După numai doi ani de exercitare a demnităţii de procuror, lui Mihai Laurenţiu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia, judeţul Ialomiţa, i s-a urcat puterea la cap. Magistratul, în data de 3 iulie 2018, a fost sancţionat contravenţional de doi poliţişti de la Rutieră, concomitent cu reţinerea plăcuţelor de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, după ce a fost prins că a depăşit viteza legală şi, pe deasupra, mai avea şi ITP-ul expirat la autoturismul cu care se deplasa.
Supărat nevoie mare, lezat în funcţie, tânărul procuror a luat decizia de a le aplica poliţiştilor curajoşi o amendă judiciară de 5.000 de lei, motivând că un dosar nu a mai putut fi lucrat din cauza faptului că a fost oprit de poliţişti!
Cazul a ajuns în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii. Inspecţia judiciară a anunţat, printr-un comunicat de presă remis în data de 15 ianuarie 2019, că a înaintat către Secţia pentru procurori acţiunea disciplinară privindu-l pe procurorul Mihai Vasilescu, reţinându-se în sarcina acestuia mai multe abateri disciplinare.
„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Vasilescu Mihai Laurenţiu – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia pentru: • manifestari care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, • folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii şi • exercitarea funcţiei cu rea credinţă, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a), n) şi t) teza I din Legea nr. 303/2004.
În privinţa abterii prevăzute de art. 99 lit. a), inspectorii au reţinut că procurorul, oprit de un echipaj al poliţiei rutiere pentru depaşirea vitezei legale, a refuzat să se legitimeze şi i-a acuzat pe poliţişti de abuz, jignindu-i şi ameninţându-i că se va sesiza din oficiu împotriva lor.
Referitor la abaterea prevazută de art. 99 lit. n), în contextul anterior menţionat, s-a reţinut că procurorul a refuzat să se legitimeze, a invocat calitatea de procuror şi a solicitat expres să fie lăsat să îşi continue deplasarea. În prezenţa poliţiştilor, procurorul i-a apelat telefonic atât pe superiorii săi pentru a-l ajuta în soluţionarea incidentului cât şi pe un poliţist căruia i-a cerut să intervină pe lângă membrii echipajului pentru a nu îl sancţiona.
Cât priveşte abaterea prevăzută de art. 99 lit. t) teza I, inspectorii au reţinut că procurorul a dispus, prin ordonanţă, amendarea poliţiştilor care l-au oprit în trafic invocând, în mod nereal, că un dosar ar fi rămas în nelucrare din cauza intervenţiei acestora.
Acţiunea disciplinară a fost inaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorului in cauza”, se arată în comunicatul Inspecţiei Judiciare.