Connect with us

ACTUALITATE

#România100. „Să lăsăm intacte generaţiilor viitoare idealurile Marii Uniri”! Carmen Holban, deputat

Publicat

pe

Nu există sentiment mai înălţător pentru noi, românii, decât iubirea de neam şi de ţară. Acest sentiment a atins punctul culminant în urmă cu 100 de ani, atunci când Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită la 1 decembrie 1918 din 1.228 de delegaţi, elita culturală, politică şi religioasă a Transilvaniei româneşti, a consfinţit pentru totdeauna Marea Unire a tuturor românilor.

Peste 100.000 de români veniţi din toată România Mare au asistat cu emoţie şi entuziasm la măreţul eveniment, iar unirea cu Ţara-Mamă s-a transformat într-o realizare de căpătâi a statului român unitar modern.

În urmă cu un secol, Adunarea de la Alba Iulia adopta o Rezoluţiune prin care se proclama unirea tuturor românilor din Transilvania şi întreg Banatul cu România, document citit de Vasile Goldiş în faţa reprezentanţilor veniţi din toate colţurile ţării: „Adunarea naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România”.

Acest document, care va rămâne scris cu litere de aur în cartea istoriei noastre naţionale, cuprinde mai multe principii pe deplin valabile şi în zilele noastre, la 100 de ani de atunci: libertatea individuală, libertatea confesională, regimul democratic, dreptul la vot şi la opinie, dezvoltarea agriculturii, progresul general al societăţii.

Sunt învăţăminte alese, care ne-au fost lăsate peste ani de generaţia unificatoare a intelectualităţii şi ţărănimii româneşti din acea perioadă, oameni care au ştiut cum să procedeze, cu tact şi diplomaţie, pentru a înfăptui dorinţa de veacuri a tuturor românilor: Marea Unire.

Astăzi, la aniversarea unui veac de existenţă a României, nouă, actualei generaţii, ne revine dificila misiune de a continua idealurile şi principiile ce au făcut posibilă Unirea din 1918. Sunt convinsă, şi cred că sunt în asentimentul tuturor românilor, că mai avem cu toţii foarte multe de învăţat de la înaintaşii noştri de atunci, inclusiv politicienii.

La sărbătorirea Centenarului, vă îndemn să lăsăm deoparte simpatiile politice şi să ne concentrăm pe ceea ce este cu adevărat necesar să facem pentru oameni. Înfăptuitorii Marii Uniri de la Alba Iulia ne-au dat o lecţie sacră, cea a unităţii, solidarităţii şi renunţării la orgolii deşarte. Aşa ar fi indicat să ne comportăm şi noi, pentru a lăsa nealterate, generaţiilor viitoare, copiilor noştri, idealurile Unirii tuturor românilor, în scopul perpetuării acestora pe vecie!

Aşa cum spunea marele domnitor Alexandru Ioan Cuza, „Unirea e singura stare politică ce poate să asigure viitorul nostru şi să ne permită a da ţării organizarea ce o aşteaptă de atât de mult timp”.

În consecinţă, mesajul meu este ca toţi românii să îşi dea mână cu mână, să reuşim să renunţăm la tot ceea ce în prezent ne dezbină, în favoarea proiectelor şi acţiunilor cu adevărat importante, cele aşteptate şi cele care contează, pentru creşterea calităţii vieţii oamenilor şi îndeplinirea năzuinţelor lor de mai bine!

La Mulţi Ani, români!
La Mulţi Ani, România!
La Mulţi Ani, dragii mei dâmboviţeni!

Carmen HOLBAN,
Deputat PSD de Dâmboviţa

ACTUALITATE

Scriitorii Ioana Nicolaie și Mircea Cărtărescu, întâlnire cu elevii de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Târgoviște

Publicat

pe

De

Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Târgoviște a organizat, recent, cu sprijinul Fundației Melior, o întâlnire memorabilă cu scriitorii Ioana Nicolaie și Mircea Cărtărescu, figuri marcante ale literaturii române contemporane. Evenimentul a avut ca scop promovarea lecturii și a culturii în rândul elevilor – se precizează într-un comunicat de presă transmis către mass-media. Pe lângă discuțiile captivante, școala a beneficiat de o donație impresionantă de 600 de cărți.

„Ioana Nicolaie a împărtășit povești despre procesul creativ și despre cum literatura poate schimba perspective, iar Mircea Cărtărescu a oferit in dar 6 carti din EnciclopediaZmeilor, cea mai frumoasa ediție. Atmosfera a fost una caldă, elevii având ocazia să pună întrebări și să primească autografe de la cei doi autori.

„A fost o zi magică! Am descoperit că scriitorii nu sunt doar niște personalități îndepărtate, ci oameni autentici care ne inspiră să visăm și să ne depășim limitele”, a spus unul dintre elevi.

Pentru cadrele didactice, această întâlnire a reprezentat un moment de reflecție asupra rolului literaturii în formarea tinerilor. „Astfel de evenimente sunt esențiale pentru a cultiva dragostea pentru lectură și pentru a deschide orizonturi noi elevilor noștri”, a declarat doamna directoare a scolii, Luminita Bobes.

Școala Gimnazială Mihai Viteazul dorește să mulțumească Fundației Melior pentru sprijinul oferit, precum și scriitorilor Ioana Nicolaie și Mircea Cărtărescu pentru că au acceptat invitația de a deveni o sursă de inspirație pentru comunitatea noastră”, se precizează în comunicatul de presă.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

INEDIT ÎN DÂMBOVIȚA. Aleea tematică de la „Stejarul de 1000 de ani”, creație a silvicultorilor de la Ocolul Sturzeni

Publicat

pe

Ne-am propus de multe ori să revenim la Ocolul Silvic Sturzeni. Nu am mai fost pe acolo de ani buni, luați de valurile problemelor neprevăzute ale societății cu care, de altfel, ne confruntăm de vreo 30 de ani. Am tot scos acest obiectiv din ruta noastră de documentare jurnalistică.

Zilele trecute, am reușit în sfârșit să ajungem la Ocolul Silvic Sturzeni. Și, cum de altfel intuiam, nu ne-a părut rău! Aici, în ciuda dificultăților de zi cu zi, cauzate de legislația alambicată, de alte norme și măsuri care, de multe ori, împiedică silvicultorul să își facă datoria așa cum trebuie, să gestioneze ca la carte fondul forestier, activitatea era una frenetică, cu optimismul acela temperat care îi caracterizează pe profesioniștii din acest domeniu. Slujitorii aurului verde, așa cum îmi place mie să îi denumesc pe silvicultori, erau la datorie, efectuau lucrările specifice, de sezon. Supravegherea și paza suprafețelor de pădure proprietate de stat sau privată, conform contractelor încheiate, lucru în parchetele de exploatare, activități de curățire a fodului forestier. Totodată, angajații Ocolului, prin componentele de distribuție existente, erau atenți și la nevoile de lemn de foc ale populației. Doar suntem în plină iarnă și, în mediul rural, încălzirea locuințelor, în cea mai mare parte, se efectuează cu lemn.

Și lucrurile nu se opresc aici. La Ocolul Silvic Sturzeni, am găsit și elemente de tip superlativ, activități menite să apropie omul de pădure, să îl determine să o iubească și să o cunoască mai mult, să înțeleagă că fondul forestier înseamnă recreere, liniște, reconfortare, sănătate, comuniune cu natura și respect. Șeful Ocolului Silvic Sturzeni, inginerul Adrian Bâlcan, este un îndrăgostit de meseria lui. Ceea ce întreprinde în cadrul acestei subunități subordonate Direcției Silvice Dâmbovița, o face cu profesionalism, pasiune și har. Împreună cu colegii săi, inginerul Adrian Bâlcan a creat în mijlocul codrilor adevărate epicentre ale cunoașterii, cărți vii ale pădurii, locuri unde copiii și tinerii în special, ba chiar și cei care nu cunosc în amănunt tainele silviculturii, pot afla lucruri interesante despre floră și faună, despre speciile de arbori, arbuști și plante care cresc și se dezvoltă în anumite areale.

Pe lângă elementele cu puternică nuanță educativă, există și acel ambient special pentru a te simți bine, conectarea aceea nevăzută de suflul pădurii. Alei, băncuțe, unda aceea de civilizație care, așa cum spunea șeful Ocolului Silvic Sturzeni, îi determină, într-o măsură mai mare sau mai mică, pe cei care aleg pădurea ca loc de recreere, de petrecere a timpului liber, să o respecte. Așa a apărut, ca element de unicat „traseul tematic” din perimetrul „Stejarului de 1000 de ani”, monument al naturii arhicunoscut de dâmbovițeni și nu doar de ei, care se află în pădurea din zona Tătărani- Gheboieni. Ajungi la falnicul arbore, martor statornic al istoriei, pornind din DN 72, Târgoviște-Câmpulung, din satul Gheboieni, cale de circa 4-5 km pe un drum forestier care, prin grija reprezentanților Ocolul Silvic Sturzeni, se prezintă foarte bine.

Ideea pusă în practică de șeful Ocolului Silvic Sturzeni, Adrian Bîlcan, așa cum am precizat, a avut ca principal obiectiv stimularea dragostei față de pădure, educația forestieră a copiilor și tinerilor. Aleea tematică este, de fapt, un traseu realizat în jurul „Stejarului de 1000 de ani”, care, în momentul de față, pentru a fi protejat mai bine, a fost înconjurat cu un sistem de lanțuri ce creează totodată și o estetică locului, un plus de civilizație. Cei care ajung în acea zonă, datorită panourilor și a altor lucrări cu caracter informativ și de educare, pot afla amănunte interesante despre speciile de arbori, cum le este determinată vârsta, primesc indicii prețioase despre păsările și animalele care trăiesc în acel habitat și multe alte informații de natură silvică.

Andu Bâlcan - șeful Ocolului Silvic Sturzeni

Andu Bâlcan – șeful Ocolului Silvic Sturzeni

„Traseul tematic l-am amenajat sub forma unui cerc realizat în jurul „Stejarului de 1000 de ani”. În acest perimetru minunat, vin copiii de la diferite școli cu ocazia derulării programelor educative „Săptămâna verde” și „Școala altfel”, sau cu prilejul altor activități care au la bază cunoașterea și dragostea de pădure. Avem parteneriate încheiate cu mai multe unități școlare din zonă. Este unul dintre primele astfel de trasee ecologice din județ”, ne-a precizat inginerul Andu Bâlcan – șeful Ocolului Silvic Sturzeni.

Așadar, perimetrul „Stejarului de 1000 de ani”, prin grija silvicultorilor de la Ocolul Sturzeni, a devenit nu numai un loc de petrecerea a timpului liber, de hrănire a curiozității, ci și o oază de cunoaștere, de stimulare a dragostei și a respectului față de pădure.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite