Connect with us

UNIUNEA EUROPEANĂ

România, lider în Europa după discursurile online de incitare la ură!

Publicat

pe

Comisar european Vĕra Jourová - responsabil pentru justiție, consumatori și egalitate de gen

România este unul dintre statele membre în care procentul discursurilor ilegale de incitare la ură eliminate din mediul online de companiile IT depășește media europeană (76,2% vs. 70%). Aceasta este una dintre constatările formulate de Comisia Europeană, după evaluarea Codului de conduită pe această temă, publicată în luna ianuarie – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.

Se mai arată, de asemenea, că firmele își îndeplinesc în mare măsură angajamentul de a elimina majoritatea acestor discursuri în 24 de ore, dar că mai sunt și aspecte de soluționat, cum ar fi furnizarea unui feedback sistematic utilizatorilor.

„Internetul trebuie să fie un loc mai sigur, fără discursuri ilegale de incitare la ură, fără conținut rasist și xenofob. În prezent, Codul de conduită se dovedește a fi un instrument util de combatere rapidă și eficientă a conținutului ilegal. Acest lucru demonstrează că, atunci când există o colaborare strânsă între companiile din domeniul tehnologiei, societatea civilă și factorii de decizie, putem să obținem rezultate și, în același timp, să păstrăm libertatea de exprimare”, a declarat Vĕra Jourová – comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.

În România, au fost raportate 63 de cazuri în perioada de monitorizare pentru a treia evaluare (6 noiembrie – 15 decembrie 2017). Pe ansamblul Uniunii, au fost trimise 2.982 de notificări, dintre care 1.802 de către utilizatorii obișnuiți și 1.180 de raportori de încredere (trusted flaggers).

Compania Facebook a primit cel mai mare număr de notificări (1.408), urmată de Twitter (794) și YouTube (780). Notificările de discursuri de incitare la ură au fost transmise de 33 de organizații și 2 autorități naționale.

Rata de eliminare a discursurilor a crescut constant, de la 28% în 2016 la prima evaluare, la 70% în prezent. În plus, 81% din notificări sunt examinate în primele 24 de ore, cifra lor dublându-se de la prima rundă de monitorizare.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITIC

Recomandări privind consolidarea parteneriatului strategic dintre Consiliul Europei și UE

Publicat

pe

Senatorul social-democrat Titus Corlățean, în calitate de membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a participat, la sfârșitul lunii martie 2022, la reuniunea Comisiei pentru afaceri politice și democrație din cadrul APCE, care s-a desfășurat la Paris.

Propunerea senatorului Titus Corlățean, privind adoptarea unui proiect de raport, o rezoluție și recomandarea având ca titulatură „Dincolo de Tratatul de la Lisabona – consolidarea parteneriatului strategic dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană”, a fost votată de toți membrii Comisiei.

„Raportul conține o serie de propuneri și recomandări adresate Uniunii Europene, Parlamentului European și Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei privind oportunitățile de cooperare dintre cele două organizații, provocările generate de noul context geopolitic și necesitatea creșterii sinergiei și complementarității celor două organizații, în vederea protecției și promovării, în continuare, a valorilor democratice, a statului de drept și a drepturilor omului.

Proiectul de rezoluție și proiectul de recomandare adoptate de Comisie în baza acestui raport urmează a fi examinate și supuse votului final al plenului Adunării, în cadrul celei de-a doua părți a Sesiunii APCE (Strasbourg, 25-28 aprilie a.c.).

Parteneriatul Strategic dintre Consiliul Europei și UE se bazează pe trei piloni principali: dialog politic consolidat; cooperare în plan juridic prin aderarea UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și la alte convenții și mecanisme ale Consiliului Europei; promovarea unor programe comune de asistență pentru statele din vecinătatea Uniunii Europene, în vederea susținerii reformelor democratice ale acestor țări”, se precizează într-un comunicat transmis de Senatul României.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

POLITIC

Parlamentul European și-a exprimat sprijinul ferm pentru Ucraina

Publicat

pe

Parlamentul European a organizat, astăzi – 1 martie 2022, o sesiune plenară extraordinară la Bruxelles pentru a evalua atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele Parlamentul ucrainean, Ruslan Stefanciuk, au luat cuvântul din Kiev – ne informează Serviciul de presă al Parlamentului European.

În deschiderea dezbaterii, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a condamnat agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei și și-a exprimat solidaritatea cu toți cei care suferă.

„Ne aflăm astăzi aici în umbra creată de războiul lui Putin. Un război pe care nu l-am provocat. Un război pe care nu l-am început. O invazie revoltătoare asupra unui stat suveran și independent. Nu ne vom întoarce privirea când cei care luptă pe străzi pentru valorile noastre se vor confrunta cu imensa mașină de război a lui Putin. Vom sprijini jurisdicția Curții Penale Internaționale și anchetarea crimelor de război din Ucraina. Îl vom trage la răspundere”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat ca Parlamentul European și liderii UE să demonstreze că sunt alături de Ucraina.

„Luptăm pentru drepturile, libertățile, viețile noastre și, în prezent, pentru supraviețuirea noastră. De asemenea, luptăm pentru a fi membri egali ai Europei. Acum, să dovediți că sunteți alături de noi”.

La rândul său, președintele Parlamentului ucrainian, Ruslan Stefanciuk, a declarat în fața eurodeputaților că „Ucraina apără granița lumii civilizate și, dacă Ucraina cade, nimeni nu știe unde se vor opri rușii”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că invazia „brutală și extinsă a Ucrainei este nejustificată, neprovocată” și se bazează pe „minciuni dispersate”. Charles Michel a asigurat eurodeputații că membrii Consiliului vor analiza „cererea serioasă, simbolică, politică și, în opinia mea, legitimă” a Ucrainei de a adera la UE.

Totodată, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că războiul din Ucraina este momentul adevărului pentru Europa.

„Este un conflict între domnia legii și domnia armelor, între ordinea bazată pe norme și agresiunea pură. Securitatea noastră nu e un fapt de la sine înțeles, ci o direcție în care trebuie să investim”.

Ursula von der Layen a mai subliniat că, dacă Putin încearcă să divizeze UE, NATO și comunitatea internațională, a obținut exact contrariul.

Șeful politicii externe a UE, Joseph Borrell, a punctat că Vladimir Putin a arătat că este suficientă o singură parte pentru a declanșa un război.

„Acesta este motivul pentru care trebuie să ne consolidăm mult capacitatea de descurajare, pentru a preveni războiul. Apărarea statului de drept și consolidarea relațiilor comerciale nu vor fi suficiente pentru a transforma lumea într-un loc pașnic”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT