeplinire aceste obiective România are nevoie de un grup de experți și de diplomați cu vână și spirit de negociere.

„Nu poate face asta cu domnul Bușoi, președintele celei mai importante Comisii din Parlamentul UE-Comisia de Industrie și Energie-care vine prin conferințe, citește 10 rânduri de pe o coală și o zbughește imediat afară de frică să nu primească vreo întrebare prea ușoară și să-i fie jenă să răspundă atât de bine documentat cum este dumnealui”, a mai spus, cu tristă ironie, deputatul Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

POLITIC

Senatorul Titus Corlățean a realizat raportul APCE privind tragedia aviatică petrecută deasupra Ucrainei în iunie 2014

Publicat

pe

Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a prezentat, în cadrul reuniunii de la Paris, marți – 23 mai 2022, în calitate de raportor al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru afaceri juridice și drepturile omului, un raport privind „Angajarea răspunderii pentru doborârea avionului cursei aeriene MH17”.

De precizat că aeronava aparținând Campaniei „Malaysia Airlines” care efectua o cursă pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur a fost lovită de o rachetă deasupra Regiunii Donețk, Ucraina. Tragedia, în urma căruia și-au pierdut viața toți cei 298 de pasageri aflați la bord, s-a petrecut pe 17 iunie 2014.

Raportul privind angajarea răspunderii pentru doborârea avionului cursei aeriene MH17, adoptat în unanimitate de membrii Comisiei APCE, include concluziile rezultate în urma vizitelor de documentare efectuate de senatorul Titus Corlățean la Haga și Kiev, la începutul acestui an.

Parlamentarul român s-a întâlnit, în perioada 31 ianuarie – 4 februarie 2022, cu mai mulți reprezentanți ai autorităților din Țările de Jos și Ucraina, specialiști în aeronautică, criminalistică și servicii de securitate, dar și cu rude ale celor uciși în urma atacului cu rachetă. În urma acestor investigații, a probelor analizate, s-a conturat scenariul potrivit căruia aeronava de pasageri a fost prăbușită de o rachetă BUK furnizată separatiștilor pro ruși din estul Ucrainei de Federația Rusă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats