Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Prahova: Activităţi cultural-educative cu prilejul aniversării „Micii Uniri”

Publicat

pe

Foto: https://max-media.ro

Pe 24 ianuarie 2019, România aniversează 160 de ani de la Unirea Principatelor Române sau „Mica Unire”. Cu acest prilej, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova organizează următoarele activităţi cultural-educative:

22 ianuarie 2019, ora 10:00

♦ Muzeul „Ion Luca Caragiale”, Ploiești, str. Kutuzov, nr. 1, tel. 0244.525.394
– Matineu muzeal „160 de ani de la Unirea Principatelor Române”
– Recital folcloric – Grupul vocal „Bujorelul boldeştean” de la Şcoala Gimnazială Boldeşti-Scăieni şi Grupul „Floricica” din cadrul Zonta Club Ploieşti

23 ianuarie 2019
♦ Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, Ploieşti, str. Nicolae Simache, nr. 1, tel. 0244.542.861
– „Mica Unire la ceas aniversar”

♦ Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”, Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu, nr. 15, tel. 0244.522.914
– Ora 10:30 – Matineu muzeal „24 Ianuarie – Ziua de aur a veacului”
– Recital vocal-instrumental susţinut de Colegiul de Artă „Carmen Sylva” Ploiești

♦ Muzeul „Casă de Târgoveţ din sec. XVIII-XIX”, Ploieşti, str. Democrației, nr. 2, tel. 0244.529.439
– Ora 14:00 – Evocare: „Domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi Mica Unire”. Alocuţiuni; proiecţie film; activităţi interactive – Şcoala Gimnazială „Ioan Grigorescu” Ploieşti

♦ Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Bușteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 1, tel. 0244.321.080
– Ora 10:00 – Matineu muzeal: „24 ianuarie 1859 – Mica Unire”. Prezentare PowerPoint la Şcoala Gimnazială „Cezar Petrescu” Buşteni

♦ Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească, str. Valea Largă, nr. 139A, tel. 0244.235.470
– Ora 11.00 – Matineu muzeal: „Mica Unire”. Alocuţiuni; vizionare film documentar; recital de muzică, poezie, teatru „Moş Ion Roată şi Unirea” – Şcoala Gimnazială „Ion Ionescu” Valea Călugărească – Structura Nicovani

♦ Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov, Parcul Constantin Stere Bucov, tel. 0244.344.040
– Ora 11:00 – Matineu muzeal: „Alexandru Ioan Cuza, creatorul României Moderne”. Alocuţiuni; prezentare PowerPoint; moment artistic – Şcoala Gimnazială „Constantin Stere” Bucov – Structura Chiţorani

♦ Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeştii de Târg, Comuna Filipeştii de Târg, nr. 868, jud. Prahova, tel: 0244.389.480
– Ora 11:00 – Matineu muzeal: „Ziua Micii Uniri – 160 de ani de la Unirea Principatelor Române”. Alocuţiuni, prezentare PowerPoint , program folcloric – Şcoala Gimnazială Filipeştii de Târg

♦ Muzeul „Casa Domnească” Brebu, tel. 0244.357.731
– Ora 14:00 – Evocare: „Personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi începuturile României Moderne”. Prelegeri; program folcloric – Şcoala Gimnazială „Matei Basarab” Brebu

♦ Muzeul „Conacul Bellu” Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr.12, tel. 0244.271.721
– Ora 14:30 – Matineu muzeal: „Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română”. Prelegere, proiecţie film – Liceul „Brâncoveanu Vodă” Urlaţi

24 ianuarie 2019

♦ Muzeul de Istorie şi Arheologie, Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, tel. 0244.522.656
– Ora 12:00 – Expoziţie temporară: „Repere cartografice ale Unirii Principatelor Române”
– Spectacol militar: Asociaţia de reconstituiri istorice „6 Dorobanţi”
– Vizionare film: „Tabla Buţii – 1918”

♦ Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte, str. George Enescu nr. 1-3
– Ora 10:00 – Simpozion: „Diplomaţi români, făuritori ai unităţii naţionale”. Prelegeri; vizionare film; recital folcloric – Grupul vocal „Flori de garofiţă”; Colegiul „Ferdinand I” Măneciu

INTRAREA LIBERĂ

ACTUALITATE

Tabăra Meseriaşilor OMV Petrom îi ajută pe elevi să-şi contureze viitorul. FOTO

Publicat

pe

de

OMV Petrom reprezintă un exemplu de forţă pentru statul român, care a cam uitat de partea practică a procesului educaţional, aproape indispensabilă pentru specializarea profesională a tinerilor şi orientarea lor către o serie de meserii, care, fără susţinere continuă, pot să dispară.

Ţara lui Andrei şi Tabăra Meseriaşilor reprezintă exemple vii, concrete, ale implicării unui colos economic în pregătirea noilor generaţii, nu doar teoretic, aşa cum, din păcate, se întâmplă în România ultimilor 25 de ani, ci din punct de vedere practic.

OMV Petrom a reuşit să creeze tradiţie, să stimuleze optimismul, să modeleze un concept, un brand numit „România Meseriaşă”. De cinci ani, în zona pitorească de sub poala Bucegilor, la Bran şi, anul acesta, la Moeciu de Sus, OMV Petrom a sădit încredere în ziua de mâine, în sufletele a sute de copii din România, elevi ai unor şcoli profesionale. Adolescenţii au văzut că nu sunt singuri şi că există entităţi private care vor să le creeze siguranţă, care îi ajută să-şi învingă teama de viitorul incert.

Ne-am aflat astăzi, 22 august 2019, printre elevii din Dâmboviţa şi Argeş, din cea de-a treia săptămână a „Taberei Meseriaşilor”, care se desfăşoară la Complexul Hotelier „Crăiasa Munţilor”, din Moeciu de Sus, judeţul Braşov. Copii veseli, entuziaşti, plini de viaţă, dornici să înfrunte orice obstacol, să se autodepăşească.

Lucrau în atelierul creat ad-hoc la repararea şi asamblarea unor scaune rulante pentru persoanele cu dizabilităţi. Erau fericiţi, concentraţi, măguliţi că pot fi utili, că efortul lor va aduce oarece tihnă şi un iz de normalitate celor suferinzi. Pe fiecare scaun recondiţionat, era trecut la final un mesaj ce conţinea numele echipei care a realizat montajul şi sintagma emoţionantă „Cu drag”.

CITEŞTE ŞI: Elevii din tabăra meseriaşilor OMV Petrom recondiţionează scaune rulante pentru persoanele cu dizabilităţi

Am oprit din lucru, la întâmplare, un băiat. Pe Adi Valentin, din comuna Lucieni, judeţul Dâmboviţa, elev la Liceul de Transporturi Auto din Târgovişte. Era emoţionat, mulţumit de ceea ce face. Ne-a mărturisit că „Tabăra Meseriaşilor” reprezintă o experienţă unică pentru el. Viaţa de aici şi interacţiunea cu ceilalţi copii, cu mentorii, voluntarii şi trainerii, i-au modelat personalitatea, i-au întărit încrederea în sine, l-au făcut să înţeleagă că pentru fiecare om există un loc bun, unde este apreciat, stimulat, povăţuit, învăţat să privească viaţa în faţă.

„La început mi-a fost frică, dar m-a motivat ceea ce ne-a spus unul dintre mentori, că motto-ul nostru în viaţă trebuie să fie «Sunt campion mondial la eu însumi». M-a determinat să fiu eu însumi.

Această tabără m-a făcut să trec peste ruşine. O recomand tuturor. Îmi place foarte mult. Mă înţeleg bine cu toţi participanţii. Sunt convins că prieteniile pe care le-am legat aici vor dura pentru toată viaţa. Am învăţat lucruri foarte interesante şi utile.

Am recondiţionat scaune cu rotile, pe care le vom trimite persoanelor cu dizabilităţi care au mare nevoie de ele. Până acum, nu am mai făcut niciodată asta. Mă bucur că pot să ajut oameni. Mi-a plăcut foarte mult şi «Seara Talentelor». Am avut o reprezentaţie de magie şi alta de stand-up comedy.

Tot ce a trebuit să fac pentru a ajunge în această tabără a fost să completez un formular şi o scrisoare de intenţie, în care am spus de ce vreau să particip”, ne-a spus Adi Valentin.

CITEŞTE ŞI: 240 de din Argeş şi Dâmboviţa, stagiu de pregătire în Tabăra Meseriaşilor 2019

Fiecare clipă petrecută de copii în Tabăra Meseriaşilor are o semnificaţie nouă, un cod diferit, o sursă de inspiraţie pentru ei, pentru ceea ce urmează în viaţa lor, în pregătirea lor profesională. Tabăra Meseriaşilor nu îi deprinde doar cu ABC-ul unor îndeletniciri, ci îi învaţă cum să interacţioneze cu ceilalţi, cum să dialogheze, cum să-şi hrănească încrederea în propria persoană…

Citește în continuare

ACTUALITATE

Şase preparate „Meşteşugari de gusturi” au primit atestat de „produs tradiţional”

Publicat

pe

Foto: Facebook / Meşteşugari de gusturi

O firmă din Bucureşti a obţinut din partea Ministerului Agriculturii şase atestate pentru produse tradiţionale obţinute din carne de porc sub brandul „Meşteşugari de gusturi”, după cum urmează: caltaboș țărănesc, tobă țărănească, drob de casă, cârnați măcelărești, cârnați țărănești şi lebăr țărănesc.

Cârnaţii măcelăreşti sunt un preparat din carne specific sezonului rece, nelipsiţi de pe mesele de sărbători în special cu ocazia Crăciunului și a Anului Nou. Aceștia se obțin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei dulce. Tradiția fabricării cârnaților este moştenită de la breslaşii bucureşteni de acum 200 ani și păstrată până în prezent.

Caltaboşul ţărănesc este un preparat din carne de porc, măruntaie de porc şi orez, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit al produsului este dat de alegerea condimentelor şi de echilibrul dintre organele de porc şi grăsimea folosită la acest preparat şi afumarea corespunzătoare. Produsul tradiţional caltaboş se consumă ca aperitiv, în special de sărbătorile de Crăciun. Tradiția fabricării este moştenită de la hangii bucureşteni, cu o vechime în zonă de peste 50 ani, fiind transmis de la o generaţie la alta.

Cârnaţii ţărăneşti se obțin din spată de porc cu grăsime şi slănină tare, provenite de la porci crescuţi în ferme cu renume, iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, usturoi, piper negru, boia de ardei iute. Secretul cârnaţilor ţărăneşti meşteşugari de gusturi constă în calitatea și prospeţimea cărnii şi a faptului că este tăiată la bardă, a ingredientelor de calitate, în proporţii corecte şi uscarea/afumarea lor corespunzătoare.

Drobul de casă se obține din ficat de porc (70%), carne porc şi prapure porc iar ingredientele folosite sunt: sare grunjoasă, piper negru , verdeţuri, ouă crude şi fierte.

Drobul de casă este un preparat din carne specific sărbătorilor pascale, nelipsit de pe masa de Paşte. Secretul drobului de casă meşteşugari de gusturi îl reprezintă compoziția specifică, în care se regăsește în proporție de peste 70% ficat de porc și verdeţuri în proporţii corecte, prapur şi coacere/afumare corespunzătoare.

Lebărul ţărănesc este un preparat din ficat de porc şi carne de porc, specific sezonului rece. Secretul pentru un gust deosebit a produsului lebăr ţărănesc meșteșugari de gusturi este dat de materia primă, de condimentele folosite, precum și durata de fierbere a acestora.

Toba ţărănească meșteșugari de gusturi este un preparat tradiţional obținut din rasoale și organe de porc. Secretul gustului constă în măiestria utilizării condimentelor în amestec cu organe și carnea de porc care amintește de aroma produsului tradițional de odinioară.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Servicii Web Florin Web



error: Conținutul este protejat!!